Acasă Liga V Meci cu scandal la Berbeşti

Meci cu scandal la Berbeşti

89
0

ALX Port Vale Mateeşti – Inter Lăpuşata 9-0 (4-0)
• echipa din Lăpuşata a acuzat prestaţia brigăzii de arbitri, dar şi pe cei care conduc destinele fotbalului judeţean

Ultima etapă a turului de campionat părea că nu va mai ieşi cu nimic în evidenţă, că lucrurile s-au aşezat pe făgaşul normal, că va fi linişte înaintea perioadei de pauză care urma să se instaleze în fotbalul judeţean. De obicei, în aceste momente ale anului competiţional, majoritatea jucătorilor sunt deja cu gândul la vacanţă, fie că fac parte din tabăra celor bine dispuşi datorită rezultatelor pozitive obţinute până acum, fie că se încadrează în categoria celor resemnaţi cu evoluţiile mai puţin satisfăcătoare de pe parcursul primei părţi a competiţiei. În general, runda de săptămâna trecută a fost aproape de a nu ieşi în mod negativ în evidenţă. Un singur meci a făcut însă excepţie, dar a fost de-ajuns.

La prima vedere, nu părea că ALX Port Vale Mateeşti – Inter Lăpuşata ar fi o partidă care să ridice mari probleme. În condiţii obişnuite, după cum ne-au spus şi cei prezenţi la această întâlnire, poate că nici nu ar fi fost, dacă AJF-ul îi acorda o mai mare importanţă. Însă şefii de la Rm. Vâlcea n-au ţinut cont de faptul că se întâlneau două echipe din prima jumătate a clasamentului, una dintre ele aflată chiar în fruntea ierarhiei, şi că existau ambiţii între cele două grupări, partida fiind considerată astfel un adevărat derby al etapei în seria a IV-a de la „Onoare”. De aici a rezultat şi prima greşeală: la un asemenea meci oficialii AJF-ului au trimis o brigadă de arbitri formată din tineri fără prea mare experienţă care au cam fost depăşiţi de miza jocului, după spusele majorităţii celor prezenţi. Astfel, până la a se isca un adevărat scandal nu a mai fost decât un pas. Întâlnirea a fost presărată cu injurii la adresa arbitrilor, proteste pe tot parcursul meciului, eliminări, retragerea de pe teren a echipei oaspete, desconsiderarea jocului, dar mai ales o grămadă de acuze la adresa AJF-ului.

Toate tunurile, îndreptate spre arbitri-fraţi Nicolae
Cele menţionate mai sus au pornit, după cum am spus, de la delegarea arbitrilor. Oaspeţii, în speţă Inter Lăpuşata, ne-au spus ce a făcut, mai exact, ca acest meci să degenereze. „S-a jucat între două echipe situate pe locul 1 şi respectiv pe locul 5. Noi ne pusesem mari speranţe în acest joc. De aceea, am făcut toate eforturile pentru ca la ora de start să avem tot lotul la dispoziţie, toţi jucătorii să fie valizi. Speram să facem un meci bun şi chiar ne gândeam la un rezultat pozitiv. Totodată, ne aşteptam să avem parte şi de o brigadă de arbitri bună, dat fiind faptul că era unul dintre meciurile importante ale seriei. Nu ne-am gândit că va fi o aşa bătaie de joc. Nu e posibil să delegi la un astfel de joc o brigadă de arbitri formată din copiii. La centru a fost Radu Nicolae, de 17 ani, la una dintre linii fratele său, iar la cealaltă, Gheorghe Cazanu, un arbitru cvasi-anonim din Berbeşti. Oservatorul, Ilie Anghelina, este tot din aceeaşi localitate, unde de altfel s-a şi disputat meciul, pentru că acolo îşi dispută partidele de pe teren propriu cei de la ALX Port Vale Mateeşti. Au şi doi-trei jucători care locuiesc în acest oraş. În aceste condiţii, este clar că o asemenea delegare nu trebuia să fie cu nici un chip posibilă. Despre observator însă n-am ce să spun, pentru că nu e el de vină pentru ce s-a întâmplat. A spus şi Anghelina că în viaţa lui n-a mai văzut un asemenea arbitraj. S-a închinat de felul cum au arbitrat copiii aceştia. Pot să confirme şi gazdele ce spun acum, că şi pe ei i-au dezavantajat arbitrii în anumite faze”, a menţionat Ion Zărnescu, cel care se ocupă de echipa din Lăpuşata.
Jucătorul Inter-ului a amintit apoi câteva dintre fazele care i-au determinat să se retragă ulterior de pe terenul de joc: „În minutul 12 au deschis gazdele scorul. N-am zis nimic până în minutul 20. Atunci a fost o fază în care fundaşul celor de la ALX Port Vale, în încercarea de a se retrage pentru a-şi putea crea un avantaj să îndepărteze pericolul, a ieşit cu mingea, cred că o jumătate de metru, în afara terenului. Dăduseră şi ei mingea pentru ca noi să executăm corner-ul, dar asistentul a dat 6 metri, decizia fiindu-i întărită de central. Imediat s-a făcut 2-0. Golul de 3-0 a fost marcat dintr-o poziţie evidentă de ofsaid pe partea asistentului Marius Nicolae. Portarul nostru s-a dus să protesteze, centralul i-a dat cartonaş galben. La golul de 4-0 al gazdelor a fost un ofsaid reactivat pe care asistentul de asemenea nu l-a semnalizat. Portarul, Alexandru Bucă, s-a dus din nou spre asistent pentru a-i reproşa. Atunci, arbitrul de centru i-a arătat direct cartonaşul roşu. Era cam prin minutul 30”.

