Liga NationalaDiverse

„La Vâlcea există foarte multă seriozitate. E un climat propice performanţei. Mă bucur că am venit aici”

* a declarat noul antrenor al echipei de handbal vâlcene, SCM, Florentin Pera

De la o formaţie modestă, care-şi propunea, la început, doar menţinerea pe prima scenă handbalistică a ţării, HCM (actuala SCM) s-a transformat în ultimii ani şi a ajuns acum să aibă obiective mult mai îndrăzneţe. Conducerea clubului a anunţat că-şi doreşte în viitorul sezon o medalie pe plan naţional, dar şi calificarea în grupele Cupei EHF. Pentru îndeplinirea acestor deziderate, lotul a fost consolidat, iar pe banca tehnică a fost adus un antrenor tânăr, dar cu experienţă în Liga Naţională, care s-a aflat chiar şi pe banca echipei naţionale de senioare a ţării noastre. Este vorba despre Florentin Pera, tehnician posesor al licenţei „Master Coach”. Acesta a luat deja contactul cu handbalistele de la Vâlcea şi tot ce înseamnă SCM. Despre lotul pe care îl are la dispoziţie, despre viitorul sezon al Ligii Naţionale, despre participarea în cupele europene şi obiectivele pe care le are la Vâlcea, Florentin Pera ne-a vorbit, pe larg, în cadrul unui interviu pe care vi-l redăm în continuare:

• De câteva zile v-aţi întors din cantonament. Aţi început antrenamentele, urmează meciurile amicale. V-aţi acomodat cu fetele, ele s-au acomodat cu dumneavoastră?

A fost o perioadă foarte bună din punctul meu de vedere. Am început cu două zile de teste fizice, în care preparatorul fizic, Jovan, a verificat nivelul actual al echipei. După cele două zile, am mers într-un stagiu de pregătire la Cheile Grădiştei, unde am beneficiat de condiţii optime de pregătire. Fetele au răspuns bine la antrenamente. Eu cred că a fost un cantonament util, în care am realizat ce ne-am propus pentru această perioadă. Am pus accent în acest stagiu de pregătire atât pe antrenamentele cu caracter fizic, cât şi pe cele tehnico-tactice, am intrat şi în sala de forţă, am avut şi un centru foarte bun de recuperare. Am beneficiat de toate condiţiile unei pregătiri reuşite. După această perioadă de acumulări, am început antrenamentele cu mingea, în sală, iar treptat încercăm să avem în vedere creşterea eficacităţii relaţiilor de joc, îmbunătăţirea jocului pe cupluri şi colectiv, a relaţiilor între jucătoare. De asemenea, treptat începem şi jocurile de pregătire. Primul îl vom avea la Cisnădie, cu Măgura. Este o adversară puternică, medaliata cu bronz din sezonul trecut. Cred că acest joc e un reper în acest moment, în ceea ce priveşte nivelul actual al echipei. Desigur că fetele sunt într-o perioadă de acumulări fizice, nu putem să le cerem foarte mult în această perioadă, însă treptat trebuie să creştem nivelul de joc al echipei, astfel încât, de la meci la meci, să ajungem la nivelul la care ne dorim în startul campionatului. Eu sunt mulţumit de această primă perioadă. Desigur că sunt jucătoare care nu se află la 100%, dar în fiecare zi încercăm să ne pregătim cât mai bine. Preparatorul fizic are un program bun, fetele răspund bine. Nu este o perioadă prea plăcută pentru ele, însă toate au arătat că sunt preocupate, s-au implicat şi conştientizează importanţa acestei perioade de acumulări fizice.

• A venit o nouă jucătoare, brazilianca Samara da Silva Vieira. Care sunt primele concluzii, după ce aţi văzut-o şi la antrenament?

Samara e o jucătoare cu un profil de care noi aveam nevoie, având în vedere că am pierdut-o pe Andreea Adespii, în care eu aveam foarte multă încredere, care s-a pliat perfect pe jocul echipei. Mai mult decât atât, s-au şi creat nişte relaţii de joc în sezonul trecut. Cu siguranţă, pentru noi e o pierdere faptul că nu ne putem baza pe Andreea. Dacă ne amintim, pe sfârşitul campionatului, a fost una dintre cele mai în formă jucătoare. A avut meciuri în care a marcat şi 10 goluri, dar asta e viaţa de sportiv, mai apar şi astfel de momente. Eu sper ca ea să se recupereze cât mai repede şi să revină alături de colegele ei. În ceea ce priveşte venirea Samarei, eu cred că e o jucătoare care ne poate ajuta în zona centrală, acolo unde nu aveam decât trei opţiuni. Ea nu a făcut cantonamentul alături de echipă, dar a arătat dorinţă la antrenament, e o jucătoare combativă, are o talie bună, poate să joace atât în apărare, cât şi în atac, pe mai multe posturi, ceea ce cred eu că e un câştig pentru echipă. O ştiam, am mai luat informaţii şi din Germania, şi din Turcia, a jucat şi în Spania cinci ani, în Italia – un an, are experienţă din acest punct de vedere. E o jucătoare care cred că poate să aducă un plus, dar în acest moment este puţin în urmă cu pregătirea faţă de celelalte jucătoare, ţinând cont de faptul că nu a făcut pregătirea la munte.

• În campionat, obiectivul SCM-ului este să obţină o medalie, iar pe plan european, accederea în grupele Cupei EHF. Credeţi că pot fi realizabile cu lotul pe care-l aveţi la dispoziţie, ţinând cont şi de transferurile făcute de celelalte echipe?

