Administratie

Iuliana Moise se întoarce la afaceri, Florinel Butnaru rămâne pe poziţii

• Directorii democraţi văd în mod diferit posibila lor schimbare
• şefa RAR Vâlcea nu stă în funcţie pentru bani • avioanele, casele de amanet şi proprietăţile o fac una dintre cele mai bogate femei din Vâlcea • şeful ARR se ia la harţă cu Emilian Frâncu şi îl acuză de presiuni politice

Epurarea politică îşi face din nou loc în viaţa administrativă vâlceană. Liberalii, aflaţi la putere din toate punctele de vedere, nu vor rata cu siguranţă şansa de a-şi impune proprii oameni în fruntea instituţiilor deconcentrate ale statului la nivelul judeţului. Dacă ţinem cont de faptul că cel puţin 15 democraţi se află în posturi de conducere, realizăm că Emilian Frâncu va avea de lucru.

Cel puţin două instituţii se află în atenţia PNL. Este vorba despre Registrul Auto Român şi Autoritatea Rutieră Română. Am fost şi noi curioşi să vedem care e starea de spirit prin aceste două instituţii. Iată ce-a ieşit.

Iuliana Moise nu se agaţă de funcţie

Şefa de la Registrul Auto Român (RAR), democrata Iuliana Moise, este liniştită. Nu îi este frică de schimbare. Nici nu are de ce: afacerile sale şi ale soţului merg cât se poate de bine iar schimbarea din funcţia de director i-ar face mai mult bine decât rău. „Am fost pusă politic, aşa trebuie să şi plec, dacă e vorba de schimbarea mea. Până acum nu a venit niciun liberal la mine să-mi spună că trebuie să plec. Dacă se va decide că asta trebuie să fac, voi pleca. Deocamdată, eu îmi văd de treaba mea în continuare. Aici stau şi muncesc pentru partid. Nenorocirea e că-mi place foarte mult aici. Sunt prietenă cu toţi angajaţii, de la A la Z”, spune Iuliana Moise. A devenit director al RAR Vâlcea în februarie 2005. Spune că activitatea de aici este o adevărată pasiune pentru ea. „M-am implicat din prima, mai ales că am mai lucrat în domeniul mecanic. Am fost numită, nu am dat concurs. Am un contract de management şi eu zic că mi-am făcut bine treaba”, mai spune democrata.
Un lucru este cert: Iuliana Moise nu arată ca un politician venit în fruntea instituţiei ca să-şi umple buzunarele. Motivul este simplu: buzunarele sale erau deja doldora atunci când a fost numită în fruntea RAR. Un fior de invidie ne-a străbătut atunci când domnia sa ne-a înşiruit o mică parte din afacerile profitabile ale familiei. Împreună cu soţul său, deţine în chirie pe firma Aviaţia Utilitară 2002 SRL, 6 avioane utilitare. Aparatele aparţin Aviaţiei Utilitare Băneasa şi sunt deservite de personal detaşat de la această unitate. Erbicidările aeriene aduc venituri frumuşele familiei Moise, mai ales că în judeţul Vâlcea societatea cu pricina deţine monopol. La această afacere se adaugă vreo 4 case de amanet în Râmnicu Vâlca, un bar, niscaiva centre dotate cu copiatoare, xeroxuri şi alte asemenea echipamente, dar şi o serie de proprietăţi valoroase. „Totul e pe firmă, nu am nimic pe numele meu. Eu sunt săracă lipită. Dacă sunt milionară în euro? Dacă îmi fac o socoteală, cred că sunt milionară în euro, nu ştiu… Oricum, eu şi soţul meu muncim foarte mult, în special el. Avem părţi egale în firmă, 50% el, 50% eu. Dacă e să mă schimbe de la RAR, nu este nici o problemă. Mai fac o afacere. Pot spune că mi-am cam neglijat afacerile de când sunt aici”, povesteşte Iuliana Moise.
Una peste alta, nu i se pare nimic ciudat în a fi schimbată din funcţie. „Mi se pare normal ca orice partid să aibă oamenii lui pe funcţii. Îl apreciez foarte mult pe domnul Frâncu pentru ce a făcut cu PNL Vâlcea, dar nici noi nu suntem mai prejos decât liberalii”, spune şefa RAR. Nici opoziţia nu o îngrijorează: „E clar că ieşirea de la guvernare a PD nu poate mulţumi pe nimeni. Suntem obişnuiţi şi cu puterea, şi cu opoziţia. Se pare că ne prieşte opoziţia dacă tot am ajuns aici. Suntem şi vom deveni tot mai puternici”.

