Acasă Diverse „Singur, împotriva tuturor!”

„Singur, împotriva tuturor!”

221
0

 Dumitru Lovin aspiră la şefia AJF, cu sloganul:

„Singur, împotriva tuturor!”

 Primul personaj din fotbalul judeţean care a dat un verdict în privinţa alegerilor de la AJF Vâlcea a fost chiar actualul preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitri şi, încă, al Asociaţiei Judeţene de Fotbal, Gheorghe Constantin. Domnia sa a spus că „Dumitru Lovin doar dacă nu vrea nu va câştiga alegerile”. Chipurile, ca şi cum s-ar fi decis să candideze nu pentru că îl susţine Costică-Vâlcea, ci pentru că l-a „atacat” un ziarist, inginerul Dumitru Lovin a hotărât: intră în cursă. Unii spun că a trecut vremea lui. Alţii că este cel mai potrivit să fie preşedinte şi că va câştiga din primul tur, detaşt. Noi ne păstrăm doza de suspiciune şi aşteptăm ca „electoratul” să vorbească.
 
„Ce ştie el şi nu ştiu eu ?!…”
 
După depunerea candidaturii, Dumitru Lovin s-a întâlnit cu presa vâlceană. Acesta, în calitate şi de şef al Comisiei de Apel, a explicat mai întâi de ce a stat un timp în cumpănă şi ce l-a făcut să se hotărască să participe la alegeri. „E adevărat că am ezitat un timp până să intru în competiţie. Zilele trecute, însă, am citit un articol într-un ziar local în care sunt atacat pe nedrept, fără să fi făcut nimic. Dom’ne s-a întors lumea pe dos! – mi-am zis – ce-o avea băiatul acesta cu mine? Citind printre rânduri, însă, am ajuns la concluzia că băiatul e isteţ şi că probabil ştie el ceva ce nu ştiu eu. Atunci mi-am dat seama că eu aş fi putut fi un real pericol poate pentru viitorii candidaţi. Şi pentru că de felul meu sunt un luptător, am decis să particip la alegeri!”
 
Program de măsuri
 
„Eu mi-am stabilit un program de măsuri, însă am gândit bine până să fac această platformă program. Programul acesta va ajunge în mâna electorilor, a reprezentanţilor echipelor care participă la Adunarea Generală, şi în fond dânşii sunt cei care votează. Eu nu-mi permit să-i mint şi să-i amăgesc cu fel de fel de promisiuni. De aceea am trecut în acest program ceea ce am considerat că pot face”, spune Lovin. Acesta îşi doreşte, printre altele, o colaborare mai bună între AJF şi asociaţiile judeţene din întreg judeţul, în vederea revigorării activităţii fotbalistice atât la nivelul judeţean cât şi divizionar. Lovin îşi propune ca şi comisia tehnică a antrenorilor să fie dotată cu materiale şi lucrări de specialitate în vederea ridicării nivelului profesional. Se vrea, de asemenea, ca în pauzele competiţionale să aibă loc instruiri cu toţi cei ce se ocupă de pregătirea echipelor cu participarea unor antrenori cu mare experienţă. Actualul preşedinte al Comisiei de Apel nu uită de copii. Lovin vrea, în cazul în care câştigă şefia AJF-ului, să organizeze câteva campionate ale elevilor în colaborare cu Inspectoratul Şcolar pe terenuri cu dimensiuni reduse sau în sală.
 
Curăţenie generală la observatori
 
Dumitru Lovin nu uită nici de cea mai mare problemă care domină, din punct de vedere negativ, din păcate, în ultima vreme, fotbalul vâlcean, problema observatorilor. „Aici trebuie făcută o curăţenie generală. Eu am fost preşedinte la Comisia de Disciplină, acum sunt la Apel. La aceste comisii un rol importat în luarea deciziilor îl au rapoartele de arbitraj şi cele ale observatorilor. Vreau să vă spun că în majoritatea cazurilor cele două rapoarte, ale arbitrului şi observatorului, se asemănau chiar şi la virgulă. Se acceptă greşeala arbitrului, că e omenesc, însă nu trebuie făcută o distincţie clară între o astfel de greşeală şi o rea intenţie. De aceea e important ca observatorul să relateze corect şi explicit situaţia meciurilor la care participă având această calitate”. Despre preşedinţii şi conducătorii de echipe Lovin crede că aceştia sunt nişte eroi. „Pun bani din buzunar pentru această ambiţie. Dacă soţiile lor ar şti unde se duc banii…”
 