Oaspeţii s-au retras de pe teren în minutul 43
Până la urmă, din cauza „circarilor” care pe nedrept se numesc arbitrii, s-a ajuns chiar la desconsiderarea jocului, oaspeţii din Lăpuşata preferând la un  moment dat să părăsească terenul de joc, ulterior să revină, însă doar o parte dintre ei. S-au produs patru schimbări, în teren intrând nişte copii, pentru că meciul nu mai avea nici o importanţă pentru ei. Se încheiase încă din prima repriză. După cum susţin cei de la Inter Lăpuşata, faza care a umplut paharul s-a petrecut prin minutul 43, aşa cum declară în continuare acelaşi Zărnescu: „Eram în atac când un fundaş al echipei ALX Port Vale a intrat prin alunecare la jucătorul nostru, iar centralul a dat lovitură liberă pentru ei. Atunci n-am mai rezistat şi am ieşit de pe terenul de joc. Meciul a fost oprit mai mult de 10 minute. Ne-a spus observatorul că ar fi mai bine să reintrăm pe teren pentru că altfel riscăm amenzi drastice din partea AJF-ului. Eu n-am mai putut intra. Nici ceilalţi n-au mai vrut. Am făcut patru înlocuiri. A intrat şi Mihai Manea ca portar, dar şi alţi trei juniori, nişte copii între 14 şi 17 ani. Nu avea rost să mai continuăm în condiţiile alea. Să-şi bată joc de noi nişte copii. I-au înnebunit şi pe adversari cu deciziile pe care le-au luat. Observatorul a zis că nu le poate da nici nota 4 pentru felul în care-au arbitrat. În repriza a doua le-au mai dat acordat gazdelor un penalti gratuit, apoi alte două, însă unul l-au ratat. L-am întrebat la al treilea penalti pe Relu Nica, cel presupus că ar fi fost faultat, dacă a fost ceva. Ne-a zis că n-a fost nimic, dar dacă aşa a decis arbitrul… Nu ştiu ce au gândit cei de la CJA şi de la AJF când au făcut această delegare. Au fost trimişi copiii ăştia crezând că merg la un joc pe calculator. I-a înjurat toată lumea, pe tot timpului meciului. Bătaie de joc, asta a fost Berbeşti! L-am sunat şi pe Pintilie să-i spun ce s-a întâmplat. El mi-a spus că nu ştie nimic, că Tomoiagă e cu arbitrii. Iar Tomoiagă a zis că în zona asta delegările le face Gheorghe Nicolae, tatăl a doi dintre arbitri delegaţi la meciul acesta. Aşa că m-au lămurit. Au aruncat vina de la unul la altul. Pur şi simplu şi-au bătut joc de noi aceşti copii”.
Astfel s-a ajuns ca Inter Lăpuşata să fie înfrântă fără drept de apel, cu 9-0, de liderul clasamentului, ALX Port Vale Mateeşti. Cei de la Lăpuşata au mai ţinut să menţioneze în final că nu contestă valoarea echipei din Mateeşti, însă diferenţa de pe tabelă nu reflectă întocmai adevărul. Este mult prea mare. Şi, în condiţii normale, ALX Port Vale n-ar reuşi să-i învingă la mai mult de unul sau două goluri diferenţă.

