Politica

Grigorescu, Tudor şi Ungureanu – la mâna partidelor şi a guvernului

SUSPANS. Problema viitoarei conduceri a Prefecturii, departe de a fi rezolvată

Problema viitoarei conduceri a Prefecturii Vâlcea este departe de a fi rezolvată. Chiar dacă PSD şi PD-L şi-au nominalizat candidaţii pentru postul de prefect şi pentru cele două funcţii de subprefect, surse din cele două formaţiuni politice ne-au declarat că validarea acestora de către forurile centrale de conducere ale PSD şi PD-L ar putea pune în dificultate filialele locale. Chiar dacă Remus Grigorescu a fost votat de membrii Consiliului Judeţean al PSD Vâlcea drept candidat unic pentru postul de prefect, sursele noastre ne-au informat că el ar putea avea probleme serioase la validare.

Printre motivele invocate s-ar putea număra calificarea profesională a candidatului dar şi vicii de procedură, cum ar fi cel al lipsei unei liste cu cel puţin trei nominalizări din partea organizaţiei judeţene. Nici Ion Tudor şi Petre Ungureanu – oamenii nominalizaţi de PD-L Vâlcea pentru cele două funcţii de subprefecţi, nu ar putea fi scutiţi de probleme similare, în condiţiile în care Anuţa Handolescu, fost prefect şi subprefect al judeţului, a fost scoasă din schemă, ce-i drept, prin vot.

Grigorescu, garantul lui Cîlea la Prefectură

Deşi iniţial îşi anunţaseră intenţia de a candida pentru funcţia de prefect cel puţin cinci social-democraţi, cei 65 de membri ai Consiliului Judeţean al PSD Vâlcea prezenţi de Sf. Ion la sediul partidului s-au trezit că nu au la dispoziţie decât două opţiuni. Rând pe rând, Sorin Ghiţă, Gigi Matei şi Nicu Spiridon s-au retras din luptă, lăsându-i să se bată pentru una dintre cele mai importante demnităţi ale judeţului doar pe profesorul universitar Remus Grigorescu şi pe învinsul alegerilor parlamentare pe colegiul senatorial Nord-Horezu, Ştefan Prală. După mai bine de două ore de şedinţă, în cadrul căreia chestiunea nominalizării prefectului a fost întoarsă pe toate părţile, cei 65 de social-democraţi au trecut la vot. Aşa cum era de aşteptat, Remus Grigorescu a câştigat detaşat, primind 39 de voturi, în comparaţie cu cele 24 care i-au revenit lui Ştefan Prală. Două dintre voturi au fost anulate. Imediat după anunţarea rezultatului votului, Remus Grigorescu a anunţat că, în condiţiile în care va fi validat, nu va precupeţi niciun efort pentru a deveni „garantul îndeplinirii programului asumat de preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, precum şi al PSD”. La rândul său, Ştefan Prală l-a felicitat pe învingător, însă nu şi-a putut stăpâni supărarea că a fost învins încă o dată, într-un interval de doar două luni. Prală şi-a asigurat colegii că va rămâne în PSD pentru a munci în continuare alături de aceştia. „Le mulţumesc celor care m-au sprijinit şi le spun că trebuie să stea liniştiţi. Voi rămâne acelaşi coleg de nădejde, chiar dacă am fost mereu un bun luptător pentru alţii, niciodată pentru mine”, a spus Prală, vizibil afectat.
Dacă va fi validat, Remus Grigorescu va fi cel mai tânăr prefect din istoria judeţului. La doar 38 de ani, cu o carieră universitară de succes, Grigorescu este considerat drept unul dintre cei mai curaţi politicieni vâlceni. Fără a fi implicat în afaceri, cu o situaţie materială modestă, tânărul social-democrat are toate şansele să reformeze Instituţia Prefectului. Mai trebuie spus faptul că Remus Grigorescu a renunţat la mandatul de europarlamentar moştenit de la Titus Corlăţean, pentru a fi prefect de Vâlcea. Totuşi, în urmă cu doar câteva zile, Grigorescu anunţa că indiferent de ceea ce se va întâmpla, nu va renunţa la Parlamentul European.

