Politica

Spitalul de Obstetrică – Ginecologie Râmnicu Vâlcea, în prag de colaps financiar

• Deputatul Emilian Frâcu apelează la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean pentru a evita agravarea situaţiei

Liberalii vâlceni au anunţat că Legea votului uninominal a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi, începând cu 1 iunie 2008, prin acest sistem de vot. Conform unui comunicat al Camerei Deputaţilor, actul normativ intră în vigoare la trei zile de la apariţie. Deputatul PNL Emilian Frâncu apreciază că alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin sistemul de vot uninominal le va conferi acestora legitimitate şi autoritate. Liderul liberal spune, însă, că în legislaţie rămân şi unele inadvertenţe, ce le sunt nefavorabile. În opinia sa, de exemplu, nu e normal ca un preşedinte ales direct de populaţie să poată fi schimbat cu votul a jumătate plus unu dintre consilieri.

El crede că, în cazul în care un preşedinte de CJ nu-şi face bine treaba şi nu mai este dorit, o eventuală decizie de revocare a sa din funcţie trebuie să ţină tot de voinţa alegătorilor. „Cred că preşedinţii consiliilor judeţene trebuie să aibă legitimitatea votului. E bine să dăm oamenilor dreptul să-şi aleagă preşedintele consiliului judeţean. Cine va fi în fruntea acestei instituţii va avea o putere foarte mare. În plus, mai multe structuri importante, cum ar fi Direcţia Agricolă sau Inspectoratul Şcolar, vor trece în subordinea CJ, lucru care înseamnă mai multă muncă şi răspundere. Şeful Consiliului Judeţean va fi practic preşedintele judeţului, deci şi denumirea instituţiei trebuie schimbată”, a explicat deputatul Frâncu.

Între 31 martie şi 22 aprilie, circ politic în toată regula!

În conferinţa de presă de vineri, liderul PNL Vâlcea a mai anunţat şi faptul că dosarele de candidaturi pentru alegerile locale din iunie se vor depune în intervalul 31 martie – 22 aprilie. Emilian Frâncu informează că cei care doresc să se înscrie în lupta electorală trebuie să depună dosare care să conţină un număr de patru declaraţii, de avere, de interese, alta privind intenţia de a candida şi, ultima, legată colaborarea/necolaborarea cu Securitatea. „Atunci, la fiecare partid, vor fi mari probleme. O poziţie pe liste contează foarte mult şi veţi vedea migraţii surprinzătoare. De exemplu, într-o localitate, unul care e pus pe locul 5 la PD-L cu siguranţă se duce pe 3 la PSD, PNL… sau invers. De-acum, începe circul!”, a anticipat liberalul.

Subvenţie de peste 1 leu pe litrul de motorină pentru agricultori

Nu în ultimul rând, preşedintele liberalilor vâlceni a ţinut să le dea o veste bună şi producătorilor agricoli, pe care i-a anunţat că subvenţia acordată fermierilor pentru motorină ar putea fi mărită de la 1 leu pe litru la 1,6 lei. Frâncu a spus că, pe lângă decizia de a menţine o subvenţie de 1 leu pe litru la motorină, guvernul trebuie să aplice şi o reducere a accizei până la 0,6 lei pe litrul de motorină.  Totodată, parlamentarul a subliniat că nu este exclus că în cursul acestui an să se mai intervină asupra acestei decizii. „La solicitarea mea, de a se găsi un sprijin concret pentru agricultori, am primit un răspuns al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, prin care acesta îmi dădea asigurări că, luna aceasta, se introduce subvenţionarea cu peste un leu pe litrul de combustibil folosit în vederea înfiinţării culturilor de primăvară. De sprijin din partea statului vor beneficia şi producţiile de marfă la culturile de sfeclă, orez, soia, in şi cânepă pentru fibră. De asemenea, în acest an, se va acorda un ajutor financiar substanţial pentru sectorul legume – fructe, pomi şi arbuşti fructiferi, viticultură, hamei şi cartofi”, a mai adăugat liderul judeţean al PNL.

