Diverse

Handbalul european, la picioarele OLTCHIMULUI

Cupa Cupelor – semifinale, manşa tur / Oltchim Rm. Vâlcea – FTC Budapesta 36-23
* după o primă repriză în care unguroaicele s-au ţinut scai de fetele noastre, Dinu, Luca şi compania au reuşit să pună la respect puternica formaţie FTC Budapesta * pauza a fost un sfetnic bun pentru vâlcence, care-au zburdat pe teren şi-au obţinut o victorie concludentă, sinonimă cu calificarea în finală

În faţa a peste 2500 de spectatori, Oltchim Rm. Vâlcea a reuşit să-şi treacă în palmares un nou succes fantastic în faţa echipei maghiare FTC Budapesta. De data aceasta, s-a întâmplat într-un meci oficial, însă amintirea rezultatului de la Odorheiu-Secuiesc a fost mereu pe buzele suporterilor echipei noastre, care-au sperat în reeditarea acelui succes. Elevele lui Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa au avut serios de furcă cu unguroaicele în prima repriză, alternând perioadele când au dominat cu cele în care oaspetele au deţinut iniţiativa.

FTC Budapesta a avut tăria să revină în dese rânduri pe tabela de marcaj şi se părea că meciul va fi cu adevărat o problemă pentru Oltchim. De la 9-5 pentru noi s-a făcut 9-9, apoi 11-11, dar finalul primei reprize a găsit echipa vâlceană într-un iureş continuu. Cea care-a dat semnalul deşteptării a fost Ionela Gâlcă, pivotul formaţiei noastre înscriind de şase ori într-un interval de zece minute, fapt care-a făcut ca scorul să urce la 16-11 pentru Oltchim. De aici, totul a părut mult mai simplu, deşi prima repriză s-a încheiat doar cu 18-14 pentru echipa noastră.
De la vestiare a revenit însă parcă o altă trupă vâlceană. Tadici a găsit punctele nevralgice ale adversarelor şi a speculat din plin apatia din defensivă a unguroaicelor. Scorul a urcat vertiginos (de la 21-14 în minutul 35 s-a făcut 28-16 în minutul 45), aşa că totul nu a mai fost decât o simplă formalitate, spre disperarea tehnicianului Andras Nemeth, care n-a înţeles cum de-a fost posibil ca jucătoarele pe care le pregăteşte să se prăbuşească atât de brusc şi să devină doar nişte simple jaloane în calea atacurilor furibunde ale Oltchim-ului, care-au scos-o în prim-plan în special pe extrema Ramona Maier, cea mai eficace handbalistă vâlceană în acest meci. Deşi fetele noastre au ratat şi două aruncări de la 7 metri (prin Ardean şi Gâlcă), finalul de meci a aparţinut tot echipei antrenate de Gheorghe Tadici, care-a reuşit să câştige la aceeaşi diferenţă de goluri cu care s-au impus şi-n august 2006, în partida amicală disputată între cele două formaţii la Odorheiu-Secuiesc. Dacă atunci a fost 39-26, de data aceasta, fetele noastre au învins cu 36-23 şi aşteaptă acum finala, fiind greu de admis că la un asemenea nivel se poate răsturna un scor atât de mare.
Au marcat pentru Oltchim: Ramona Maier (10), Ionela Gâlcă (8), Steluţa Luca (7), Adina Meiroşu (4), Valentina Ardean (3), Roxana Gatzel (2), Valeria Beşe (1) şi Clara Vădineanu (1).

Ciocnire dură între Dinu şi Gâlcă

Spectatorii din Sala „Traian” au amuţit complet la ciocnirea frontală care-a avut loc în minutul 28, aproape de mijlocul terenului, între portarul Luminiţa Dinu şi pivotul Ionela Gâlcă. Cele două handbaliste de la Oltchim au urmărit o minge pe care portarul unguroiacelor, Harisova, a trimis-o pe contraatac spre coechipierele sale. Dinu şi Gâlcă veneau din direcţii opuse şi nu au mai putut evita contactul. Dacă portarul Oltchim-ului s-a ridicat imediat de jos, pivotul din trupa lui Tadici a avut nevoie de îngrijiri medicale serioase pentru a-şi reveni. Până la urmă, totul s-a terminat cu bine, o eventuală ieşire din scenă a vreunei jucătoare de la Oltchim fiind cu totul nedorită în tabăra vâlceană.

