FotbalDiverse

Vâlcea, pepinieră pentru CS “U” Craiova

fond 1128Vâlceanul Radu Bîrzan a debutat la echipa mare a Universităţii Craiova, în amicalul cu Fortuna Dusseldorf (1-1)

Bogdan Vătăjelu a plecat din Bănie, însă la Universitatea Craiova au rămas alţi jucători formaţi la Rm. Vâlcea care pot să ajungă la fel de importanţi în angrenajul echipei precum „Sărmăluţă”. Băbenarul Radu Bîrzan este unul dintre ei. Acesta s-a apucat de fotbal la cinci ani, iar pe perioada junioratului a fost pregătit de către Marian Deaconescu. A plecat la Craiova de la FC Oltchim. Face parte din grupa jucătorilor născuţi în anul 1999. Bîrzan a ajuns acum să facă pasul către echipa mare a Universităţii Craiova, ocupantă a locului 3 în Liga I. Tânărul fotbalist vâlcean a fost inclus de Gheorghe Mulţescu în lotul de 24 de jucători care au făcut deplasarea pentru cantonamentul din Malta.

Sâmbătă seara, acesta a avut ocazia să demonstreze că merită încrederea staff-ului tehnic al echipei de Liga I. Bîrzan a jucat în primul amical al anului pentru gruparea din Bănie. A fost introdus în repriza a doua a meciului cu Fortuna Dusseldorf (din liga a doua germană), fiind folosit pe postul de mijlocaş. Universitatea Craiova a terminat la egalitate partida cu formaţia germană, scor 1-1, singurul său gol fiind înscris chiar în repriza secundă, când pe teren a fost şi Radu Bîrzan. În altă ordine de idei, în curtea Universităţii Craiova se mai află şi Florin Borţa, jucător de a cărui pregătire s-a ocupat tot Marian Deaconescu. Acesta evoluează pentru echipa secundă a clubului din Bănie, care participă în campionatul Ligii a III-a.

Ştefan Vlădoiu, un alt fotbalist vâlcean, originar din Alunu, a fost luat de Mulţescu în cantonamentul din Malta

Printre cei 24 de jucători convocaţi de antrenorul Gigi Mulţescu pentru cantonamentul care se desfăşoară, în această perioadă, în Malta, se mai află şi Ştefan Vlădoiu. Nu mulţi ştiu că acesta este vâlcean la origini, din comuna Alunu. El nu a apucat să joace fotbal la noi în judeţ, însă a făcut-o fratele său mai mare, Viorel, care a evoluat pentru echipa de juniori a clubului Olteţul Alunu, coordonat de Nicolae Birăruţ, iar ulterior pentru formaţiile din Berbeşti şi Horezu. De fapt, Viorel Vlădoiu încă mai figurează în lotul formaţiei Flacăra Horezu, din Superliga vâlceană, deşi în ultima perioadă, spun apropiaţii, a lăsat în plan secund activitatea sportivă, axându-se pe afaceri. Despre Ştefan am aflat că a plecat în Bănie la vârsta de 10 ani şi a făcut junioratul la Ştiinţa Craiova şi Casa Bogdan, fiind atent supravegheat de fostul preşedinte al AJF Dolj, Silviu Bogdan, cel care, în ultimii ani, a găsit la Vâlcea o sursă inepuizabilă de talente, tineri fotbalişti pe care i-a promovat, cu ajutorul antrenorilor, la echipa mare a Universităţii Craiova, pe care acum o reprezintă, din postura de şef al centrului de copii şi juniori. La doar 17 ani, Ştefan Vlădoiu a debutat în Liga I în tricoul Universităţii. S-a întâmplat acest lucru anul trecut, pe 6 august, când Universitatea a întâlnit campioana en-titre, pe Astra Giurgiu, învingând-o în deplasare, cu scorul de 2-1. Tot anul trecut, Vlădoiu a fost selecţionat şi la echipa naţională Under 19 a României. Ştefan evoluează pe postul de fundaş. În primul meci amical din 2017 al Universităţii, cu Fortuna Dusseldorf, acesta a jucat în prima repriză pentru gruparea din Bănie, când pe teren s-a aflat şi „vedeta” Ştiinţei, Andrei Ivan.

Ştiinţa din Bănie şi-a luat atacant din… Voineasa

Singurul marcator al Universităţii Craiova în amicalul din Malta, cu Fortuna Dusseldorf. (scor 1-1) a fost Alexandru Popescu. Acesta joacă pe postul de atacant. Fotbalistul, care a împlinit vineri, 6 ianuarie, 19 ani, este tot vâlcean, la el ca alţi câţiva jucători din lotul formaţiei doljene. „Sunt oltean din Voineasa de Vâlcea. De mic mi-a plăcut fotbalul, iar de la 10 ani, prin intermediul unui prieten de-al bunicilor mei, am ajuns la Şcoala de Fotbal «Gică Popescu». Aici, am jucat timp de şase ani, am ieşit golgheter la mai multe competiţii, jucătorul turneului, apoi m-a dorit Universitatea. Ca orice oltean, de mic mi-am dorit să joc pentru Ştiinţa, aşa că nu am avut nici cea mai mică ezitare când am fost ofertat. Am fost la juniori, apoi, în sezonul trecut, am fost împrumutat la Turnu Măgurele, în liga a III-a, iar din vară am revenit în Bănie. Am evoluat atât pentru grupa de juniori A republicani, cât şi pentru echipa a doua. Pentru fiecare am marcat câte cinci goluri în prima parte a campionatului. Fiecare lună a adus un progres în jocul meu, iar cel mai mult am avut de învăţat de la domnul Papură. Aşa am ajuns acum în cantonament cu prima echipă. Nu am mai făcut decât un antrenament cu prima echipă, drept urmare apreciam că şansele sunt destul de mici să fiu convocat pentru acest stagiu de pregătire. Dar înainte de sărbători am fost întrebat dacă am paşaport şi toată vacanţa am stat ca pe jar, în tensiune, pentru că îmi doream foarte mult să fac şi acest pas. (…). Tot timpul când trec pe lângă stadionul Oblemenco mă gândesc cum ar fi să joc pe el. Visez la o victorie a Universităţii Craiova cu un gol al meu pe noua arenă, cu 30.000 de suporteri alături”, a declarat, printre altele, Alex Popescu, pentru site-ul grupării din Bănie, după reuşita din Malta. (S.S.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button