Acasă Editorial Politic Partidele mari – da, partidele mici – ba

Partidele mari – da, partidele mici – ba

118
0

Încet-încet, principalele forţe de pe eşicherul politic vâlcean şi-au stabilit candidaţii pe care-i vor arunca în lupta electorală. Poate pentru prima oară, cei care candidează pentru preşedinţia Consiliului Judeţean sau pentru Primăria Râmnicului sunt, în mare proporţie, exact şefii de filiale. De departe, una dintre cele mai echilibrate lupte este cea pentru Consiliul Judeţean, unde concurează şefii organizaţiilor judeţene ai PSD, PNL şi PD-L. Indiferent ce ar spune unul şi altul, toţi cei trei candidaţi au şanse reale să tragă lozul cel mare. Ion Cîlea, Emilian Frâncu şi Dorel Jurcan, chiar dacă pleacă de pe poziţii diferite, se bat de la egal la egal pentru şefia Consiliului Judeţean.

Şi asta, spre diferenţă de ceea ce se întâmplă în lupta pentru Primăria Râmnicului, unde actualul primar, Mircia Gutău este favorit clar. Nu cred că greşesc prea mult dacă spun că lupta pentru primărie este una fără miză. Nici Bogdan Pistol, nici Dorin Dobrişan şi nici Dumitru Buşe nu pot emite pretenţii prea mari. Singura miză pentru cei trei este câştigarea a cât mai multor mandate de consilieri municipali pentru partidele pe care le reprezintă.

Interesant de văzut va fi şi modul în care partidele mici – PRM, PC şi PNG, vor reuşi să facă o figură frumoasă şi să fie reprezentate în Consiliul Judeţean şi Consiliul Municipal. La cum arată lucrurile în acest moment, aceste partide au şanse reduse să mai existe încă patru ani în administraţia publică judeţeană şi în cea locală. Acest lucru nu se întâmplă numai în judeţul Vâlcea, ci la nivelul întregii ţări. Cu mici excepţii, partidele lui Vadim, Voiculescu şi Becali sunt în cădere liberă, din cauza diminuării sensibile a electoratului dispus să mai crediteze partide cu mesaje extremiste sau confuze, conduse de lideri cu mari probleme de imagine. Este evident că partidele mari au reuşit să coaguleze în jurul lor simpatiile politice ale populaţiei. Atât PD-L, cât şi PSD şi PNL şi-au întărit, într-o mai mică sau mai mare măsură, poziţiile. În aceste condiţii, partidele mici nu reuşesc să se redreseze, măcar într-o măsură care să le ofere posibilitatea de a se mai face auzite pe eşicherul politic.

Una peste alta, caşcavalul se va împărţi şi la Vâlcea între pedelişti, pesedişti şi liberali. Mai bine de 90% dintre primării vor fi câştigate de aceste forţe politice iar Consiliul Judeţean va fi, pe cale de consecinţă, mai puţin pestriţ decât în mandatele precedente. În cazul în care Ion Cîlea va reuşi să se impună şi să preia frâiele Consiliului Judeţean, liberalii vor fi aliaţii PSD. Şi invers. Dacă Dorel Jurcan nu reuşeşte să profite la maxim de imaginea lui Mircia Gutău, PD-L s-ar putea afla într-o situaţie extrem de delicată la nivelul judeţului, riscând să fie complet izolat. De aceea, cred eu, Jurcan este obligat să câştige, pentru a întări, pe cât posibil, partidul pe care-l reprezintă.
Octavian HERŢA