Diverse

Cât au câştigat – oficial! – arbitrii vâlceni din fotbal?

• site-ul www.frf-cca.ro a pus la dispoziţie lista completă cu toate meciurile pe care „fluieraşii” de loturile naţionale le-au condus în sezonul 2008-2009

În momentul de faţă, judeţul Vâlcea are 24 de arbitri de loturi naţionale, dintre care 7 cu licenţă A, doar 3 cu licenţă B şi 14 de lot C. În materialul următor, vom prezenta în linii mari câte meciuri au arbitrat vâlcenii în primele trei eşaloane şi vom dezvălui sumele pe care aceştia le-au încasat în sezonul 2008-2009, care tocmai s-a încheiat.

Câştiguri colosale din arbitraj

Majoritatea „fluieraşilor” de rang înalt (Liga I) încasează în 90 de minute cam nouă salarii minime pe economie. Adică, în numai o oră şi jumătate de muncă, un „central” îşi bagă în buzunar cam cât primeşte un angajat pe salariul minim, timp de nouă luni de muncă silnică.

Politica pe care FRF-ul a adoptat-o în momentul în care au propus aceste sume imense a fost aceea ca arbitrii să nu mai fie tentaţi să bage mâna în valizele sau sacoşele oamenilor de afaceri. Însă justificarea ni se pare extrem de puerilă, în condiţiile în care foarte mulţi cavaleri ai fluierului din ţară au fost implicaţi în dosare de luare de mită şi în trucarea meciurilor. Sumele aberant de mari încasate de aceşti „oameni în negru” nu-i împiedică să fie angrenaţi în jocuri de culise şi afaceri tendenţioase cu finanţatorii pe care îi vedem zi de zi în mass-media şi care sunt implicaţi în cel mai mare scandal din istoria arbitrajului românesc. Să începem cu începutul, adică cu cei mari şi tari.

Augustus, împărat în Liga I

Ar trebui să fim mândri – dacă putem spune aşa – că Augustus Constantin, fiul fostului şef al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Costică „Vâlcea”, se numără printre „fluieraşii” care au oficiat cele mai multe partide pe prima scenă a ţării, fiind plătit regeşte pentru efortul depus, alături de alţi „magnaţi” hiper-cunoscuţi, ca Alexandru Deaconu, Cristi Balaj sau Ovidiu Haţegan. Cu o avere fabuloasă, de aproape un miliard de lei vechi, strânsă într-un singur anişor, în care nu a „muncit” per total nici măcar 40 de ore, Augustus i-ar face invidioşi pe mulţi oameni de afaceri de pe la noi. Vâlceanul a arbitrat la centru, pe prima scenă fotbalistică, nu mai puţin de 17 partide, în vreme ce rezervă a fost doar de patru ori. În ligile inferioare nu s-a prea omorât, cumulând doar trei meciuri în Liga a II-a şi unul de baraj pentru Liga a III-a. Pe locul secund, în ierarhia vâlcenilor cu cele mai mari încasări, se situează Teodor Crăciunescu (tot central), cu 820 de milioane, ultima treaptă a podiumului fiind ocupată de Victor Berbecaru, fiul vicepreşedintelui de la CS Oltchim, Petre Berbecaru. Acesta din urmă a încasat aproape 700 de milioane, după cele 17 meciuri de prim eşalon, din care 10 în teren şi 7 ca rezervă. Dacă vă reamintiţi, Teo Crăciunescu e arbitrul care i-a dat un cap în gură unui jucător de la Universitatea Craiova, pentru că a avut tupeul să protesteze la una dintre deciziile lui!