„Nu mă tem”  
 
Dumitru Lovin nu se teme de competiţie şi crede că fiecare participant la alegeri, în calitate de concurent, are şansa sa. „Eu îi respect pe toţi contracandidaţii mei, nici nu se pateu altfel. Am trăit  şi trăiesc în lumea asta, a sportului, de multă vreme şi am această calitate, de a nu-mi subestima adversarii. Lovin a mai participat la alegeri, atunci în competiţie cu profesorul Sergiu Zbârnea. „Atunci a fost o ambiţie, mai mult o ambiţie de a-i determina pe conducătorii echipelor să încerce să schimbe ceva. Atunci n-am fost pregătit pentru o astfel de cursă, acum da! De aceea cred că de data aceasta cursa electorală pentru mine va fi mult mai uşoară. Voi merge în judeţ, la primari, să încerc să-i determin pe aceştia, atât cât voi putea, să sprijine activitatea fotbalistică în localităţile pe care le conduc. Deşi se vorbeşte despre o voinţă politică în decizia finală şi se spune că un contracandidat al meu ar avea sprijinul unui partid, eu spun că nu sunt membru al niciunui partid politic, însă acest lucru nu cred că este un dezavantaj pentru mine”. Dumitru Lovin nu crede nici că tinereţea ar putea fi un atu în plus al lui Mihai Persu în această „bătălie”. „AJF-ul nu caută un alergător, nu caută un maratonist. AJF-ul are nevoie de un om de fotbal care să facă treabă în funcţia în care va fi ales, deci nu asta e problema. Eu am atuul unei experienţe, chiar dacă multe dintre ele, triste, mi-au lăsat un gust amar. Vreau să vă spun că în calitate de antrenor mi s-au furat trei titluri de campion. Ştiţi cum e aici, ca în proverbul acela care spune că în loc să geamă boii, scârţâie carul!”   
 

Cu gândul la viitor

 Candidat la şefia forului fotbalistic vâlcean, Dumitru Lovin nu vrea să schimbe actuala structură de conducere a AJF-ului decât dacă Adunarea Generală va cere acest lucru. Şi nici nu sunt multe de schimbat. Este vorba de trezorier, actual fiind Gheorghe Joiţa, şi secretarul-general, funcţie ocupată de Ion Boharu. Acesta din urmă a anunţat în repetate rânduri că demisionează şi că va pleca de la AJF odată cu Gheorghe Constantin. Firesc, Lovin îi va întreba pe delegaţi dacă-l vor pe Boharu în continuare, iar dacă aceştia îşi doresc pe altcineva, el este pregătit să numească pe altcineva. În rest, numai de bine. Ba chiar putem spune că a apreciat foarte bine situaţia:  „Vreau să vă dau şi un exemplu: Lazăr e preşedinte la Comisia de Disciplină. Eu, la Comisia de Apel am avut în ultima vreme două sau trei cazuri, semn că oamenii domnului Lazăr au lucrat foarte bine, iar asta nu face decât să mă bucure. Chiar dacă domnul Lazăr s-a declarat pe faţă împotriva mea, eu spun că dacă ies preşedinte nu-l schimb! Aşa şi cu domnul Boharu. De ce să-l schimb, dacă a făcut treabă bună până acum?! Să ştiţi, Constantin a muncit ani buni să facă o echipă. Ce rost are să vin eu şi să stric acest mecanism care s-a creat aici la AJF?!” 

 

Nu a căzut în capcanele ziariştilor
 
Răspunzând întrebărilor puse de către ziarişti, Dumitru Lovin a ştiut să răspundă cu exactitate tuturor, fără să fie pus în dificultate. A vorbit însă de o „cooperativă” formată în favoarea unui anume candidat şi de aceea a venit singur în faţa presei şi a delegaţilor de echipe. „Nu vreau ca nimeni să fie părtaş la un eventual eşec. Pot spune că sunt singur împotriva tuturor.”

Ionel GEREA