Ancheta

Familia Tudor sfidează statul român

• cu un şef al ANRM în afara problemei, într-o atmosferă suspectă de secretomanie, afaceriştii jonglează cu izvoarele minerale după bunul plac

Familia Tudor nu dă doi bani se pare pe înţelegerile făcute cu autorităţile. A dovedit acest lucru şi săptămâna trecută, când, deşi a promis în faţa prefectului şi preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale că va ridica paza de la izvoarele minerale din Băile Olăneşti, nu a făcut-o. Nici în ceea ce priveşte uşa de la Izvorul 24, afacerista Maria Tudor nu şi-a respectat cuvântul; aceasta a rămas la locul ei, în condiţiile în care nu există nici măcar autorizaţie de construire. Nici reprezentanţii statului nu au făcut o figură prea strălucită în faţa concesionarilor izvoarelor minerale din Olăneşti.

Atât preşedintele ANRM, cât şi autorităţile judeţene au dat senzaţia că sunt depăşite de situaţie, atât cu ocazia negocierilor cu reprezentanţii Olăneşti Riviera SA, cât şi în timpul mitingului organizat săptămâna trecută în faţa Primăriei Băile Olăneşti. Nu au lipsit nici acuzaţiile venite din partea cetăţenilor din Olăneşti, care le-au reproşat reprezentanţilor statului lipsa de fermitate în relaţia cu afaceriştii.

Şeful ANRM, pe lângă subiect
La jumătatea săptămânii trecute, la invitaţia prefectului Remus Grigorescu, în judeţul Vâlcea s-a deplasat preşedintele ANRM, Gelu Agafiel Mărăcineanu, având ca scop declarativ rezolvarea situaţiei tensionate de la Băile Olăneşti. Fără o informare prealabilă a presei, aşa cum ar fi fost normal, Remus Grigorescu a organizat o negociere cu uşile închise chiar la sediul Prefecturii, la care au mai participat preşedintele CJ, Ion Cîlea, cei doi subprefecţi, primarul din Olăneşti, Gheorghe Ciucă, precum şi reprezentantul SC Olăneşti Riviera SA, Liliana Uţă. Timp de o oră şi jumătate, şeful ANRM a ascultat opiniile participanţilor la discuţii, după care, în cadrul conferinţei de presă care a urmat, a afirmat că s-a ajuns la un numitor comun în ceea ce priveşte rezolvarea situaţiei. În realitate, lucrurile nu stăteau deloc aşa.
„Este vorba despre un conflict comercial care, din păcate, s-a extins în zona socială. Rezultatul cel mai important al discuţiilor este că accesul la izvoare va fi liber iar acest lucru va fi parafat în cursul zilei de azi, printr-un acord între primărie şi societate. Pe de altă parte, problema nu este încă încheiată, pentru că acest conflict scoate în evidenţă aspectele negative ale activităţii de turism în staţiune. Din păcate, într-o economie de piaţă asistăm şi la astfel de evenimente. Este un paradox că pe de-o parte avem acuzaţii de monopol, iar pe de altă parte avem acuzaţii de concurenţă neloială”, a spus prefectul în cadrul conferinţei de presă.
Instalat doar de trei luni în funcţie, şeful ANRM şi-a demonstrat la Vâlcea lipsa de profesionalism, atitudinea sa de pe tot parcursul vizitei denotând carenţe serioase în ceea ce priveşte competenţa. Încă de la început, Mărăcineanu a ţinut să menţioneze că cele mai multe dintre aspecte situaţiei de la Olăneşti exced obiectului de activitate al instituţiei pe care o conduce. „În ceea ce priveşte competenţa ANRM, pot să vă spun că este vorba despre o serie de informaţii care deocamdată sunt clasificate, dar care, în baza solicitării primarului şi prefectului şi cu acceptul titularului de exploatare, vor fi desecretizate şi puse la dispoziţia dânşilor. Până acum s-a rezolvat problema accesului neîngrădit la izvoarele care nu au fost concesionate de Riviera Olăneşti. Dacă doamna Tudor nu respectă înţelegerea de azi, eu nu sunt capabil să iau măsuri împotriva ei”, a spus şeful ANRM. Acesta consideră însă că nu se poate vorbi despre un abuz din partea societăţii concesionare, în ceea ce priveşte paza. „În mod normal, orice titular al unei licenţe de exploatare pentru ape minerale naturale şi ape minerale terapeutice, este obligat să asigure un perimetru de securizare şi un perimetru de protecţie sanitară. S-a convenit ca pe perioada zilei, serviciul de pază să fie asigurat de Consiliul Local, iar pe timp de noapte, paza să fie asigurat de firmă”, a adăugat preşedintele ANRM, aducând ca argument pentru instituirea pazei, posibilitatea infestării apei minerale. O absurditate, atâta timp cât apa nu poate fi infestată, fiind curgătoare! Mărăcineanu a făcut însă o promisiune importantă, asigurând presa că în câteva zile contractul de concesiune va fi desecretizat, urmând a fi postat pe site-ul ANRM. Şeful ANRM nu a ţinut însă cont că pentru a putea face acest lucru, are nevoie de acordul concesionarului. „Ca principiu, consider că toate resursele minerale sunt bunuri aflate în domeniul public al statului, şi aşa trebuie să rămână. Autorităţile publice pot cere darea în folosinţă a acestor resurse. Orice autoritate publică va fi sprijinită de ANRM în acest tip de demers”, a admis Mărăcineanu, care nu a reuşit totuşi să răspundă unei întrebări cât se poate de simple, legate de posibilitatea rezilierii contractului de concesiune, dacă se va constata că acesta a fost încheiat ilegal. „Nu ştiu să vă răspund la această întrebare!”, a fost răspunsul şefului ANRM. Mai trebuie să spunem că Mărăcineanu a strecurat o nuanţă în declaraţiile sale, precizând că primăria poate solicita doar administrarea izvoarelor rămase neconcesionate de Olăneşti Riviera SA. Nu mai este nici un secret pentru nimeni faptul că Maria Tudor a avut grijă să preia cele mai importante izvoare, intens frecventate de turişti.

