Politica

„Nu cred că PD-L va depăşi la Vâlcea 28%!”

• interviu cu secretarul executiv al PSD Vâlcea, Dumitru Persu

Un dialog tranşant cu unul dintre greii social-democraţi vâlceni, despre politica locală, şi nu numai. Aşa cum ne-a obişnuit, Dumitru Persu nu se fereşte de răspunsurile directe, la obiect, rezultând astfel un interviu incitant, fără menajamente.

• Domnule Dumitru Persu, cum comentaţi recentele schimbări făcute la vârful PD-L Vâlcea?
Domnule, eu cred că măsura dispusă de conducerea centrală a partidului – deşi nu-mi prea place să vorbesc despre activitatea internă a altor formaţiuni politice, a venit ca urmare a obţinerii unor rezultate slabe de către PD-L în judeţul Vâlcea.

Ştiţi foarte bine că la alegerile europarlamentare, PD-L s-a clasat pe locul II, dar la mare distanţă de noi, cu 26% faţă de 40%. De aceea, cred că desemnarea lui Gutău ca preşedinte al organizaţiei judeţene a fost consecinţa acestor rezultate. După părerea mea, venirea lui Mircia Gutău ca preşedinte al organizaţiei judeţene, trebuie să ne pună puţin pe gânduri şi să ne mobilizăm astfel încât să contracarăm toate acţiunile, aş spune eu intempestive, pe care el deja le-a demarat în teritoriu, urmărind racolarea unor primari şi atragerea unor membri ai PSD, dar şi ai altor formaţiuni politice.

• Aţi auzit că deja o parte din primarii PSD s-au dat cu PD-L? Vă este teamă de această posibilitate?
Nu, şi cred că nici nu vor face acest pas, pentru că ar fi o măsură de-a dreptul necugetată. Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Eu îi cunosc pe toţi primarii noştri foarte bine şi cred că sunt oameni de caracter, cu demnitate şi nu acceptă iluzii şi propuneri pe care PD-L le promovează aproape zi de zi.

• De unde credeţi că va „muşca” PD-L?
Eu cred că Gutău a realizat faptul că în teritoriu ei nu au structuri bine puse la punct. Să ştiţi că eu cunosc de foarte mult timp evoluţia acestui partid în judeţ. În majoritatea scrutinurilor electorale, ei s-au axat pe propunerile de candidaţi la consiliile locale, mai ales dintre cei care nu acceptau locul 6, 7 sau 8 la PSD sau la alte formaţiuni politice, neavând nişte structuri bine determinate în teritoriu. Cred că pe acest lucru se va axa Gutău: va căuta să-şi construiască organizaţii puternice în fiecare localitate a judeţului, ca să aibă o bază de susţinere, şi mai ales să aibă militanţi serioşi care să-i susţină la viitoarele alegeri prezidenţiale.

• Îl cunoaşteţi destul de bine pe Mircia Gutău. Credeţi că va reuşi să ridice PD-L la Vâlcea, până la 40%?
Da, îl cunosc bine pe Gutău şi ştiu că este un spirit organizat, un spirit hotărât, un om care lucrează cu multă rigoare şi fermitate, dar cred că mare lucru nu va face în perioada următoare, pentru că asta presupune o muncă teribilă, de zi cu zi, deplasări în localităţi, structurarea partidului… Ori, problemele multiple pe care la ora actuală în municipiu, nu cred că-i vor permite să realizeze în timpul scurt care a mai rămas până la alegerile prezidenţiale, mare lucru. Sigur, se va simţi probabil o creştere în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea numerică a membrilor PD-L, sunt convins de acest lucru, dar rezultatele nu vor fi aşa cum se laudă pe toate drumurile. 40% este o cifră, cel puţin pentru moment, de neatins pentru ei, având în vedere că oamenii din judeţul Vâlcea sunt alături, în marea lor majoritate, de PSD şi implicit, de preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea.

• Credeţi că PD-L va scoate undeva la 33-34%?
Nu, nu cred că vor depăşi la Vâlcea 27-28%. Asta este părerea mea, pot fi contrazis oricând.

• A devenit PNL o ţintă pentru PSD şi PD-L?
PNL nu a fost niciodată o ţintă pentru PSD. Dimpotrivă, PSD a fost ţinta PNL şi cunoaşteţi acest lucru.

• Se vorbeşte despre faptul că PNL nu va depăşi la Vâlcea 12%, restul procentelor urmând a fi împărţite între PSD şi PD-L.
Eu nu sunt de acord cu o asemenea opinie, pentru faptul că electoratul PNL în Vâlcea s-a stabilizat de-a lungul timpului. Ei vor obţine oricând între 15 şi 17%. Este consecinţa unei activităţi foarte intense depuse de liderii acestui partid în perioadele trecute şi, după cum cred că aţi remarcat şi dumneavoastră, la fiecare scrutin electoral ei au mers constant între 15 şi 19%.

