Administratie

Fostul primar din Şuşani este în atenţia DNA

• Alimentare cu apă de 1 milion de euro, obiect de batjocură şi jaf

După ce ziarul ARENA a publicat în ultimii doi ani mai multe articole despre jaful din comuna Şuşani, mass media centrală a luat în vizor acest subiect, trăgând astfel încă un semnal de alarmă asupra modului în care unii primari au înţeles să folosească fondurile europene. Nu mai departe de acum trei zile, PRO TV a difuzat o scurtă anchetă cu privire la alimentarea cu apă din comuna vâlceană Şuşani, de care şi-au bătut joc, în egală măsură, fostul primar Constantin Amza şi firma de construcţii care a câştigat licitaţia pentru proiect. Potrivit unui raport Antifraudă întocmit de guvern, unul din trei primari care accesează bani europeni pentru realizarea unor proiecte de infrastructură în localităţile pe care le păstoresc, aruncă fondurile pe fereastră sau, mai rău, în propriul buzunar. Printre primarii cu probleme în acest sens se numără şi Constantin Amza, cel care a condus localitatea până în 2004 şi totodată, cel pe vremea căruia au început lucrările la alimentarea cu apă a Şuşaniului.

Între timp, un milion de euro a fost risipit pentru un proiect care încă nu a fost finalizat. Firma de construcţii a lucrat încet şi prost, miliardele de lei venite prin SAPARD au fost încasate, primarul s-a făcut în tot acest timp că nu vede şi nu aude iar oamenii din Şuşani încă nu au apă. Cele 100 de pompe montate în comună sunt doar de decor, niciuna dintre ele nefiind funcţională. „Coincidenţă”: după ce i-a expirat mandatul de primar în 2004, Constantin Amza s-a angajat fix la firma care a executat lucrarea, mai exact ACCF Vâlcea. De, avea şi omul nevoie de un loc de muncă. Nici nu a semnat bine contractul cu firma, Amza a început să se plimbe cu Dacia Solenza primită cadou, se pare, de la noii săi şefi. Probabil pentru bunăvoinţa de care a dat dovadă pe vremea când îşi bătea joc de banul european în Şuşani… Mai nou, ne-a ajuns la urechi zvonul că Amza intenţionează să candideze pentru un nou mandat de primar, probabil pentru a-şi spăla ruşinea. Ne îndoim sincer că vreun cetăţean din Şuşani va face greşeala de a-i da votul, mai ales că acest caz se află de ceva vreme pe masa DNA.
Noul primar al comunei, Gheorghe Staiu, s-a trezit în 2004 cu o investiţie de un milion de euro, făcută prost şi care nu folosea nimănui. N-a avut altceva de făcut decât să se judece cu firma de construcţii dar şi să plătească la bancă dobânzi şi penalităţi. „În 2004, când am preluat primăria, m-am dus la prefectul de atunci, Aurel Vlădoiu şi i-am spus: domne, eu nu preiau alimentarea cu apă pentru că nu e bine făcută, la care el a spus că primăria se ia şi cu bune, şi cu rele. Am zis: corect. Am făcut o serie de adrese către constructor şi SAPARD în care le prezentam evoluţia lucrării. Dirigintele de şantier a făcut nenumărate notificări că lucrarea nu este bine făcută, nici din punct de vedere tehnic, nici fizic. SAPARD, în urma celor 5 acte adiţionale pe care mi le-au aprobat pentru prelungirea termenului, ne-a reziliat contractul în 2006. Lucrarea e făcută în proporţie de 90-92%, dar e făcută prost: cişmelele sunt puse aiurea, nu s-au respectat caietul de sarcini şi proiectul tehnic, nu s-au respectat materialele care trebuiau folosite pentru construcţii. Au fost aduşi la lucru numai oameni necalificaţi şi nesupravegheaţi. Valoarea lucrării este de 39 de miliarde şi s-au cheltuit 31 de miliarde. Ultima tranşă de bani nu s-au mai aprobat, din cauza neconformării. SAPARD vrea acum banii înapoi, dar poate că atâţia bani nu valorează jumătate din comună! Sunt 27 miliarde de la SAPARD, plus cele 6 miliarde creanţă la BCR, bani pentru care se plătesc dobânzi de către Consiliul Judeţean. Eu cred că aş putea să fac funcţională alimentarea cu apă, evident, prin alocarea unei sume de bani de la Consiliul Judeţean – undeva la 5-6 miliarde. Principalii vinovaţi pentru această situaţie cred că sunt constructorul şi comisia de selectare a ofertelor la licitaţie”, ne-a declarat primarul Gheorghe Staiu.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button