Alte sporturi

Campionul României la parapantă, câştigător al concursului internaţional de la Perişani

Parapanta* Alexandru Ciuhandu s-a impus la Cupa Aerozone, desfăşurată în „Ţara Loviştei” graţie implicării primarului Ion Sandu

În zilele de 16, 17 şi 18 iulie a avut loc un eveniment de mare spectacol, un concurs internaţional de parapantă organizat de clubul Aerozone din Drăgăşani, în colaborare cu Primăria Perişani, compania Damila şi Kiss FM. Erau aşteptaţi să participe aproximativ 100 de piloţi români şi străini, însă planurile organizatorilor s-au schimbat puţin datorită prognozei meteo. Nu s-a anunţat vreme bună pentru zburat, astfel că au existat parapantişti care au renunţat să se mai înscrie în concurs. Spre ghinionul lor, pentru că vremea a ţinut cu „zburătorii”. La decolarea de pe vârful Cozia s-au aflat aproximativ 50 de piloţi, dintre care 20 au concurat, iar restul au zburat doar pentru plăcerea de a se afla cu „capul în nori”. S-au stabilit nişte trasee, piloţii au survolat comuna Perişani, întreg spectacolul fiind gustat de localnici (nu şi de orătăniile din curtea acestora, speriate de invazia „păsărilor răpitoare”). Un moment interesant s-a produs la aterizare, unul dintre posesorii unui cochet ştrand (cu circuit deschis!) din satul Mlăceni trezindu-se în piscină cu un pilot, amator de senzaţii la fel de tari precum cele trăite deasupra norilor, în înaltul cerurilor, la aproximativ 2000 de metri înălţime. Pilotul care a ratat aterizarea în punctul stabilit nu s-a numărat printre laureaţi, asta pentru că şi-au respectat blazonul cei anunţaţi ca favoriţi la câştigarea concursului. Pe locul 3 s-a clasat Ştefan Ceparu, poziţia secundă a fost ocupată de Adrian Toma, câştigător al Cupei Aerozone, echivalenta Cupei României la parapantism, fiind desemnat Alexandru Ciuhandu. Pilotul din Oradea are doar 19 ani şi este cel mai bun parapantist din România, ocupând şi la nivel mondial o poziţie onorabilă: locul 45 din aproximativ 3000 de zburători avizaţi.
La sfârşit, toată lumea a fost mulţumită. „Am identificat de mult timp zona. Ne doream să organizăm aici un concurs de parapantă, dar nu ştiam dacă ne putem baza pe autorităţile locale. Am avut noroc că l-am întâlnit pe domnul primar din Perişani, Ion Sandu, fără de care n-am fi reuşit să strângem aici zeci de piloţi de valoare, din ţară şi din afara României, care au dat competiţiei o importanţă deosebită. Am primit sprijin nesperat şi necondiţionat din partea domnului primar. Am rămas de-a dreptul şocat de receptivitatea cu care a răspuns solicitărilor noastre. Vom reveni la Perişani cu mare plăcere”, a declarat preşedintele Aerozone, Dumitru Dincă. Altfel, pentru a-şi exprima recunoştinţa faţă de eforturile făcute de Primăria Perişani, organizatorul concursului l-a desemnat şi pe primarul Ion Sandu câştigător, oferindu-i acestuia o cupă destinată celor mai buni. În plus, Dumitru Dincă a mai dat o veste bună autorităţilor din Perişani, anunţând că un pilot dintre cei care au concurat, de origine germană, s-a arătat interesat să achiziţioneze o suprafaţă de teren în comuna Perişani, pentru a ridica o pensiune care să deservească parapantiştilor nemţi. Mergând pe aceeaşi idee, primarul Ion Sandu a evidenţiat faptul că localitatea pe care-o păstoreşte va ajunge în aproximativ cinci ani o zonă turistică extraordinară, iar deputatul Cristi Buican, preşedintele PNL Vâlcea, fiu al comunei Perişani, a promis sprijin necondiţionat pentru îmbunătăţirea infrastructurii, necesară pentru a putea fi atraşi tot mai mulţi turişti. Senatorul Emilian Frâncu, prezent şi el la Perişani cu ocazia concursului de parapantă a descoperit şi alte oportunităţi pentru mediatizarea frumuseţilor zonei. „Sunt multe de văzut în Perişani. Este o zonă superbă, ce trebuie valorificată. Se poate organiza la Perişani şi o etapă de raliuri”, este de părere senatorul Frâncu. (S.S.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button