Liga V

Daniel Stan şi Andrei Prepeliţă au jucat fotbal şi în comuna Popeşti

Situată în centrul judeţului Vâlcea, la poalele Munţilor Căpăţânii, comuna Popeşti a reprezentat timp de aproape două decenii o forţă în fotbalul judeţean, pe la care s-au perindat, de-a lungul anilor, jucători celebri în plan naţional. Fostul primar al localităţii, Costel Şerban, face o scurtă incursiune în timp pentru a reitera clipele de glorie ale echipei de fotbal Luncavăţul Popeşti, care există, actualmente, doar pe hârtie, deoarece nu a mai participat într-o competiţie oficială de aproape doi ani.

Regretatul Emilian Popescu şi Gheorghe Pârâianu au fondat Luncavăţul

În 1968, în anul în care URSS-ul invada cu mii de tancuri Cehoslovacia, regretatul Emilian Popescu punea pe tapet, împreună cu Gheorghe Pârâianu, prima formă de fotbal organizat din comuna Popeşti. Dedicaţi trup şi suflet jocului cu balonul rotund, cei doi microbişti înfiinţau la acea vreme formaţia Luncavăţul. „Emilian Popescu, care a trecut în lumea celor drepţi, era atunci omul cu banii, care avea grijă ca echipei să nu-i lipsească nimic în campionat şi să poată ajunge la meciurile oficiale. Un alt membru fondator al echipei Luncavăţul este Gheorghe Pârâianu, de asemenea, un pasionat de fotbal. Acesta a creat în trecut şi o echipă de fotbal feminin, la Romani. În primii ani, Luncavăţul se bătea mereu pentru promovare cu grupările din Buneşti şi Vaideeni”, îşi aduce aminte fostul primar, Costel Şerban. După şase ani de la înfiinţare, mai exact, în 1974, comuna Popeşti a câştigat seria în care evolua, obţinând astfel prima performanţă. „Printre cei care au pus osul la aceste rezultate, îi reamintesc pe Gică Diaconu, Pistol, Titi Truşcă şi Guţă Popescu. Toţi formau atunci o echipă de vis, care inspira respect”, mai spune Şerban. La doar câţiva ani după această mare realizare, Luncavăţul şi-a sistat activitatea, din 1980 şi până după Revoluţie, din cauza administraţiei publice locale de la acea vreme, care nu prea avea habar cu ce „se mănâncă” sportul.

În 1990, a apărut Minerul Popeşti

La scurt timp după căderea regimului comunist, în 1990, au fost puse bazele Minerului Popeşti, formaţie susţinută la acea vreme de către Miniera Cerna-Cuceşti, împreună cu sponsorul Costel Şerban, Constantin Lungulescu, Ion Preoteasa şi Costel Balaci. Noua echipă a pătruns în forţă pe harta fotbalului judeţean, dacă luăm în calcul faptul că în ’91 a promovat în „Promoţie”, iar un sezon mai târziu ajungea în „Elită”. „Minunea” nu avea să dureze mai mult de trei… ani, asta pentru că, în 1995, activitatea fotbalistică a fost pusă pe butuci, din nou, tot din ordinul „conducerii de partid”. În urmă cu un deceniu, Costel Şerban a înfiinţat Luncavăţul Popeşti, care, în 2004, a făcut pasul pe prima scenă a judeţului, jucând, apoi, o finală de Cupa României – faza judeţeană, împotriva celor de la Flacăra Horezu şi o semifinală mult contestată, contra celor de la AS Şirineasa.

Costel Şerban vrea să reactiveze Luncavăţul

Costel Serban mai spune că, pe vremuri, a făcut câteva antrenamente cu echipa locală din Popeşti şi Andrei Prepeliţă, fotbalist legitimat la Universitatea Craiova, mama acestuia fiind de origine din comuna vâlceană. „În plus, pe stadionul din Popeşti a mai călcat şi fostul divizionar A, Gheorghe Măluroiu, care a jucat pentru Electroputere Craiova, FC Olt sau Minerul Berbeşti. Gică Diaconu e un alt nume cunoscut, care a îmbrăcat în trecut atât tricoul echipei Luncavăţul (în perioada 1969-1974), cât şi pe cel de la Şoimii Sibiu, în Divizia B. Îmi aduc aminte că Gică Diaconu marca câte 60 de goluri pe campionat pentru Luncavăţul, adică mai bine de jumătate. Prin 1994, când avea 16 ani, Daniel Stan, care a evoluat pentru Unirea Urziceni şi Oţelul Galaţi, a jucat ceva timp şi pentru noi. Alţi fotbalişti celebri care au mai fost la noi sunt: Dorel Lungan, Iosif Puiu, Gelu Bărbărie, Dan Popescu, Marius Ghiţă, Petrişor Băiaşu”, a mai precizat Şerban. De altfel, fostul primarul ne-a mai precizat şi numele fotbaliştilor care au alcătuit cea mai bună echipă de fotbal din toate timpurile, un fel de „Dream Team” al comunei Popeşti: Petrişor Lungu, Vali Iacob, Nicolae Hoanţă, Ion Oaie, Andrei Nicolae, Ion Hoanţă, Gabriel Teleşpan, Ion Popa (alias „Pătrunjel”), Adrian Dănescu, Cătălin Sima, Constantin Balaci, Gheorghe Cerbu, Constantin Lupu, Marius Ghiţă, Dan Popescu, Petrişor Băiaşu, Florin Şerban, Alin Dima, Ştefan Gropeanu. „Obiectivul meu e să reînfiinţez echipa Luncavăţul, prin fuziunea cu Experti, pentru că fosta denumire reprezintă, până la urmă, un brand în judeţ. Ani de-a rândul, Luncavăţul s-a bătut cu formaţii puternice, gen FC Oltchim, Carpatina sau Minerul Berbeşti. Sunt un microbist înrăit şi nu voi renunţa la ideea ca localitatea Popeşti să ajungă, din nou, alături ce cele mai bune din judeţ”, încheie Costel Şerban, care ne-a anunţat totodată că în 2012 va candida din nou la funcţia de primar.

Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button