La un pas de linşaj
Imediat după discuţiile de la Prefectură, şeful ANRM, însoţit de prefect, s-a deplasat la Băile Olăneşti, acolo unde, la ora 14, era programat un miting de protest al cetăţenilor, în faţa primăriei. A urmat o nouă rundă de negocieri, tot cu uşile închise, de această dată cu participarea Mariei Tudor. De altfel, aceasta a şi fost certată de Remus Grigorescu pentru impoliteţea de a nu fi participat la întâlnirea de la Prefectură, la care a fost invitată. Între timp, în faţa primăriei se adunaseră deja câteva sute de cetăţeni, revoltaţi de modul în care patronii Olăneşti Riviera au înţeles să-i trateze. După terminarea aşa-ziselor negocieri, prefectul, şeful ANRM şi primarul Ion Ciucă au ieşit în faţa primăriei şi au încercat să le vorbească oamenilor. Tentativa lor a fost sortită eşecului, cele câteva sute de cetăţeni scandând minute în şir apelative ca „Hoţii!” sau „Ruşine!”. Un moment interesant s-a petrecut atunci când liderul sindical Constantin Pârvu a venit în faţa prefectului şi i-a cerut să le spună oamenilor adevărul. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, oficialii fiind nevoiţi să se întoarcă în primărie. Punctul culminant al mitingului s-a consumat atunci când din primărie a ieşit Maria Tudor. Însoţită de jandarmi, aceasta s-a îndreptat către maşină, într-un vacarm de huiduieli din partea mulţimii. Deşi nimeni nu se aştepta, Maria Tudor, o dată ajunsă la maşină, s-a întors către protestatari şi a încercat să se justifice. Doar jandarmii au reuşit să o mai salveze de furia mulţimii; câteva secunde mai târziu, afacerista era din nou în maşină, demarând în trombă către sediul societăţii.
După calmarea spiritelor, prefectul Remus Grigorescu a invitat câţiva reprezentanţi ai protestatarilor în sala de Consiliu Local, pentru a le comunica concluziile negocierilor. Şi această întâlnire a fost tensionată, cetăţenii descalificând modul în care s-a încercat rezolvarea situaţiei. Un alt amănunt demn de menţionat este acela că primarul Gheorghe Ciucă a fost acuzat de Maria Tudor că a aprobat un miting neautorizat, dar şi că a complotat la defăimarea sa. Chiar înaintea începerii negocierilor de la primărie, Maria Tudor a făcut o aluzie la o posibilă sponsorizare a campaniei electorale a lui Ciucă, pe care acesta din urmă nu s-a prea grăbit să o nege.

Pârvu: Lumea tremură în faţa familiei Tudor
Prezent la miting, liderul CNSLR Vâlcea, Constantin Pârvu şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de prestaţia autorităţilor: „Am prevăzut că se va ajunge aici, încă din 2007. În campania electorală pentru parlamentare, când am candidat pentru Senat pe colegiul nr.3 care cuprinde şi Olăneştiul, am spus că dacă voi câştiga, primul lucru de care mă voi ocupa va fi să aduc izvoarele la primărie. Ce am crezut eu atunci, se întâmplă acum. Ce spun primarul şi prefectul, reprezintă ceva neaşteptat. Mă aşteptam la altceva. Aţi văzut că am intervenit; le-am spus să fie fermi pe poziţii, să le spună oamenilor că fac tot ce este necesar să aducă izvoarele la primărie. După cum aţi văzut, oamenii nu cred în ce spun ei. În mod normal, dacă se modifică Constituţia, se poate modifica şi un contract de concesiune. Cât timp primăria nu are bani de investiţii, nu este normal ca familia Tudor să aibă izvoarele. O familie în faţa căreia văd că toată lumea tremură, inclusiv o parte din autorităţi”.

Interdicţie istorică
Ceea ce nu ştie preşedintele ANRM, este faptul că într-un hrisov din secolul XIX se prevede clar că izvoarele de la Olăneşti nu trebuie înstrăinate sub nicio formă. Vechii proprietari au donat statului român aceste izvoare, una dintre clauzele cuprinse în document referindu-se tocmai la principiul gratuităţii acestor ape, precum şi la interzicerea vinderii sau concesionării lor. Din anumite documente păstrate la Arhivele Statului reiese că nu s-a pus niciodată problema, încă din timpuri străvechi, comercializării apelor terapeutice. În actele cu pricina este chiar prezentat un episod în care cei doi fraţi proprietari ai izvoarelor au la un moment dat o discuţie pe această temă, instituindu-se pentru totdeauna gratuitatea privind apele din Băile Olăneşti.

Epilog
Aşa cum se aştepta toată lumea, Maria Tudor nu a catadicsit să respecte înţelegerea cu autorităţile. La Olăneşti a fost păstrată paza la izvoare, uşile montate fără autorizaţie sunt în continuare la locul lor iar mass-media controlată de afaceristă acuză în stânga şi-n dreapta că anumite cercuri de interese doresc naţionalizarea apelor minerale. În tot acest timp, nimeni nu pare să mai aibă reacţie. Cel mai probabil, situaţia va fi rezolvată doar după modificarea Legii Minelor, printr-o prevedere clară care să poată facilita rezilierea contractelor de concesionare ilegale.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button