Diverse

Primăria Drăgăşani ar putea deveni un important producător de cavouri

INEDIT. Cristian Nedelcu strânge robinetul, uitat deschis de fosta administraţie pentru a face economii

Lucrările de reamenajare şi modernizare a parcului din Batca au intrat pe ultima sută de metri, inaugurarea proiectului fiind programată peste aproape două luni. Pentru realizarea acestui important obiectiv de investiţii, s-au alocat circa 10 miliarde de lei vechi, jumătate din efortul financiar fiind suportat de Consiliul Local al Municipiului Drăgăşani.  Conform unui anunţ făcut de primarul oraşului Drăgăşani, social-democratul Cristian Nedelcu, în cel mult două luni urmează să fie finalizată şi staţia de pretratare a deşeurilor. Proiectul, finanţat din fonduri PHARE, presupune costuri de aproximativ un milion de euro, iar în acest moment este executat în proporţie de 80 la sută.

O altă problemă de interes public aflată în atenţia primarului Nedelcu în această perioadă este legată de valorificarea celor două centrale termice dezafectate din localitate. Una dintre clădiri va fi transformată în curând într-un atelier de mobilă şi materiale de construcţii ce va funcţiona, începând din luna aprilie, pe lângă ADP. În momentul de faţă, atât primarul oraşului, cât şi directorul Toma Agapescu încearcă să găsească cea mai bună modalitate de organizare a acestei unităţi, care cel mai probabil va funcţiona ca şi societate comercială. „Sunt convins că, astfel, vom face economii substanţiale şi, evident, tocmai aceasta este şi ideea – să strângem robinetul. Primăria nu va mai cumpăra materiale de construcţii scumpe, cum s-a întâmplat în trecut, ci le va achiziţiona la preţul de producţie. Vreau să vă spun că, în acest moment, avem nevoie de 500 de bănci.

Atelierul de mobilă şi construcţii va funcţiona pe lângă ADP

La particulari, una costă cel puţin 3 milioane de lei vechi. De ce să nu consumăm pentru astfel de investiţii de trei ori mai puţin dacă avem această posibilitate? Aşa şi cu pavelele; de ce să nu cheltuim mai puţin? Intenţionez să dotez această unitate cu toate cele necesare într-o firmă specializată în producerea materialelor de construcţii de orice fel. Vom cumpăra inclusiv un abric, cu ajutorul căruia vom prelucra copacii tăiaţi. Aceştia nu vor mai fi puşi pe foc, ci vom face din ei, spre exemplu, blăni pentru bănci. O idee ar fi să realizeze chiar şi cavouri. Nu glumesc! Încă ceva – atelierul nu va lucra doar pentru primărie, ci va putea deservi şi altor categorii de clienţi, agenţi economici, instituţii publice şi persoane fizice. Asta înseamnă că va trebui să încheie anul pe profit dar, sigur, cum vă spuneam, încă mai lucrăm la forma de organizare. Nu vă ascund faptul că tot ceea ce am gândit şi doresc să pun în practică face parte din planul anticriză pentru perioada următoare. La fel vom proceda şi cu sera, care în prezent este nerentabilă. Acolo avem 2,5 hectare pe care putem să le valorificăm fără prea mari eforturi. Pe lângă florile pentru înfrumuseţarea oraşului, se pot face răsaduri pentru legume, pe care ulterior să le vindem. În cea de-a doua centrală termică dezafectată, cea de pe Tudor Vladimirescu, dorim să înfiinţăm un centru de asistenţă neuromotorie, care să funcţioneze pe lângă spital.

În primul rând, investiţiile programate trebuie să atenueze din povara creditelor

Pentru acest proiect, avem nevoie de un milion de euro… Din toate activităţile conexe, ţinta noastră este să scoatem, în afară de ceea ce se produce pentru primărie, circa 7,5 miliarde de lei vechi. Aceste economii trebuie să ne ajute să facem faţă creditelor contractate de fosta conducere a primăriei pentru lucrările de ochii lumii executate în timpul campaniei electorală din iunie 2008. Vă reamintesc faptul că, lunar, doar pentru dobânzi plătim la bănci peste 700 de milioane de lei. Este o sumă imensă pentru noi. Bugetul municipiului Drăgăşani a fost, anul trecut, de vreo 94 de miliarde de lei. Prin decembrie, noi ne făceam planul să ajungem în 2009 la măcar 105 miliarde, însă, această criză internaţională ne poate încurca planurile. De aceea, strângem şurubul cât putem de mult”, ne-a declarat primarul Cristian Nedelcu. Deşi resursele financiare pe care le are la dispoziţie sunt reduse, edilul din Drăgăşani speră să concretizeze în timp util cât mai multe dintre planurile sale de viitor. Printre acestea, se mai numără şi amenajarea ştrandurilor de la marginea oraşului.

Din toamnă, oraşul va avea o înfăţişare mult mai plăcută 

„Primul trebuie să fie funcţional până la data de 1 mai, iar celălalt sper să reuşim să-l acoperim cel târziu în toamnă, astfel încât, în următorul sezon rece să aibă uşile deschise. Pentru aceste două investiţii, cred că vom angaja doar bugetul local, neavând altă alternativă”, a mai adăugat Nedelcu. Cât priveşte îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a oraşului, primarul din Drăgăşani şi-a propus să acceseze fondurile necesare realizării unui proiect integrat, axat pe componente cum ar fi: amenajarea centrului, construcţia pasajului subteran pe Gib Mihăescu, modernizarea străzilor, înfiinţarea unui centru social pentru persoanele vârstnice, reabilitarea muzeului şi optimizarea sistemului de iluminat. Investiţiile pentru toate aceste obiective se ridică la circa 4-5 milioane de euro. Referindu-se la situaţia Casei de Cultură din Drăgăşani, primarul Cristian Nedelcu ne-a făcut cunoscut faptul că nou proprietar a decis să demoleze clădirea şi să construiască un supermarket. „Bineînţeles că Drăgăşaniul nu poate sta fără casă de cultură, aşa că am depistat un teren în spatele clădirii ce urmează a fi demolată şi vom construi acolo un alt edificiu în care se vor putea desfăşura activităţile specifice. Noul guvern ne-a promis fonduri pentru amenajări şi sperăm că nu va mai dura mult până când vom avea din nou casă de cultură. Ce pot să vă mai spun este că, la cinematograf, exteriorul a fost deja finalizat. Aici, vrem să facem ceva interesant, după un model preluat din Bucureşti. În afară de spaţiul amenajat pentru vizionarea filmelor, vor mai exista numeroase posibilităţi de distracţie constructivă pentru tineri. Ne-am gândit şi la o sală de teatru, la un club…”, a explicat primarul Nedelcu, care speră ca, cel târziu în toamnă, să înceapă să se vadă rezultatele muncii sale. 
Eduard DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button