Diverse

„Spartanii” au scris istoria fotbalului judeţean în acest sezon

• Sportul Rm. Vâlcea – AS Şirineasa 1-0 (1-0)

Finala fazei judeţene a Cupei României a adus faţă în faţă în acest an echipele Sportul Rm. Vâlcea şi AS Şirineasa, două grupări care în campionat şi-au împărţit victoriile în campionat. Ultimul succes aparţinea însă echipei pregătite de Viorel Ciofâcă, chiar pe terenul campioanei. Ambiţionaţi de acel rezultat, AS Şirineasa s-a deplasat la Drăgăşani, locul de desfăşurare al finalei Cupei României, în speranţa că va reuşi să-şi adjudece trofeul. Trupa lui Dan Săraru avea totuşi în faţă un adversar care-şi dorea cu orice preţ revanşa după acel eşec din campionat şi, totodată, să lase o ultimă impresie bună în acest sezon.

Fiecare dintre cele două grupări a luptat pentru şansa sa, însă până la urmă campionii judeţului, jucătorii Sportului, au reuşit să cucerească şi al doilea trofeu, Cupa României (sau a Vâlcii), trecându-şi astfel în cont, în acest sezon, eventul. Nu le-a fost însă deloc uşor să-şi adjudece victoria, pentru că AS Şirineasa s-a dovedit a fi din nou o „nucă” tare.
În primele minute ale meciului cei care au părut mai hotărâţi au fost chiar elevii lui Viorel Ciofâcă. Mai întâi, Rachina a reuşit să-şi creeze un culoar favorabil, însă a fost intimidat de un adversar în momentul şutului, astfel că a trimis defectuos mingea, mult peste poartă. Apoi Marga a executat bine o lovitură liberă ce a trecut peste zid, dar şi puţin peste poartă, pentru ca prin minutul 30 Bădălan să rateze poate cea mai importantă ocazie a echipei sale printr-un şut ce a trecut milimetric pe lângă buturile apărate de experimentatul Mihalache. În minutul 38 a picat şi golul: a fost o acţiune bine închegată a băieţilor lui Bora şi Catrinoiu, la care apărătorii celor de la Şirineasa au cam şomat: lung de linie din lovitură liberă, mingea a ajuns la Floricu, aflat singur în faţa porţii, acesta a retrimis-o undeva în centru careului la Roşoagă, care, lipsit de marcaj ca şi coechipierul său, a şutat pentru 1-0.

Leo Ştefan, „surpriza” lui Bora

Antrenorii campioanei, Bora şi Catrinoiu, au studiat-o dinainte pe AS Şirineasa, ştiau cam ce tactică aplică Săraru şi Ciofâcă de obicei în condiţiile unui avantaj minim al adversarilor. Se aşteptau de aceea ca Sporea să fie urcat mai mult pe atac şi să reprezinte în repriza secundă pericolul numărul 1 din tabăra adversă. Astfel că a încercat şi Sportul să-i surprindă cu ceva pe cei din Şirineasa: o nouă formulă. Bora şi Catrinoiu l-au introdus în teren pe Leo Ştefan, însă i-au dat acestuia o altă sarcină decât cea cu care era obişnuit. Din stâlpul apărării a ajuns să fie omul de gol pe care au mizat cei de la Sportul în repriza secundă. Şi mutarea s-a dovedit destul de inspirată. Spre deliciul publicului, care s-a amuzat de atitudinea de adevărat „spartan” a jucătorului, Ştefan s-a făcut remarcat şi prin numeroasele ocazii pe care le-a avut. Un şut respins cu dificultate de Mărăcine, o reluare, din plonjon, cu capul, puţin peste transversală şi alte câteva astfel de faze, au fost acţiunile prin care Ştefan i-a încântat pe spectatorii din tribune. Cea mai mare ocazie a reprizei în contul celor de la Sportul i-a aparţinut, totuşi, lui Comănescu, care a luat la ţintă transversala. Mingea a ricoşat apoi pe linia porţii, fiind respinsă, în cele din urmă, de un adversar. De partea cealaltă, gruparea lui Ciofîcă a avut câteva situaţii importante de a egala, prin Rachina şi Sporea care n-au reuşit, însă, să mai prelungească suspansul. Sportul a câştigat în cele din urmă finala cu 1-0.
Au arbitrat: Cătălin Buşi – la centru, ajutat la cele două linii de Daniel Demetrescu şi Bogdan Medrea. Rezervă: Marian Joiţa. Observator: Gheorghe Olaru.
Au evoluat formaţiile:
Sportul Rm. Vâlcea: Mihalache – Datcu, Roşoagă, Popescu, Oprea, Manu, Floricu, Boncioiu, Comănescu, Cosma, Uţă. Au mai jucat: Ştefan şi Andrei.
AS Şirineasa: Mărăcine – Niţulescu, Negrea, Sporea, Marga, Rachina, Săraru, Istratie, Bădălan, Drăgan, Stoian. Au mai jucat: Streinu, Borcan, Ungureanu.

