Politica

„În PD avem şi seniori care simt că nu pot face faţă valului”

• Tineri în politica vâlceană –  interviu cu Bogdan Almaşi, preşedintele organizaţiei Vâlcea a Tineretului Democrat

A început să facă politică în Bucureşti, lucrând îndeaproape cu deputatul PD, Anca Boagiu. A ajuns la Vâlcea în urmă cu un an şi jumătate, preluând frâiele Organizaţiei Judeţene de Tineret. În afară de sfera politică, s-a remarcat în domeniul afacerilor, demarând o serie de proiecte în viaţa economică a judeţului. 

• Domnule Bogdan Almaşi, când s-a produs primul dumneavoastră contact cu politica?

În anul 1999 m-am înscris în ApR şi am devenit vicepreşedinte al Organizaţiei Municipale de Tineret Râmnicu Vâlcea. În momentul acela consideram că era un partid care reprezenta cea mai bună variantă pentru schimbarea în bine pe care o aştepta toată lumea. Era un partid care avea membri care nu mai făcuseră până atunci politică şi după părerea mea, în momentul acela nu erau tributari unor idei învechite.

• Şi aşa era?

Aşa credeam în momentul acela iar la nivelul judeţului Vâlcea chiar aşa stăteau lucrurile. În afară de domnul Radu Renga, nu prea erau lideri cu state vechi în politică.

• Ce a urmat?

O pauză de doi ani în care m-am ocupat de facultate în Bucureşti. În anul II – asta se întâmpla în 2001, am început colaborarea cu doamna deputat, la acea vreme, Anca Boagiu. Am fost consilier la cabinetul parlamentar din circumscripţia 42 Bucureşti.

• Cum aţi ajuns să lucraţi pentru Anca Boagiu?

O cunoştinţă comună, ştiind că eu voiam să lucrez şi că doamna Boagiu avea nevoie de încă un consilier, mi-a facilitat o discuţie cu domnia sa, după care am început să colaborăm. Urma să mă ocup de programele de finanţare preaderare (Phare, ISPA, SAPARD etc) şi să furnizez primarilor PD informaţia şi consultanţa de care aveau nevoie în elaborarea cererilor de finanţare.

• Cum a decurs colaborarea directă cu Anca Boagiu?

Până în momentul acela, imaginea mea despre parlamentarul român era aceea a unuia care taie frunză la câini, dar din momentul în care am început să lucrez cu doamna deputat Anca Boagiu, am realizat că sunt şi parlamentari care după ce au fost aleşi, nu uită că reprezintă acolo interesele celor care le-au oferit votul şi încrederea.
Printre altele, mă ocupam şi de programul de audienţe şi pot să vă spun fără să exagerez că în fiecare zi de joi audienţele începeau la orele 17 şi de obicei se terminau după orele 22. Ceea ce era important şi ceea ce ar trebui să facă orice parlamentar responsabil este însă rezolvarea problemelor pe care cetăţenii le ridică.

• Cu ce probleme veneau cetăţenii?

Cele mai multe se refereau la partea socială, pentru că în România acest aspect este cel mai deficitar: locuinţe sociale, locuri de muncă, ajutoare financiare pentru familiile nevoiaşe etc.

• Şi cum ajutaţi la rezolvarea acestor probleme?

În general, oamenii nu ştiau ce demersuri să întreprindă pentru a găsi soluţii pentru problemele pe care le aveau şi nu ştiau cui să se adreseze. Noi le ofeream informaţiile de care aveau nevoie şi îi sprijineam în pregătirea dosarelor.

• Cum era Anca Boagiu ca şef?

Exigentă, aşa cum era de altfel şi cu ea însăşi. Pot să vă spun că programul ei începea la ora 8 şi se termina undeva după miezul nopţii. Aşa mi-am dat seama că România are nevoie de parlamentari tineri, care să aibă forţă de muncă şi cel mai important, să nu uite că ei de fapt reprezintă interesele cetăţenilor.
Pentru mine a fost primul loc de munca si la inceput mi-a fost destul de greu sa ma acomodez cu ritmul infernal in care se lucra si cu volumul foarte mare de probleme care apareau. La acea vreme eram inca un pusti dezordonat care nu avea experienta. De voie sau de nevoie a trebuit sa incep sa imi organizez mult mai eficient tot ceea ce aveam de facut si asa am ajuns sa fiu mult mai riguros in tot ceea ce fac.
Doamna Boagiu la acea vreme avea deja un CV foarte impresionant. Fusese Director in cadrul Ministerului Transporturilor la departamentul Programe cu Finantare Externa si ulterior fusese numita ministru al transporturilor. Prin urmare avea o experienta profesionala deosebita si pentru mine a fost o ocazie deosebita sa lucrez cu dumneaei.
Un alt aspect foarte important era atmosfera de lucru. Eram o echipa de oameni tineri si entuziasmul varstei isi spunea cuvantul in tot ceea ce faceam.