Anuţa Handolescu a rămas fără post

Imediat după ce PSD şi-a nominalizat candidatul pentru postul de prefect, democrat-liberalii vâlceni s-au reunit într-o şedinţă de BPJ, pentru a vota cei doi candidaţi pentru funcţiile de subprefecţi. Deşi iniţial o parte dintre liderii PD-L Vâlcea doreau să pună în discuţie doar una dintre cele două funcţii, considerând că postul Anuţei Handolescu nu trebuie supus la vot, intervenţia primarului Mircia Gutău a dat peste cap toate calculele. Acesta a luat cuvântul şi le-a cerut membrilor BPJ să analizeze foarte bine situaţia şi să-i voteze doar pe acei oameni care au muncit pentru partid. Mai mult decât atât, Gutău a cerut ca ambele posturi să fie supuse la vot, în condiţiile în care pentru fiecare dintre acestea au fost înregistrate câte două candidaturi: Ion Tudor, Anuţa Handolescu, Petre Ungureanu şi Grigore Crăciunescu. În urma votului secret au fost anunţaţi şi câştigătorii: Ion Tudor şi Petre Ungureanu, cu câte 32, respectiv 39 de voturi. Grigore Crăciunescu şi Anuţa Handolescu nu au reuşit să primească decât 14, respectiv 16 voturi, din totalul de 48 valabil exprimate. Anuţa Handolescu nu a participat la şedinţa PD-L şi consideră că nominalizarea sa drept candidat al unui partid pentru o funcţie apolitică reprezintă o eroare a celor care au instrumentat şedinţa PD-L. Practic, ea s-a trezit implicată într-o chestiune politică, în condiţiile în care nimeni nu a consultat-o în această privinţă.
Excluderea Anuţei Handolescu este privită de cei mai mulţi dintre actorii politici locali drept o execuţie cu premeditare. Întrebat cum se va rezolva problema mobilităţii înalţilor funcţionari publici, preşedintele PD-L Vâlcea, senatorul Dorel Jurcan a opinat că nu ar fi exclus ca Anuţa Handolescu să fie mutată pe un post de consilier guvernamental. Jurcan a recunoscut că fosta sa colegă de partid ar fi fost, din punct de vedere tehnic, mai potrivită pentru a ocupa o funcţie de subprefect.

Pietre de moară

Imediat după desemnarea candidaţilor pentru cele două funcţii de subprefect, mai mulţi pedelişti participanţi la şedinţă ne-au declarat, sub protecţia anonimatului, că nominalizarea lui Ion Tudor şi Petre Ungureanu reprezintă o „uşurare” pentru organizaţia judeţeană. Cu alte cuvinte, ne-au declarat câţiva lideri PD-L, „am scăpat de ei, le-am dat ceea ce-şi doreau şi am scăpat de nişte pietre de moară”. Trebuie spus faptul că în cazul în care nu ar fi obţinut funcţiile de subprefecţi, Tudor şi Ungureanu ar fi emis pretenţii la şefia unor deconcentrate – Inspecţia de Stat în Construcţii, respectiv Direcţia Apelor Olt. Petre Ungureanu, fost deputat în mandatul 2004-2008, riscă să nu prindă Prefectura, mai ales că trecutul zbuciumat nu-l avantajează deloc. Deja, unii dintre colegii săi de partid au trimis liderului social-democrat, Ion Cîlea un dosar dintre cele mai voluminoase cuprinzând articole din presa locală care au tratat peripeţiile avocatului. Dacă mai adăugăm şi faptul că numele lui Ungureanu a fost amestecat în povestea pădurii familiei Lahovari, înţelegem mai limpede de ce a dorit omul atât de mult să ajungă subprefect. Umblă vorba prin târg că Ungureanu ar urma, în cazul în care va fi validat, să se ocupe de retrocedările din judeţ, lăsându-i lui Tudor doar atribuţii ce ţin de controlul legalităţii. Dacă Ion Cîlea va reuşi să gestioneze corect situaţia, ne-am putea trezi cu un singur subprefect PD-L, Mircea Nadolu urmând a rămâne mai departe în funcţie.

Prefectura, din nou politică

În cadrul unei conferinţe de presă ce a urmat şedinţei BPJ, Dorel Jurcan a recunoscut că din punct de vedere local, în acest moment candidaţii PSD şi PD-L pentru funcţiile de prefect şi subprefecţi nu pot fi numiţi de guvern. Jurcan a mai spus că va fi necesară emiterea unei ordonanţe de urgenţă prin care toţi prefecţii şi subprefecţii din România să-şi poată ocupa funcţiile. Liderul PD-L Vâlcea nu s-a ferit să spună că depolitizarea prefecturilor reprezintă o măsură pripită, chiar dacă Uniunea Europeană a impus ţării noastre reformarea administraţiei publice. Jurcan a lăsat să se înţeleagă că nu ar fi exclus să se revină la politizarea funcţiei de prefect şi subprefect.

Jurcan l-a înţepat pe noul prefect

Întrebat cum cataloghează declaraţiile lui Remus Grigorescu potrivit cărora acesta intenţionează să pună în aplicare programul PSD asumat de preşedintele social-democrat al Consiliului Judeţean, Dorel Jurcan s-a grăbit să-i dea un bobârnac viitorului prefect. „Cred că Remus  a dat dovadă de lipsă de experienţă când a spus acele lucruri. El ar trebui să ştie că prefectul nu reprezintă interesele Consiliului Judeţean, ci pe cele ale Guvernului”, a spus liderul democrat-liberal.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button