Liga IV

Început cu dreptul pentru echipa lui Giurcă

• Viitorul Rm. Vâlcea – Hidroelectra Rm. Vâlcea 1-3 (0-2)

În faţa unui nou început de drum s-au aflat sâmbătă, 11 august, şi echipele Viitorul Rm. Vâlcea, respectiv Hidroelectra, grupări ce au fost programate să se întâlnească în prima etapă a unui alt sezon de Liga a IV-a. Gazdele, o echipă clădită peste noapte, aveau pretenţia să atragă atenţia printr-un rezultat bun încă de la primul meci, însă pentru gruparea lui Giurcă un pas cu stângul într-un campionat pe care doresc să-l câştige, nu era admis. Aşa că obiectivul pentru prima etapă era destul de greu de dus la îndeplinire de echipa de care se ocupă Iustin Croitoru, Viitorul Rm. Vâlcea. Asta în ciuda experienţei şi a valorii individuale a unor jucători ca „Bugi” Palade, Căpătan sau Puiu Niţulescu care şi-au pus serviciile la dispoziţia formaţiei patronate de Vali Chiriac de la Divastal, cel care a preluat locul în elită de la Dobrin Ionescu doar pentru a forma o echipă care să se menţină la acest nivel.

Asta pentru că principalul scop al său este de a avea un mijloc de distracţie, de a-şi putea petrece timpul liber aşa cum îi place, jucând fotbal. Iar pentru acest lucru ar fi mai mult decât suficiente condiţiile create până acum, cu un teren de împrumut, cel de la Călimăneşti, câţiva jucători cu experienţă care să echilibreze cât de cât situaţia, să compenseze cu lipsa de veleităţi tehnice a altora care-şi doresc să joace, însă nu reuşesc să o facă la nivelul celorlalţi. Numai că Vali Chiriac investeşte mult mai mult în fotbal. Are în proiect amenajarea unei baze sportive, mai mult de agrement, la Dăeşti, unde speră să poată descoperi şi ajuta să se formeze tinerele talente din fotbalul vâlcean. Iar echipa de fotbal, cum spuneam, rămâne doar un hobby. Nu-şi doreşte vreo promovare sau altele de acest gen.
De cealaltă parte, în privinţa grupării lui Gigi Bucuroiu, lucrurile stau diferit. Au toate condiţiile şi, se pare, acceptul celor care susţin financiar această echipă, de a promova în cel de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării. Aşa că nu le rămâne decât să lupte pentru realizarea obiectivului. Însă, spre deosebire de sezonul trecut, când şansele de a ajunge la meciul de baraj erau mari dacă ar fi fost hotărâţi de la început, acum pare mult mai greu ca sarcina să fie dusă la îndeplinire. Asta pentru că acum nu au intrat în cursă doar nişte băieţi strânşi peste noapte care pun mână de la mână pentru a plăti toate cele necesare susţinerii unei echipe în elită, cum au fost şi sunt cei de la Sportul ci a intervenit un rival mult mai important, Dan Mazilu, patronul echipei FC Lăpuşata, cel care s-a implicat la nou promovata Dinamo Horezu şi care, conform unor surse demne de luat în seamă, intenţionează ca din iarnă să schimbe denumirea formaţiei horezene în FC Nova Lăpuşata, grupare cu care să activeze din sezonul viitor în Liga a III-a.     

Procentaj maxim: două ocazii, două goluri

Meciul dintre Viitorul şi Hidroelectra era considerat şi ca un pui de derby al primei etape, date fiind numele jucătorilor care activează pentru cele două grupări. Ne aşteptam la ceva mai spectaculos, însă s-a reuşit prea puţin din ce s-a dorit. Niciuna dintre echipe nu a excelat. Hidroelectra, însă, a dat dovadă de eficienţă. A avut nevoie doar de două sclipiri de moment pentru a-şi apropia victoria încă din prima repriză. Prima şansă de a înscrie au avut-o totuşi gazdele în urma unei neatenţii a portarului Udeanu, însă, din fericire pentru trupa lui Giurcă, mingea a ocolit poarta. Imediat după această fază, în minutul 15 al meciului, oaspeţii au preluat conducerea. Experienţa i-a jucat feste lui Puiu Niţulescu. A fost o fază care nu anunţa prea multe, o minge la care se putea uşor interveni, însă fundaşul Viitorului, Niţulescu, crezând că mingea a ieşit din limitele terenului de joc, şi-a lăsat nestânjenit adversarul să preia balonul. Ilie a profitat de ocazie şi a înscris pentru scorul de 1-0 în favoarea Hidroelectricii, tăind din elanul grupării lui Vali Chiriac. Imediat avantajul a fost majorat. O nouă greşeală de apărare, o pasă în zonă centrală printre fundaşi şi 2-0 pentru oaspeţi. Autor golului: Alin „Vrăjeală” Bunescu. La acest scor deja s-au resemnat băieţii lui Iustin Croitoru, astfel că jocul n-a mai fost la fel de interesant. Era greu de crezut că s-ar mai putea schimba mare lucru până la final. Poate doar dacă Crangă şi-ar fi făcut mai bine datoria şi ar fi valorificat măcar o parte din şansele pe care le-a avut. S-a dovedit însă neinspirat şi lipsit de noroc. Ultima ratare din prima parte am consemnat-o în minutul 40 când acesta, din 5 metri, a şutat pe lângă poartă.