Florinel Butnaru: „Frâncu lozeşte!”

O cu totul altă părere vizavi de posibila sa înlocuire o are şeful Autorităţii Rutiere Române, filiala Vâlcea. Florinel Butnaru este în funcţie de doar câteva luni şi spune că de-abia s-a obişnuit cu problemele instituţiei. Deşi la început neagă că ar fi membru PD, Butnaru recunoaşte până la urmă că are adeziune la această formaţiune politică. Omul este foarte supărat din cauza atacurilor venite din partea preşedintelui PNL Vâlcea, Emilian Frâncu. Acesta l-a acuzat recent că apără interesele anumitor operatori de transport, fiind chiar implicat în acţionariatul acestora. Trebuie menţionat faptul că fostul şef al ARR, Ovidiu Crăpătureanu a fost schimbat din funcţie în luna februarie a acestui an de către fostul ministru democrat al Transporturilor, Radu Berceanu, invocându-se motive politice, dar şi anumite rezultate slabe în activitatea acestuia. Emilian Frâncu susţine că Ovidiu Crăpătureanu a fost schimbat abuziv. În acest moment, pe rolul instanţelor de judecată se află un proces intentat de Crăpătureanu Ministerului Transporturilor.
Noul director al ARR începe furtunos şi ne spune din prima că orice ar fi, el nu demisionează. „Domnul Frâncu lozeşte. Suntem în 2004. Tineretul are viitorul în faţă. Trebuie să schimbăm ceva, nu mai merge cu mafia de grup. Legea Transporturilor e unică pentru toţi operatorii de transport, chiar dacă un operator de transport deţine două-trei vehicule sau o sută. Echidistanţa faţă de ei trebuie să fie pe primul plan, în viziunea ARR. Nu sunt, nu am fost asociat cu nici o firmă de transport – Bus Transport sau Matdan. Nu sunt administrator şi asociat şi nici nu am fost la SC Florexim Internaţional SRL. Domnul Frâncu nu a vrut să fiu eu şef, ci a vrut să-l menţină pe Crăpătureanu, care a atras ARR şi Consiliul Judeţean în mai multe procese aflate pe rol la Tribunalul Vâlcea, Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, solicitându-se până în prezent despăgubiri, de către firmele respective, de circa 70 miliarde lei vechi. Domnul Frâncu vrea să arate opiniei publice că domnul Crăpătureanu, pe timpul cât a fost şef de agenţie, nu a abuzat de funcţie şi că nu există nici un raport al Corpului de Control al Ministrului Transporturilor referitor la activitatea sa. Există 8-9 rapoarte în care s-au constatat şi dovedit neregulile reclamate de operatorii de transport nemulţumiţi”, spune Butnaru. Acesta neagă că ar fi avut vreodată discuţii cu preşedintele PNL Vâlcea, afirmând că acesta vorbeşte din auzite. „Voi fi schimbat din funcţie dacă-mi dau demisia sau dacă mă apuc să încalc Legea Transporturilor, favorizând sau defavorizând anumiţi operatori de transport. Apropo, de unde ştie domnul Frâncu faptul că domnul Crăpătureanu va câştiga în justiţie? Oricum, nu răspund la invective nefondate şi aproape de calomnie. Domnul Frâncu este deputat şi se ocupă de cultură; de transporturi trebuie să se ocupe specialiştii în domeniu. După ultimele statistici referitoare la cultură şi învăţământ, se vede că România este pe ultimul loc”, mai spune şeful ARR Vâlcea. Acesta ne-a mai spus că deputaţii Emilian Frâncu şi Dumitru Becşenescu au făcut presiuni pentru a-l păstra în funcţie pe Ovidiu Crăpătureanu. Becşenescu deţine Antares Transport, firmă despre care Butnaru spune că a fost favorizată constant de Crăpătureanu.
Octavian HERŢA    

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button