Comănescu a luat caşu’ ca rezervă

Dacă eşti arbitru şi nu vrei să ai probleme pe la DNA, să te scuipe în ceafă vreun neavizat sau să-ţi iei vreo brichetă în cap, fă-te comod şi stai „rezervă”.  Baremul nu e nici pe departe la fel de consistent ca în cazul „principalului” (dacă stai pe tuşă primeşti doar 13 milioane), dar atunci când ai vreo 12 partide la activ vei vedea că faci bani frumoşi şi fără să te agiţi prea mult. Doar îţi mai pui sângele în mişcare când se efectuează schimbările sau când trebuie să arăţi minutele de prelungire. În rest, relaxare cât cuprinde. Adrian Comănescu a înţeles acest lucru, având 12 meciuri în Liga I ca rezervă, în timp ce la centru nu a oficiat decât de patru ori.  În eşalonul secund, şeful DSJ Vâlcea a prins zece meciuri, adică vreo 100 de milioane. Chilipir, ar spune unii! În total, Comănescu este mândrul posesor al unui capital de aproape juma’ de milliard, strâns şi el în câteva zeci de ore. Cam atât cu „centralii”, să trecem la asistenţi.

„Zăpadă”, micul prinţ de la AJF Vâlcea

„Băiatul bun” – aşa cum a apărut Daniel Demetrescu în ziarele centrale, cu referire la apelativul pe care arbitrul Aurelian Bogaciu l-a utilizat într-o convorbire telefonică cu locţiitorul lui Cornel Penescu – a reuşit să-şi exercite atribuţiile de „tuşier” în 14 meciuri de Liga I şi în alte 9 de Liga a II-a. Practic, a „lucrat” aproape neobosit în sezonul care tocmai s-a încheiat, cumulând 23 de partide, remunerate cu un total de aproape 600 de milioane. Dincolo de tot ceea ce s-a scris prin presă, secretarul general al AJF Vâlcea este apreciat totuşi pentru acurateţea cu care vede fazele de joc, fiind considerat drept unul dintre cei mai buni „asistenţi” din Liga I.  „Zăpadă” se situează pe locul 4 în Top 10, după Constantin, Berbecaru şi Crăciunescu, fiind invidiat, pe drept cuvânt, chiar şi de unii centrali din ţară, la câţi bani a reuşit să-şi adauge în salbă.
Pe locul 5 în această ierarhie a „fluieraşilor” vâlceni se află Florin Păunescu, cu 400 de milioane, din care 320 veniţi din Liga I, iar restul din eşalonul secund şi juniori. Bogdan Medrea este codaşul arbitrilor de lot A, atunci când vine vorba de încasări, doar 306 milioane, strânşi de la 5 meciuri de Liga I, 15 de Liga a II-a, plus câteva printr-a treia divizie şi pe la juniori-republicani. 

 Trei, cât unul singur

În cel de-al doilea eşalon al ţării, judeţul nostru este reprezentat de trei cavaleri ai fluierului: Cătălin Buşi şi Eugen Roşu – la centru, Nicolae Dobrică – la linie. Interesant este de precizat că veniturilor lor totale se învârt în jurul sumei de 500 de milioane, cu 100 sub totalul lui Daniel Demetrescu. Astfel, Buşi are 201 milioane, Roşu – 146 milioane, iar Dobrică – 150. De asemenea, Buşi a fost şi rezervă la patru meciuri de Liga I, fiind un semn clar că, în scurt timp, l-am putea vedea pe prima scenă a fotbalului românesc. Şi ar merita!

Liga a III-a, pistol cu apă

Comparativ cu baremurile percepute în prima divizie, arbitrii de lot C nu reuşesc să strângă prea mult din meciurile la care sunt delegaţi. Au noroc că nu sunt obligaţi să plătească din buzunarul lor deplasarea, pentru că ar face drumurile degeaba prin ţară. Vorba aceea: nu iei pe mere, ce dai pe pere! Cel mai bogat – dacă putem spune aşa – este Alin Croitoru, fiul secretarei de la AJF Vâlcea, Liliana Croitoru. Vâlceanul surprinde prin lista bogată cu meciurile în care a fost rezervă (19), aproape dublă faţă de cele în care a alergat pe teren. Caz mai rar întâlnit, însă, dacă intră banu-n buzunar, ce treabă ai! A strâns peste 50 de milioane, suficient cât să iasă măcar o dată pe săptămână cu prietena la o prăjitură în Mall. Locul second îl ocupă Laurenţiu Mosor, şi el cu cei mai mulţi bani adunaţi tot din postura de rezervă. E grea munca asta, nu-i aşa?
Oricum, volens-nolens, munca de arbitru este, desigur, cea mai bine remunerată dintre toate activităţile din ţara asta, fiindcă ai şansa ca, în nici două ore, să pleci acasă cu o valiză de bani. Nu are nimeni nimic împotrivă, dar când îi mai vezi pe unii că bagă mâna adânc până la cot în sacii altora, atunci chiar îţi vine să o iei razna. Cam atât au încasat cu aproximaţie (nu am adunat şi baremurile de la juniori) vâlcenii prezenţi în cele trei eşaloane naţionale. Şi asta numai din fotbal!

