Diverse

„Cârnaţii din topor” de la Vâlcea, în prim plan la expoziţia de la Berlin

La Vâlcea, există o companie care încă face produse din carne „ca altă dată”, după tradiţii olteneşti foarte vechi şi apreciate. Compania Avi-Giis are o istorie foarte frumoasă, pentru că despre ea vorbim, a fost înfiinţată în 1991 de fraţii Petre şi Aurel Simion. Firma a evoluat treptat, de-a lungul deceniilor, cultivând cele mai sănătoare principii – seriozitatea, perseverenţa, atât în interiorul ei, cât şi în relaţia cu clienţii şi partenerii.

Unul dintre cele 13 produse tradiţionale de top de la Avi-Giis, atestate de mai multă vreme de Ministerul Agriculturii, sunt cârnaţii din topor, afumaţi, cu condimente naturale, usturoi de grădinţă, cimbru uscat, piper, boia de ardei dulce şi sare. Pentru a-şi desăvârşi gustul, carnea se lasă la frăgezit, împreună cu mirodeniile. Apoi, se umple în membrană naturală, se lasă la zvântat şi se afumă lent, cu lemn de fag, până când capătă o culoare naturală, arămie. Cârnaţii din topor făcuţi la fabrica coordonată de Petre Simion i-au cucerit nu doar pe românii din toate colţurile ţării, ci şi pe străini. De fiecare dată când sunt prezentaţi la târguri sau expoziţii din afară, sunt remarcaţi şi apreciaţi. Aşa s-a întâmplat şi zilele acestea, la Berlin, unde a avut loc cea de-a 88-a ediţie a expoziţiei internaţionale „Săptămâna verde”. Şi de această dată, standul la care au fost expuse produsele de la Avi – Giis a fost cel mai vizitat. A fost un prim pas dintr-un demers la finalul căruia câteva dintre produsele companiei de la Supărei (Mihăeşti) vor ajunge să fie protejate şi promovate la nivel UE. Vor fi înregistrate în cel mai important sistem de calitate din Europa şi vor putea ajunge mai uşor inclusiv în magazinele şi restaurantele din Vest.

Victor Dobriţoiu

Articole Similare

Back to top button