• Cum ai ajuns în Partidul Democrat?

În 2002, având în vedere că eram consilier al doamnei deputat PD Anca Boagiu iar locul de muncă era în Aleea Modrogan (sediul central PD), inevitabil am ajuns să fiu membru al acestui partid. Nu am semnat adeziunea din obligaţie ci am fost convins că PD era la ora aceea singurul partid care putea să ţină piept PSD-ului. Cunoşteam şi o parte dintre liderii de atunci, oameni în care aveam încredere şi care confirmă în prezent că nu m-am înşelat. Pe lângă Anca Boagiu, în conducerea partidului mai erau Liviu Negoiţă, Cezar Preda, Emil Boc, Roberta Anastase şi alţii, oameni care nu erau foarte cunoscuţi la acea vreme dar care mai apoi au devenit personalităţi marcante ale vieţii politice româneşti.

• Doamna Anca Boagiu a candidat în 2004 pentru Primăria Sectorului II. Cum v-aţi implicat în campania electoral şi ce a reprezentat această experienţă pentru cariera dumneavoastră politică?

În 2004 am făcut parte din echipa de campanie a PD Sector 2. Am avut ocazia ca, pe lângă colegii de la PD Sector 2, să colaborez şi cu specialişti în management de campanii electorale şi în creare de mesaje. Atunci am învăţat cu adevărat cum se organizează o campanie electorală, cum se gestioneaza situaţiile de criză, cum se creează evenimentele electorale, cum se enunţă un mesaj electoral şi cum se transmite el.
A fost o experienţă deosebită care sper că îmi va fi foarte folositoare şi la campaniile ce vor urma, deşi felul în care se face politică în Bucureşti este foarte diferit de cel din judeţe.

• Cum aţi ajuns preşedinte al tinerilor democraţi vâlceni şi cum aţi rezuma activitatea dumneavoastră de până acum în această funcţie?

La sfârşitul anului 2005 m-am întors în Rm.Vâlcea, oferindu-mi-se o ocazie foarte bună din punct de vedere profesional. Cum întotdeauna mi-am dorit să fac politică pentru oraşul meu şi pentru judeţul meu m-am transferat de la PD Sector 2 la PD Vâlcea. În acel moment organizaţia judeţeană de tineret a PD Vâlcea era un pic cam dezorganizată şi nu mai avea un Birou Permanent Judeţean care să coordoneze activitatea. Împreună cu alţi câţiva tineri m-am ocupat la sfârşitul anului 2005 şi începutul lui 2006 de reorganizarea Tineretului Democrat la nivel judeţean. Singura organizaţie care funcţiona şi era la acea oră foarte puternică era Organizaţia de Tineret a PD Rm.Vâlcea care era condusă la acea oră de Romeo Rădulescu. În martie 2006 au fost organizate alegeri pentru forul de conducere al OT-PD Vâlcea şi eu am fost ales preşedinte al organizaţiei.
Ulterior, conducerea nou aleasă a organizat mai multe acţiuni în Rm.Vâlcea dar şi în judeţ. Au fost acţiuni de informare a cetăţenilor, acţiuni culturale şi sportive, cursuri gratuite de limba engleză pentru copii şi am participat activ la toate acţiunile PD Vâlcea.
Prin tot ceea ce facem încercăm să arătăm că Organizaţia de Tineret a PD Vâlcea este foarte vie şi constituie partea cea mai activă a partidului.

• Cum decurge relaţia cu seniorii organizaţiei?

Cu cei mai mulţi dintre seniori relaţia decurge normal pentru că sunt oameni care înţeleg că pentru ca munca lor politică de azi să nu se irosească mâine au nevoie ca din urmă să vină un val de tineri care vor prelua de la ei ştafeta şi vor duce mai departe ceea ce au realizat dumnealor azi.
În schimb, ca în orice partid de altfel, avem şi seniori care probabil simt că nu pot face faţă valului care vine din urmă şi sunt obsedaţi că s-ar putea ca un oarecare tânăr să îi bage în anonimat. Peste tot pe scena politică întâlnim personaje care au o deosebită plăcere să se audă vorbind, deşi spun numai banalităţi şi lucruri fără sens şi au impresia că în jurul lor ar trebui să graviteze tot universul politic local, judeţean sau naţional.
Pe aceştia însă sper ca valul despre care vorbeam să îi şteargă definitiv de pe scena politică şi să îi dea uitării. Aşadar, de ceea ce se tem nu vor scăpa şi nişte tineri, cu puţină  experienţă politică dar mult mai sinceri, mai bine intenţionaţi şi mai entuziaşti, îi vor face să devină nişte anonimi care au trecut prin faţa electoratului vâlcean şi nu au lăsat nici măcar o urmă.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button