Opinii

„Final de sezon în Liga a III-a”

COLŢUL MICROBISTULUI

Sâmbătă, 24 martie, sezonul Ligii a III-a de fotbal din România  a luat sfârşit. Aceasta afirmaţie este, evident, doar o utopie jurnalistică, dar are la bază două idei importante. Prima este legată de faptul că Damila s-a instalat pe primul loc al Seriei a IV-a, iar în cazul în care campionatul s-ar fi încheiat acum am fi avut în premieră echipa fraţilor Niţu promovată în Liga a II-a. Dar ce gust ar avea o victorie fără glorie sau ce farmec ar avea o promovare fără luptă. Al doilea argument este legat de „jocurile strategice” care încep să apară în această serie. FC Caracal, echipa din oraşul minunilor, a învins Jiul Rovinari, după un joc suspect, aşa cum relatează martorii oculari, cu scorul de 2-1, după ce, la pauză, oaspeţii conduceau cu 1-0. Cunoaştem strategia: „tragem tare până la pauză şi apoi ne spunem preţul”. Mă întreb oare dacă factura a inclus şi TVA (a se citi aici „o victorie cu orice preţ a Jiului împotriva Damilei“, meci ce se va disputa etapa viitoare la Rovinari)? Nici nu vreau să mă gândesc la ce meci greu va avea echipa vâlceană în fief-ul ortacilor. Vom trai şi vom vedea.
Scriam într-un articol de săptămâna trecută că, din jocul rezultatelor, Damila poate ajunge pe primul loc, după primele două etape din retur. Prietenul meu Ionel Gerea, mai experimentat şi cu ştate vechi în gazetăria sportivă vâlceană, mi-a atras atenţia că m-am hazardat cu această afirmaţie, argumentând în principal cu faptul că Minerul Motru va câştiga la pas la Oltchim. Din fericire, de data asta, mi-a ieşit pronosticul, Marinescu, căpitanul echipei chimiste, bătând de unul singur pe Minerul Motru. Marin, aşa cum îi spun colegii, a fost în acest meci şi apărător, şi atacant, şi mijlocaş, în funcţie de cerinţele jocului şi a confirmat, încă o dată, că este unul dintre cei mai buni fotbalişti vâlceni în activitate.
Damila va avea un meci dificil cu Minerul Motru, echipă antrenată de Ştefan Nanu. Practic, vorbim aici şi de o revanşă, întrucât, în tur, măciucanii au fost umiliţi pe terenul minerilor. Urmărind pe viu meciul de pe Stadionul „Oltchim”, câteva lucruri sunt de notat despre gruparea gorjeană. La capitolul plusuri, putem puncta omogenitatea echipei, jucătorii şi antrenorii fiind în aceeaşi formulă de doi-trei ani. De asemenea, echipa beneficiază de un cuplu de atacanţi puternici, bazat pe forţă şi viteză, mai ales vârful dreapta – Buciuman. La capitolul minusuri, am observat talia echipei care este mică, portarul fiind aproape cel mai scund de pe teren (!) şi nici nu compensează prin plasament bun şi reflexe, apoi axul central al apărării e rudimentar, iar mijlocaşul la închidere nu aduce siguranţă în joc. Mai mult, echipa din Motru nu are un lider la mijlocul terenului care să le facă jocul.
Damila a trecut la pas pe teren propriu de Prometeu Craiova , scor 3-1, după ce la pauză era deja 3-0 prin golurile marcate de Rădoi, Geantă şi Albinaru, putând să mai trecem în contul gazdelor şi o lovitură de pedeapsă ratată. Ca o glumă, echipa doljeană a cam întârziat la meci, deoarece a intrat pe teren abia la pauză, jocul începând astfel de la scorul de neprezentare (3-0).
Revenind la meciul de la Rovinari din etapa viitoare, trebuie să fim conştienţi de faptul că o echipă puternică şi cu pretenţii la promovare poate, printr-un joc organizat şi cu concentrare maximă, să treacă peste jocurile colaterale despre care făceam referire mai sus, chiar dacă aceste manevre exced perimetrului fair-play al sportului. Vor urma şi alte jocuri tari pentru echipa finanţată de Laurenţiu şi Dan Niţu, dar acest meci este un prim test adevărat pentru ambiţioasa şi frumoasa echipă DAMILA MĂCIUCA.

• Gabriel N. ALBINARU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button