Vâlcea, locul 7 pe ţară

La cei peste două milioane de locuitori, Bucureştiul trebuia să fie lider în clasamentul celor mai numeroşi „oameni în negru” de pe prima scenă a ţării: 40, din care 18 la centru şi 22 la linie. Pe locul secund se clasează judeţul Argeş (15), fiind urmat de Cluj (13), Dolj (10), Prahova (9) şi Timiş (9). Vâlcea ocupă un onorabil loc 7, la egalitate cu judeţele Galaţi şi Teleorman. Există însă nouă judeţe care nu au dat până în momentul de faţă niciun arbitru pe prima scenă a ţării: Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, şi Tulcea. Dacă e să întocmim un raport demografic al situaţiei în cauză (arbitru pe cap de locuitor), atunci judeţul nostru stă excelent, fiind altele mult mai populate, însă deficitare la acest capitol. Prin ţară, se spune că unul dintre motivele pentru care Vâlcea figurează cu şapte arbitri de lot A a avut legătură şi cu faptul că Gheorghe Constantin a fost preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor timp de aproape patru ani, iar şeful Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, supranumit „oracolul din Bălceşti”, este la rândul său vâlcean. Practic, avem „spatele” asigurat, sau cel puţin am avut, pentru că lucrurile s-au mai calmat în ultima perioadă, când DNA-ul a intrat adânc şi în mafia fotbalului din România. (Lucian CORNECI)

Baremuri de arbitraj:

Liga I:
– Central: 53.400.000 lei
– Asistent: 35.600.000 lei
– Rezervă: 13.340.000 lei

Liga a II-a:
– Central: 9.520.000 lei                 
– Asistent: 7.670.000 lei
– Rezervă: 2.000.000 lei

Liga a III-a:
– Central: 3.150.000 lei
– Asistent: 2.050.000 lei
– Rezervă: 1.100.000 lei
• În Ligile I şi a II-a, arbitrii suportă pe cont propriu cheltuielile pentru transport, cazare şi masă

Arbitri de lot A:

Centrali:
Augustus Constantin – 992.070.000 lei
Teodor Crăciunescu – 819.070.000 lei
Victor Berbecaru – 674.980.000 lei
Adrian Comănescu – 470.850.000 lei

Asistenţi:
Daniel Demetrescu – 567.430.000 lei
Bogdan Medrea – 303.250.000 lei
Florin Păunescu – 397.100.000 lei

Arbitri de lot B:

Centrali:
Cătălin Buşi – 201.340.000 lei
Eugen Roşu – 136.970.000 lei

Asistenţi:
Nicolae Dobrică – 148.310.000 lei

Arbitri de lot C:

Centrali:
Alin Croitoru – 52.400.000 lei
Laurenţiu Mosor – 44.850.000 lei

Asistenţi:
Silviu Donţu – 28.700.000 lei
Marian Joiţa – 28.700.000 lei
Marian Truţă – 28.700.000 lei
Ionuţ Zaharioiu – 26.650.000 lei
Marius Badea – 24.600.000 lei
Căpăţineanu Rareş – 22.500.000 lei
Claudiu Cârstea – 20.500.000 lei
Ramona Bălteanu – 18.450.000 lei
Roxana Glăvan – 14.350.000 lei
Simona Sima – 12.300.000 lei
Marius Vâncea – 6.150.000 lei
• Sumele sunt exprimate în lei vechi. Clasamentul este întocmit numai în baza meciurilor de seniori din Ligile I, a II-a şi a III-a, fără a se calcula şi baremurile la meciurile şi turneele de juniori, de unde arbitrii mai pot aduna alte câteva milioane de lei

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button