Finalul, stricat de furtună

Căpătan şi compania au tot încercat în partea secundă să revină în joc, având chiar momente bune în care au condus ostilităţile în teren. Dar degeaba; Hidroelectra a ştiut cum să conserve rezultatul, ba chiar a reuşit să mai înscrie o dată în partea secundă. O ratare a lui „Vrăjeală” şi apoi alte două situaţii favorabile ale aceluiaşi Crangă de la Viitorul, dar eşuate, au fost fazele care-au marcat debutul reprizei secunde. În minutul 70, însă, soarta meciului a fost pecetluită. Făurar l-a servit bine pe Bunescu, care-a preluat pe lângă adversar şi a marcat pentru 3-0 în favoarea echipei sale. La doar 6 minute după această reuşită, au marcat şi gazdele golul de onoare. Din corner mingea a ajuns în faţa porţii la Toşu ce a înscris pentru 3-1, scor cu care avea să se şi încheie meciul. Au mai fost câteva ocazii, însă despre final nu şi-a mai amintit nimeni, asta pentru că s-a jucat în nişte condiţii deosebite: aproape pe întuneric, furtună şi ploaie.
Au arbitrat: Cătălin Popescu – la centru, ajutat la cele două linii de asistenţii Marian Truţă şi Cristi Hoarcă. Observator: Viorel Dina.
Au evoluat formaţiile:
Viitorul Rm. Vâlcea: Beldiman – Boncioiu, Băluţă, Niţulescu, Smarandache, Nicolescu, Căpătan, Toşu, Palade, Ilinescu, Crangă. Au mai jucat: Brozbă şi Oltei.
Hidroelectra Rm. Vâlcea: Udeanu – Făurar, Nicolaescu, Bîzgan, Jugăstreanu, Glăvan, Ilie, Merişanu, Ţoanţă, Harapu, Bunescu. Au mai jucat: Savu, Cherăscu şi Lăcraru.

Glăvan, căpitan de echipă de la primul meci

Printre achiziţiile importante făcute în această vară de Hidroelectra se numără şi Adi Glăvan, un jucător care a stat mulţi ani la dispoziţia FC Oltchim, club ale cărui culori le-a apărat în numeroasele meciuri de Liga a III-a pe care le-a prins. Conducătorii clubului „chimist” au apreciat toată munca depusă de acesta, astfel că i-au dat sarcina să conducă echipa din teren. Aşadar, pentru mult timp, el a fost liderul grupării antrenate, pe atunci, de Costel Gaiţă. Însă, probabil, lucrurile s-au schimbat pentru el în ultima perioadă aşa că a decis să se despartă de gruparea pregătită acum de Marian Deaconescu. Şi a ales un eşalon inferior, dar o echipă cu pretenţii de a ajunge pe cea de-a treia scenă fotbalistică a ţării, Hidroelectra Rm. Vâlcea, grupare ce şi-a arătat respectul pentru experienţa fotbalistului prin decizia de a-l numi, încă de la primul meci, căpitan de echipă. Glăvan şi-a condus bine noua echipă care, chiar dacă n-a strălucit în acest prim meci, a reuşit să obţină ce şi-a propus, câştigarea celor trei puncte puse în joc. Fostul său coleg de la Oltchim, Tică Negrescu, legitimat, în cele din urmă, se pare, şi el tot la Hidroelectra, după ce fusese în tratative şi cu Viitorul, a ratat meciul. Conform „tribunelor”, el s-ar afla în această perioadă pe litoral.

Bunescu, jucătorul de trei puncte

Gigi Bucuroiu, preşedintele Hidroelectricii, a legitimat în această pauză la gruparea din Nord, pe lângă mulţi alţii şi doi jucători veniţi de la campioana judeţului, Sportul Rm. Vâlcea. Manu şi Bunescu, căci despre ei e vorba, au mai fost la Hidroelectra, grupare pe care-au ales-o din nou, în acest sezon. Pentru primul meci din campionat, antrenorul Giurcă a luat decizia de a-l folosi, însă, doar pe „Vrăjeală”, a cărui prestaţie s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. Chiar dacă în câteva rânduri a stârnit mânia băncii tehnice prin ratarea unor situaţii favorabile de a înscrie, Bunescu a reuşit totuşi să marcheze de două ori în partida cu Viitorul, aducându-şi decisiv contribuţia la realizarea obiectivului din prima etapă. 

Au debutat şi câţiva „municipali” la Hidroelectra

Despre colaborare dintre formaţia lui Bucuroiu şi CSM Rm. Vâlcea nu se mai aude nimic, însă cert este faptul că mai mulţi jucători din Zăvoi au ajuns sub comanda lui Giurcă şi „Pendy” Cherăscu. Trei dintre aceştia au debutat la noua echipă chiar sâmbătă, la Călimăneşti. Este vorba despre Jugăstreanu, Ilie şi portarul drăgăşenean Alin Udeanu.

Partida, în pericol de a fi suspendată

Decizia de a accepta ca două meciuri din Liga a IV-a să se dispute în această primă etapă începând cu ora 18.00 nu s-a dovedit destul de inspirată pentru conducerea AJF. Asta pentru că, datorită vremii capricioase, cel puţin meciul disputat la Călimăneşti, cel dintre Viitorul Rm. Vâlcea şi Hidroelectra, a fost în pericol de a fi suspendat. Cam cu vreo 20 de minute înaintea finalului de joc vizibilitatea a scăzut simţitor, apoi şi-au făcut simţită prezenţa furtuna şi ploaia, aşa că numai condiţii bune de desfăşurare a meciului n-au fost. Dar, cum soarta partidei fusese decisă, ar fi fost, într-adevăr, o prostie, ca pentru câteva minute care mai rămăseseră de joc, arbitrul să oprească meciul şi să-l reia a doua zi, de la aceeaşi oră şi din acelaşi minut. Aşa că, pentru a fi partida finalizată, jucătorii ambelor echipe şi arbitrii au rezistat intemperiilor vremii. Numai că s-a jucat fără vreo direcţie, mai mult pentru trecerea timpului.
Laurenţiu SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button