AS Şirineasa, privată de un penalti în minutul 85

Condusă cu 1-0 din prima repriză, AS Şirineasa şi-a jucat şansa până la capăt în finala Cupei României. A atacat în continuu poarta apărată de Mihalache, uneori neglijând deliberat faza defensivă, dar golul egalizator a întârziat să vină. Cei de la Sportul Rm. Vâlcea au avut tăria necesară pentru a menţine intact avantajul fragil luat după golul lui Roşoagă până la fluierul final al arbitrului de centru Cătălin Buşi. Şi totuşi, a existat un moment care-ar fi putut schimba soarta partidei. Acesta s-a consumat în minutul 85, atunci când un jucător al celor din Şirineasa a fost bruscat clar în suprafaţa de pedeapsă de Leonard Ştefan. Penalti văzut de 90 la sută dintre toţi cei prezenţi pe stadion, nu însă şi de Buşi, care-a lăsat jocul să continue.
Deşi la final au recunoscut victoria celor de la Sportul, oficialii echipei din Şirineasa nu au ezitat să protesteze vizavi de faza controversată din minutul 85. „A fost penalti clar, aşa cum a fost penalti şi la o altă fază petrecută în minutul 47”, ne-a spus primarul comunei Şirineasa, Dan Săraru, la sfârşitul meciului de la Drăgăşani. Dacă pentru cel de-al doilea penalti mulţi oameni ar fi tentaţi să bage şi mâna în foc, despre cel din debutul reprizei secunde nimeni nu şi-a mai amintit.

Pintilie a fost aproape de faza incriminată

Dacă vicepreşedintele Neacşu a putut anula un gol din tribună în timpul campionatului, lui Pintilie, care era la doar 20 de metri de faza incriminată în ultimele minute ale finalei Cupei României dintre Sportul şi AS Şirineasa, nu i-a prea stat gândul să ia act de eroarea comisă în ultimele minute de joc. În fond, să-l calce pe bătături pe Cătălin Buşi, cel pe care l-a apreciat drept cel mai bun arbitru al judeţului în acest sezon, nu-i prea era la îndemână. Oare ce-ar fi zis lumea? „Ce naiba, Pintilie, tu-l făcuşi p’ăsta cel mai bun arbitru şi uite că nu dă un penalti vizibil şi de pe Marte!”. Aşa că mai bine a închis ochii sau s-a făcut că-l mai strigă odată veşnicul prieten Mitică Cumpănaşu de prin tribună să-i explice „Moartea Căprioarei” şi a întors capul în altă parte. Şi uite-aşa faza a trecut, meciul s-a terminat, asta şi pentru că şpriţul nu mai putea aştepta. În fond, ce s-ar fi făcut echipele dacă se întuneca până ce meciul se încheia? „Ar fi intrat domne’ şi AJF-ul acesta în istoria fotbalului românesc, cu un meci început într-o zi şi încheiat în alta! Că nu doar cu şpriţurile se pot scrie «file de aur»!”, glumea un om de fotbal prezent în tribună la Drăgăşani.

Ciofâcă n-a mai „vrut” prelungiri

Sau poate că până la urmă n-a fost vina centralului Buşi pentru că nu a acordat penalti-ul de rigoare celor de la Şirineasa. La începutul meciului, pentru a evita situaţia din semifinale, când câştigătoarea s-a decis la loviturile de departajare, antrenorul celor de la AS Şirineasa, Viorel Ciofâcă i-a sugerat lui Buşi să nu mai prelungească meciul sau să ofere ocazia ca acesta să fie prelungit dacă o echipă are deja un avantaj minim. Să fi ţinut oare talentatul arbitru vâlcean cont de recomandările celor de la Şirineasa? Tot ce e posibil! Numai că, după această discuţie amicală între Ciofâcă şi Buşi, primarul Săraru a intervenit imediat şi a dorit să precizeze că echipa sa îşi doreşte acest lucru doar dacă rezultatul le este favorabil, şi nu adversarilor. Până la urmă însă, tocmai AS Şirineasa a căzut în plasă, iar Ciofâcă parcă a avut „gura aurită” atunci când a glumit pe seama acestui lucru.

