Opinii

ABORDĂRI

Deşi în ultima perioadă sistemul politic românesc se află la reanimare, cu grave afecţiuni vitale, oamenii de sport continuă să copieze, fără să conştientizeze, ticuri verbale şi sabloane neinspirate ale politicienilor români în relaţia cu mass-media. Vă sunt familiare exprimările de genul: „Moţiune de cenzură? Nu este absolut nici o problemă! Mergem înainte şi nu se întâmplă nimic!” sau „Am fost criticaţi pentru activitate? Nici o problemă, nici ei nu sunt mai breji!”.
Vă daţi seama că şi preşedinţii de cluburi, antrenorii sau sportivii (mai ales din fotbal) nu uita să afirme: „Am pierdut două meciuri? Nu e absolut nici o problemă, vom lua oricum campionatul!” sau „Am jucat prost? Nici o problemă. Am pierdut meciul din cauza arbitrilor!”. Desigur, sunt liberi să declare ce vor şi cum vor, dar gândiţi-vă numai la un singur aspect. La un turneu de tenis, de exemplu, jucătorul care pierde un meci iese din competiţie şi aşteaptă altă ocazie, altă întrecere în care să încerce să se impună. Deci el… are anumite „probleme”! Închipuiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă bravii ostaşi români ar fi… spus înaintea confruntărilor de la Griviţa, Plevna sau Smârdan că „nu e nici un fel de problemă” dacă pierd luptele!? (fie-mi iertată comparaţia).
Am urmărit Jocurile Olimpice de Iarna disputate anul acesta la Vancouver. Printre concurenţii de la schi fond, un african, dintr-o ţară care nu vede zăpada, a făcut un efort fantastic să termine cursa şi a declarat, plin de încredere: „Am terminat pe penultimul loc, al 64-lea, dar mă voi pregăti mai mult, pentru ca la următoarele Jocuri Olimpice să mai urc în clasament 2-3 locuri!”.
Care este diferenţa de abordare a situaţiei? Păi, e simplu: noi încercam, în general, să ne aflam în treabă, iar ei, să se autodepăşească!

Iulian VERNESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button