Opinii

Vine curăţenia de primăvară-vară!

Scrisoarea săptămânii

Pe harta fotbalistică a ţării, judeţul Vâlcea nu reprezintă mai nimic. Ca reprezentare la nivelul Ligii a III-a, judeţul nostru se află cam pe ultimele locuri, cu o singură echipă – FC Oltchim. Fie că a fost pace sau „război” (rocade între antrenori, declaraţii belicoase şi hazlii ale liderului de sindicat) (n.r.: Mihai Diculoiu), această echipă duce de ani buni greul la acest nivel. Ceea ce se constată la această grupare este acea coeziune care există în rândul antrenorilor. Nu există perioadă a anului să nu avem demiteri, acele preluări din mers ale echipei dar, cu toate acestea, antrenorii merg mai departe. Trec cu plăcere şi cu pasiune la munca de jos: grupele de copii şi juniori car se află într-o competiţie permanentă, cu rezultate destul de bune.

Fără a face neapărat o paralelă între situaţia de la FC Oltchim şi cea de la CSM rm. Vâlcea, cu privire la modul de abordare a situaţiilor critice prin care trec uneori antrenorii acestor grupări, vreau să nuanţez un aspect. Atunci când la CSM se anunţau schimbări importante, pe timpul când acel om de afaceri – George Frăsin – urma să preia frâiele echipei, antrenorii erau scindaţi în două tabere. Care să rămână la CSM – la centrul de copii şi juniori – care să plece la Chimia Rm. Vâlcea, echipă care urma să finanţată de acest afacerist.
Timp de o lună sau două a existat o adevărată diversiune cu privire la soarta unor antrenori. Viorel Ciofâcă a aflat prin intermediul unor oameni din afara clubului că va fi dat afară, de la alţii care au pile şi dorm pe scările primăriei. Din această nebuloasă nu a ieşit cineva învingător, din contră unii şi-au arătat cu adevărat caracterul. Acel afacerist s-a dovedit a fi un trecător prin curtea clubului, iar antrenorii au rămas cu acel gust amar că în acele momente nu au dovedit că pot fi uniţi şi indiferenţi la „bisericuţele” create.
Poate, pe viitor, antrenorii clubului CSM Rm. Vâlcea vor conştientiza că vor mai fi astfel de momente. La necaz nimeni nu le va lua apărarea, ci vor trebui ca împreună să-şi cumpere interesele. Ei trebuie să răzbată şi în această problemă delicată a salarizării de-a dreptul jenantă pentru nişte antrenori care stau, fie soare sau ploaie, pe stadion.
Trebuie să se „nască” o adevărată familie între bătrâni şi cei din noul val (Laurenţiu Pufu, Eugen Catrinoiu), care vor să facă cu adevărat performanţă. Cei bătrâni vin cu înţelepciunea, cei tineri cu entuziasmul, o simbioză perfectă necesară performanţei.
Anul acesta avem şansa ca, prin munca unor antrenori pricepuţi – Cristi Lazăr, Viorel Ciofâcă – să mergem cu ambele grupe de juniori-republicani la turneele finale.
Să-i susţinem, să avem grijă de juniorii valoroşi, precum Roşca, Băltăţeanu, Pârvu, Eremia, Mosor, Stănică (golgheterul republicanilor B – un jucător de mare perspectivă – cu potenţial), fraţii Săraru, Popa.
Antrenorii vâlceni au reuşit să pregătească juniori de mare perspectivă, iar prezenţa a nu mai puţin de trei tineri fotbalişti la lotul naţional al României – Under 16 evidenţiază acest lucru: Bogdan Vătăjelu – zis „Sarma”, plecat la Academia Steaua (a fost pregătit de Dan Zguroiu la Sporting Rm. Vâlcea), Darius Enache – ajuns tot la Academia Steaua (a fost antrenat de Adi Lupu la Triumf Drăgăşani) şi Bogdan Omeag – plecat la Academia Gheorghe Hagi (format de Cristi Lazăr la CSM Rm. Vâlcea). Acestora li se adaugă un portar de mare talent – Laurenţiu Brănescu, titular şi căpitan de echipă la Under 15 (antrenor: Emil Ciulei – CSM).
Mult, puţin, se demonstrează totuşi că antrenorii vâlceni sunt valoroşi şi trebuie trataţi ca atare: plătiţi în funcţie de performanţe.
P.S.: Nu ştim în ce măsură este vinovat Daniel Demetrescu (cu privire la corupţia din arbitraj), dar dacă este adevărat, ne punem mari semne de întrebare şi asupra activităţii sale desfăşurate în cadrul AJF Vâlcea.
Nu de puţine ori s-au adus în discuţie acele grave nereguli în activitatea arbitrilor noştri vâlceni, care sunt promovaţi pe criterii numai de ei ştiute, banii primiţi în plus faţă de baremul obişnuit, arbitrii trimişi la comandă la unele meciuri importante pentru configuraţia clasamentului, şi terminând cu activitatea în sine a AJF-ului: duble legitimări, observatori care deschid uşa cu capul, măsuri disciplinare acordate în funcţie de interese. Toate acestea atrag după sine şi atenţia organelor în drept şi să nu ne surprindă dacă în curând DNA va călca şi în ograda AJF-urilor din ţară. Aşa că, aceşti găinari şi fripturişti existenţi pe teritoriul judeţului Vâlcea au de ce să se teamă! Vine curăţenia de primăvară-vară!
Dănuţ OMEAG

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button