Trupa lui Săraru a avut din nou galerie

Cum ne aşteptam de altfel, primarul Dan Săraru de la Şirineasa nu şi-a dezminţit nici în acest sezon faima. A ajuns până în finala Cupei României pe judeţ, competiţie pe care a tratat-o la fel de serios ca şi în anul precedent, deşi atunci nu a reuşit să treacă de faza semifinalelor. Faptul că a întâlnit iarăşi Luncavăţul Popeşti, echipa din comuna vecină, l-a ambiţionat odată în plus.
Încă de anul trecut, Săraru a încercat să-şi creeze un avantaj în faţa adversarilor prin întemeierea unei galerii formată, în general, din tineri, elevi ai şcolii din Şirineasa. Totuşi, situaţia a fost echilibrată atunci de primarul Şerban, a cărui formaţie a fost susţinută, de asemenea, de un grup de suporteri. Şerban a ieşit până la urmă câştigător, Săraru a pierdut, dar a sperat că în acest sezon i se va oferi şansa să-şi ia revanşa. Şi până la urmă lucrurile s-au aşezat cum nu se putea mai bine, AS Şirineasa întâlnind din nou, în Cupa României, în semifinale, tot Luncavăţul Popeşti. De această dată a fost rândul profesorului Săraru să se bucure de o victorie ce i-a asigurat calificarea în ultima fază a competiţie la nivel local. Cum şi-a dorit nespus de mult să câştige un trofeu în acest an, a decis să mobilizeze toată suflarea din Şirineasa pentru a-şi atinge scopul. Sau cel puţin pe cei pe care îi atrage sportul-rege. Aşadar, a adunat repede un nou grup de tineri pe care i-a deplasat la Drăgăşani. Iar galeria celor de la Şirineasa s-a făcut auzită pe tot parcursul meciului, însă încurajările au fost în zadar, Marga şi compania nereuşind să-şi depăşească adversarii.   

Două trofee într-o singură zi pentru Roşoagă şi colegii săi

Miercuri, 6 iunie, la Drăgăşani, le-au fost oficial recunoscute meritele celor de la Sportul Rm. Vâlcea care, pe lângă cupa de campioni ai judeţului, au primit la sfârşitul finalei şi trofeul destinat câştigătoarei Cupei României. Au câştigat tot ce se putea în primul an de la înfiinţare, motiv pentru care s-au şi bucurat la final în stilul caracteristic, pe care, de fapt, l-au împrumutat de la „spartanii” din Ştefan cel Mare. Se speră acum ca toate acestea să nu se încheie aici, iar Sportul să formeze în continuare o echipă unită, care să aibă astfel de bucurii şi mai departe, pe plan naţional. Acum, ca urmare a câştigării campionatului, pe lângă trofeul propriu-zis, au obţinut dreptul de a reprezenta judeţul la meciul de baraj pe care-l vor susţine în compania formaţiei Turris Turnu Măgurele. E cea mai bună şansă de a-şi dovedi valoarea şi a le da peste nas celor care s-au îndoit de asta pe toată durata sezonului. În primul rând, trebuie doar să-şi dorească acest lucru, pentru că minunile în fotbal sunt deja obişnuite. Chiar dacă elevii lui Bora şi Catrinoiu pornesc din postura de outsideri ar trebui să se gândească la cele întâmplate recent, anume că şi FC Baia Mare era considerată ca o victimă sigură în faţa vâlcenilor de la CSM şi s-a văzut ce s-a întâmplat. 

Au fost premiate şi campioanele de la „Onoare”

Pe lângă grupele de juniori care-au participat în campionatele de la nivelul judeţului nostru, unde s-au evidenţiat prin rezultate, au mai fost premiate şi câştigătoarele celor patru serii din Liga a V-a. Astfel, pentru parcursul din acest sezon competiţional care le-a detaşat în campioane judeţene la „Onoare”, au primit cupele şi diplomele de rigoare echipele CSM Drăgăşani, Viitorul Frânceşti, Energia Malaia şi Dinamo Horezu. S-au bucurat pentru realizări şi se mai pot bucura câteva săptămâni până când se va da startul unui nou sezon, mult mai greu pentru grupările amintite. Important ar fi să se gândească, în primă fază, la posibilităţile de menţinere în eşalonul de elită judeţean şi abia apoi la o clasare între primele locuri în Liga a IV-a. Spunem asta pentru că ştim că o parte dintre campioanele enumerate mai sus au deja în minte Liga a III-a, dar deocamdată obiectivul este exagerat. 

Buşi, desemnat ca fiind cel mai bun arbitru din judeţ

Finala Cupei României de la Drăgăşani a fost un prilej pentru acordarea tuturor premiilor posibile celor care au realizat anumite performanţe în fotbal pe plan judeţean. Astfel, printre fotbalişti şi-au făcut loc şi arbitrii. A primit diplome întreaga brigadă ce a oficiat meciul dintre Sportul şi AS Şirineasa, însă trofeul cel mai important i-a fost acordat centralului Cătălin Buşi, apreciat de oficialii AJF drept cel mai bun cavaler al fluierului din judeţul nostru.  
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button