Zărnescu, revoltat împotriva AJF-ului
„Îmi pare rău că l-am ajutat pe Pintilie la alegeri”
Desfăşurarea acestui tur de campionat, în special modul în care echipa sa a fost nevoită să-şi dispute anumite meciuri şi toate problemele ridicate în această perioadă de una sau alta dintre grupările angrenate în competiţiile organizate de AJF, l-au făcut pe Ion Zărnescu, cel care se ocupă de Inter Lăpuşata, ca şi pe alţii, să regrete că l-a sprijinit de Constantin Pintilie să devină şef peste fotbalul judeţean. „Îmi pare rău că l-am ajutat pe Pintilie. A zis că vrea să facă lumină în fotbalul judeţean şi n-a făcut nimic. Mă suna înainte de alegeri şi de două ori pe zi să-l ajut să câştige, să-l votez, să mai vorbesc şi cu alţii, că el vrea să facă ceva pentru fotbalul acesta din Vâlcea. Nimic n-a făcut din ce a promis. Personal, nu l-am rugat decât ca la meciurile importante să ne dea şi nouă arbitri buni, să fim arbitraţi corect. Nimic mai mult. Îmi pare rău acum că l-am ajutat, că l-am votat. N-a luat în seamă nici o rugăminte, nu ne-a ascultat niciodată. Chiar mă gândesc să decupez toate articolele din ziar cu tot ce s-a întâmplat în această perioadă, situaţii în care nu s-au luat măsurile care se impuneau şi să fac şi eu un memoriu la FRF. Să vedem, chiar nu se ia nici o măsură, nu se face un control la AJF ca să ştim şi noi de ce se întâmplă toate astea!?”

Oficialii Inter-ului s-au plâns şi de lipsa de transparenţă a AJF-ului
Au fost de acord şi alţii cu ceea ce aminteam noi în urmă cu două săptămâni, cu privire la îngrădirea dreptului de informare al echipelor prin decizia de a nu mai da publicităţii rezultatele de la meciuri şi alte informaţii de importanţă pentru echipele angrenate în competiţie. Printre cei nemulţumiţi de modul în care gândeşte AJF-ul să colaboreze şi să lucreze în folosul echipelor s-a numărat şi Ion Zărnescu. „În atâta timp, şi s-a făcut un an de zile, n-am văzut o dată o conferinţă de presă a conducerii AJF în care să se anunţe rezultatele, să se lămurească toate problemele ce au fost ridicate la meciurile disputate, să se anunţe dacă s-a lăsat şi cu suspendări de arbitri sau altele de acest gen. Şi chiar dacă s-o fi luat vreo măsură, ea n-a fost făcută publică. Păi nu este normal să fim şi noi informaţi? Practic, noi, echipele, ţinem AJF-ul şi avem dreptul la informare. Dar se pare că pe nimeni de acolo nu interesează acest lucru. Interesul e să fie cât mai multe cazuri la Comisia de Disciplină, să ne ia banii”, a încheiat Zărnescu.

Mişu Manea, portar la Inter
O dată cu acest meci am aflat şi că Inter Lăpuşata îl are legitimat ca jucător la echipă pe preşedintele grupării de Liga a IV-a, Minerul Berbeşti, Mihai Manea. Pentru noi a fost o surpriză să aflăm acest lucru, însă cei din Lăpuşata ne-au spus că oficialul de la Berbeşti are deja ştate vechi la echipă. A jucat câteva meciuri pentru Inter, ajutându-şi echipa din poartă. Aşa cum s-a întâmplat şi în partida cu cântec de la Berbeşti, când s-a aflat pentru un timp între buturile formaţiei din Lăpuşata.  
Nicolae CIUCESCU