• Consideraţi că lupta internă din PNL Vâlcea va afecta negativ rezultatul pe care Crin Antonescu îl va obţine în judeţul nostru? Legat de acelaşi subiect, cine credeţi că va câştiga şefia organizaţiei, Frâncu sau Buican?
Nu ştiu ce luptă există între ei – astea sunt afirmaţii făcute mai mult de presă. După părerea mea, este bine că există o competiţie în interiorul unui partid. Este foarte bine că această competiţie se desfăşoară în mod deschis, la vedere şi cred că structurile de partid, activiştii, militanţii lor vor ştii pe cine să aleagă mai bine, astfel încât PNL să nu dispară de pe eşicherul politic al judeţului.

• Se impune o schimbare la vârful PNL Vâlcea?
E posibil.

• Ar fi utilă?
Da, ar fi utilă. Mie mi se pare că Frâncu a obosit, că deja măsurile pe care le-a întreprins şi le întreprinde în continuare sunt mai mult de natură populistă, de natură ideologică – dar în sensul rău al cuvântului, pentru că ei, la ora actuală nemaifiind la putere, nu pot să rezolve niciun fel de problemă în teritoriu. Frâncu continuă să se axeze pa atacuri asupra celorlalte formaţiuni politice şi mai ales, asupra liderilor acestora, ceea ce, după părerea mea, este o mare greşeală. El trebuie să încerce acum, pur şi simplu, o colaborare cu preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, cu prefectul judeţului, Remus Grigorescu, cu ceilalţi parlamentari vâlceni din arcul politic PSD-PD-L, ca să realizeze într-adevăr ceva împreună pentru judeţul Vâlcea.

• În contextul în care Buican câştigă şefia partidului, este posibilă la toamnă o alianţă între PSD şi PNL la nivelul Consiliului Judeţean?
În opinia mea, nu, pentru că protocolul pe care l-am încheiat cu PD-L – şi ştiţi bine în ce condiţii de luptă aprigă, nu va permite acest lucru. Noi ne ţinem de cuvânt, ce am semnat – respectăm cu rigoare. Nu ar fi motive ca PD-L sau noi să încercăm o altă alianţă.

• Ion Cîlea pare a fi în plină formă, atacând zona de nord a judeţului, dominată de PNL. Audienţele în teritoriu ale şefului CJ şi totodată, al PSD, reprezintă o şansă unică a PSD de a se impune, în sfârşit, în Nord?
Eu cred în primul rând că strategia şi promisiunile făcute de preşedintele Cîlea în campania electorală de a realiza audienţe în teritoriu, la faţa locului, sunt cu adevărat meritorii şi mai cred că aceste acţiuni de care preşedintele se ţine cu rigoare, vor conduce la atragerea mai multor cetăţeni spre PSD. În zona de nord a judeţului, PNL a avut câteva localităţi importante – şi mă refer aici la Perişani, Racoviţa sau Muereasca, unde datorită primarilor, în special, a reuşit obţinerea unor rezultate bune în alegeri. Cred totuşi că în perioada imediat următoare, prin acţiunile întreprinse de preşedintele Cîlea şi de către organizaţia judeţeană, vom reuşi să redevenim şi în zona de nord, favoriţii populaţiei.

• Vedeţi un câştigător al alegerilor prezidenţiale?
Este prematur, după părerea mea, să dai asemenea verdicte, dar câteva lucruri sunt certe. Traian Băsescu a scăzut enorm în popularitate – şi tot datorită acţiunilor sale haotice şi intempestive. Cred că acest lucru îl sperie foarte tare. Băsescu se va bate pentru funcţia de preşedinte, pentru că nu are altă soluţie şi cred că în timpul rămas până în septembrie-octombrie, Mircea Geoană va creşte mult în faţa publicului, pentru că programul nostru este unul care se adresează majorităţii populaţiei. Acest program nu poate fi pus în practică, atâta timp cât există ca preşedinte Traian Băsescu. Eu privesc cu optimism alegerile prezidenţiale, am certitudinea că Mircea Geoană îl va depăşi în curând pe Traian Băsescu la popularitate. Se vede cu ochiul liber că Băsescu face greşeli enorme, tocmai sub răsuflarea în ceafă pe care o simte din partea lui Mircea Geoană. Mai cred că populaţia a înţeles în sfârşit că ne trebuie un om de cultură, valoros, un om diplomat în fruntea ţării, care să aibă deschidere către celelalte state europene şi, evident, către Marele Sam. În acelaşi timp, cred că oamenii şi-au dat seama că altfel trebuie să se comporte un om care-ţi reprezintă ţara, care te reprezintă pe tine în relaţia cu ceilalţi şefi de stat, cu comunitatea europeană. Oamenii şi-au dat seama că nu Traian Băsescu este cel care poate duce la bun sfârşit o asemenea funcţie foarte importantă într-un stat.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button