Sprijin pentru Maternitate

Cât priveşte apelul lansat de Emilian Frâncu Ministerului Sănătăţii pentru sprijinirea Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie din Râmnicu Vâlcea, parlamentarul a precizat că nu va renunţa la demersul său până când toate problemele ridicate nu vor fi soluţionate. „Am cerut ministrului Sănătăţii să sprijine Spitalul Materno, nu doar cu acele aparate necesare, de un milion de euro, repartizate de curând, ci şi pentru scoaterea acestuia dintr-un posibil colaps financiar. Deşi managementul e foarte bun, iar numărul cazurilor rezolvate a crescut semnificativ, nu sunt totuşi bani suficienţi. Cam 98 la sută din bugetul Spitalului abia acoperă salariile medicilor şi personalului auxiliar. Cu 2 la sută nu ai cum să acoperi costurile tuturor angaralelor. Am cerut reanalizarea tarifului pe caz, în specialitatea obstetrică ginecologie şi rezolvarea problemei plăţii de către minister a datoriilor aferente anului 2005, aşa cum fusese stabilit. Suma respectivă n-a venit şi grevează eşalonarea arieratelor în prezent. M-am adresat şi conducerii judeţului pentru sprijinirea finanţării unor utilităţi la spital. Sper că solicitările mele vor fi analizate şi rezolvate rapid, mai ales că Spitalul Materno este pe primele locuri pe ţară în ceea ce priveşte calitatea serviciilor medicale oferite”, a mai precizat Emilian Frâncu, destul de încrezător.

Retrocedarea unui teren în parcul de la Olăneşti, subiect sensibil

Referindu-se la situaţia de la Olăneşti, deputatul liberal a explicat că primarul Cioteanu este pus între ciocan şi nicovală. „Am primit cu bucurie notificarea de la Ministerul Mediului. Acolo se preciza că, dacă domnul primar îndrăzneşte să schimbe destinaţia terenului amenajat ca spaţiu verde, acesta riscă să aibă parte de o acţiune penală. Ştiţi că exista pericolul ca parcul din zona centrală a oraşului să fie retrocedat”, a afirmat Frâncu, neştiind probabil că cetăţeanul care îşi revendică drepturile a obţinut deja o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Indiferent cum ar proceda, primarul este pus într-o situaţie delicată. Pe de o parte, legea privind protejarea parcurilor îl împiedică să retrocedeze terenul câştigat de cetăţean în instanţă, cu acte în regulă. Pe de altă parte, dacă nu pune în aplicare o hotărâre definitivă şi irecocabilă, tot cu probleme se alege. „Asta e problema justiţiei, dar cred că trebuie să existe o cale prin care hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile – ce presupun încălcarea unei legi existente – să poată fi totuşi anulate. De preferat ar fi să fie anulate de către procurorul general. La Olăneşti, ca şi în cazul Lahovari sau altele, trebuie să existe măsuri reparatorii. Am discutat cu reprezentanţii MIRA, care mi-au spus că dacă acolo se începe vreo lucrare sau altceva de acest gen, să iau imediat atitudine… Nu ştiu cum e mai bine, dar dacă cel care revendică are dreptate şi merită acel teren, probabil că primarul ar trebui să-i dea în altă parte. Recomandat pentru primar ar fi să nu ia decizii pripite, să nu se grăbească şi să aştepte clarificări de la MIRA. Acolo sunt lucruri ciudate cel puţin şi e nevoie de o analiză atentă. Legea spune clar că, în parcuri, nu ai voie să faci retrocedări. Această reglementare, ce-i drept, e ceva mai nouă şi probabil că a apărut după acţiunea de revendicare. Nu ar fi exclus ca instanţa să fi judecat cazul după vechile norme legale. Eu nu critic o hotărâre a instanţei, numai că se bat cap în cap două lucruri. Dar, repet, cel mai bine ar fi ca primarul să-i fi dat teren în altă zonă”, a mai precizat Emilian Frâncu.
Eduard Dulăcioiu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button