Desigur că dorim să ne atingem toate obiectivele de performanţă propuse. Nu va fi deloc uşor, suntem implicaţi pe trei fronturi: campionat, Cupa României şi cupele europene. Şi celelalte echipe s-au întărit. Cisnădie şi-a păstrat tot lotul din sezonul trecut. Mai mult decât atât, a adus trei jucătoare în plus. Din ceea ce ştiu este foarte aproape de a mai realiza încă un transfer. Craiova, într-adevăr, a pierdut nişte jucătoare, însă a reuşit să-şi completeze lotul cu altele, bune, cu experienţă. Braşov, anul trecut, a mers pe un proiect sută la sută românesc, dar acum au adus şi ei jucătoare din străinătate. Zalău rămâne una dintre echipele care se luptă în partea de sus a clasamentului, Bistriţa a făcut câteva achiziţii bune, a adus un pivot valoros, a venit Elisei, căpitanul echipei naţionale, Bloj, de la Braşov. Bistriţa este o echipă care şi anul trecut a arătat bine. Şi Brăila a făcut achiziţii. Sunt foarte multe echipe care s-au întărit. Chiar şi Baia Mare, echipă nou-promovată, e de luat în seamă. Acolo întotdeauna au fost aspiraţii mari, s-au luptat şi în Liga Campionilor, au avut rezultate foarte bune. În condiţiile acestea, va fi un campionat extrem de greu, de echilibrat, dar eu am încredere în echipa pe care o avem în momentul de faţă. Îmi doresc să creştem cât mai mult până în startul campionatului şi să formăm un grup unit, o echipă competitivă, care să aibă atitudine în teren, să joace până la ultima picătură de energie. În aceste condiţii sunt convins că şi publicul spectator va fi mulţumit când va vedea că echipă luptă la fiecare meci şi dă totul pe teren pentru a obţine rezultate pozitive.

• Aţi aflat şi pe cine puteţi întâlni în Cupa EHF. Care sunt primele impresii, după tragerea la sorţi?

Referitor la cupele europene, probabil vom juca cu Kastamonu, campioana Turciei, echipă care a fost semifinalistă în Cupa EHF, o formaţie valoroasă, din punctul meu de vedere, chiar dacă a pierdut anumite jucătoare, pe Maric, în inter dreapta, Seric, pivotul croat de la Naţională, care a venit acum la Craiova, pe Elez. Kastamonu a pierdut vreo 3-4 jucătoare destul de bune, însă, din informaţiile pe care le am, a şi făcut imediat transferuri pentru a acoperi golurile lăsate. Au adus doi interi dreapta valoroşi, pe Snopova, din Naţionala Ucrainei, care a jucat şi la Craiova (a fost un an în România), de asemenea Laiuk, tot stângace, care poate juca şi în inter, dar şi pe extremă. Mi-am luat informaţii vizavi de adversarul pe care-l vom întâlni în cupele europene. Nu va fi deloc uşor! Suntem puţin dezavantajaţi de tragerea la sorţi, de faptul că jucăm primul meci pe teren propriu. În cupele europene e de preferat să joci primul meci în deplasare, dar eu am încredere în echipă, în publicul spectator. Mă bucur că la Vâlcea există foarte multă seriozitate. Primăria oferă echipei toate condiţiile optime de pregătire, asigură un buget foarte bun. De asemenea, conducerea clubului se implică în fiecare zi pentru a asigura fetelor tot ce este necesar. E un climat propice performanţei la Vâlcea. Mă bucur că am venit aici şi sunt motivat în vederea realizării tuturor obiectivelor propuse de performanţă şi sper din inimă ca fiecare meci la Vâlcea să-l jucăm cu sala plină.

• Mai aşteptaţi vreun transfer în perioada următoare?

E destul de greu de realizat vreun alt transfer în momentul de faţă. Cum bine ştiţi, toate echipele şi-au cam stabilit loturile, jucătoarele bune şi-au cam găsit angajamente, dar încercăm cu lotul pe care-l avem să ne pregătim cât mai bine şi să jucăm pe măsura aşteptărilor suporterilor.

• A mai rămas vreun post descoperit?

La poartă stăm foarte bine. Ne-ar mai fi trebuit un inter dreapta, o stângace. Avem o singură stângace la 9 metri. Este vorba despre Vasileuskaya. Însă asta e situaţia! Vom juca acolo unde este nevoie şi cu dreptace, aşa cum s-a întâmplat şi în sezonul trecut. Încercăm să găsim soluţii pe fiecare post, pentru a nu simţi absenţa unei stângace.

• Aţi avut şi aveţi câteva jucătoare plecate la loturile naţionale. Cum vă descurcaţi fără ele, ce aşteptări aveţi de la acestea?

Am avut-o pe Alexandra Badea la lotul de tineret, la Campionatul Mondial, Diana Ciucă este la naţionala de junioare, iar la lotul naţional universitar sunt Florentina Craiu şi Maria Gavrilă, jucătoare tinere, de perspectivă. Mă bucur pentru ele, sper să aibă evoluţii cât mai bune acolo, convingătoare, în aşa fel încât să intre şi în atenţia echipei naţionale de senioare. Şi bineînţeles, îmi doresc să se întoarcă de acolo sănătoase. Asta e cel mai important, pentru că avem nevoie de toate jucătoarele apte. Având în vedere că e un program destul de încărcat şi în această perioadă avem undeva la 10 jocuri de pregătire, plus Supercupa, o să începem şi campionatul cu meciuri din trei în trei zile, încep şi partidele din cupele europene, sper să fim feriţi de probleme de genul acesta. Am văzut ce înseamnă o accidentare. Indisponibilitatea Andreei Adespii a creat un dezechilibru şi încercăm să acoperim locul lăsat liber de ea, să creăm relaţiile şi coeziunea de care echipa are nevoie.

• Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button