Arbitraj ciudat

Cei doi cavaleri ai fluierului din Suedia, Patrick Hakansson si Maths Nilsson, au avut o prestaţie nu tocmai de apreciat. Multe erori, decizii în contradictoriu, toate au avut darul de a-i enerva uneori pe spectatorii vâlceni. În loc de obişnuitul „5 la sută” pentru gazde, nordicii au acordat „10 la sută” pentru echipa oaspete, iar acest lucru s-a văzut cel mai bine în prima repriză. După pauză însă, nici arbitrii n-au mai avut ce să le facă vâlcencelor, care-au zburdat pe teren şi au realizat o diferenţă de goluri greu de remontat de unguroaice în returul de la Budapesta. 

Publicul, al optulea jucător al echipei

Cei peste 2000 de spectatori prezenţi sâmbăta trecută în tribunele Sălii „Traian” au trăit momente sublime şi în meciul cu Ferencvaros. Vâlcenii au fost iarăşi al optulea jucător al echipei, aşa cum s-a întâmplat de altfel şi în partidele precedente din Cupa Cupelor. Încântaţi de evoluţia fantastică din teren a favoritelor, spectatorii au alternat scandările admirative la adresa jucătoarelor pregătite de Gheorghe Tadici. „Să vină Cupa la Vâlcea!”, „Uite-le, uite-le, campioanele!”, „România-Oltchim”, sunt doar câteva dintre numeroasele lozinci care le-au dat aripi handbalistelor vâlcene. Şi cum era normal, în faţa unei asemenea presiuni venită din tribune, nici maghiarele nu au rezistat până la capăt, repriza secundă fiind în totalitate la discreţia echipei noastre.

Tadici a intuit Ribarroja

Înaintea meciurilor din prima manşă a semifinalelor Cupei Cupelor, antrenorul echipei Oltchim, Gheorghe Tadici, ne-a declarat că în opinia sa formaţia spaniolă Cementos Union Ribarroja este principala favorită în cealaltă confruntare din penultimul act al competiţiei în dauna formaţiei norvegiene Byassen Trondheim. Prin prisma rezultatului consemnat în manşa tur, în Norvegia, 29-29, se pare că intuiţia lui Tadici a funcţionat perfect, prefigurându-se iată o finală Oltchim – Ribarroja. Va fi o reeditare a partidei de anul trecut din Cupa EHF, când ibericele s-au impus la 7 goluri pe teren propriu, pierzând apoi la 2 goluri în Sala „Traian”. Însă echipa de atunci a Vâlcii nu era atât de puternică precum cea de acum, iar acest lucru ne face să apreciem că prima manşă pentru adjudecarea trofeului o are tot Oltchim-ul.

Bilete vândute în patru ore
* pentru a evita specula, 200 de tichete au fost vândute în ziua meciului

Aşa cum era normal, meciul Oltchim – Ferencvaros a trezit un interes fantastic în rândul iubitorilor de sport din Vâlcea şi nu numai. Clubul vâlcean a pus la dispoziţia spectatorilor un număr de 1500 de bilete, însă cererea a fost cu mult mai mare, depăşind chiar de 2-3 ori capacitatea Sălii „Traian”. Primele bilete – adică vreo 1300 – au fost puse în vânzare miercuri, 11 aprilie, la ora prânzului. Acestea s-au epuizat cât se poate de rapid, peste doar patru ceasuri, casa de bilete din incinta Polivalentei închizându-se definitiv în cursul acelei zile, la ora 16.00.
Păţiţi la meciul cu Podravka Koprivnica din sferturi, când unii şi-au făcut de cap, vânzând bilete la suprapreţ în ziua jocului, oficialii clubului Oltchim au pus la punct o stratagemă pentru a evita specula. Au fost scoase de la vânzare aproximativ 200 de bilete, acestea fiind păstrate pentru exclusiv ziua meciului. Când de altfel au şi fost puse în vânzare, la preţul normal de 12 lei, făcând astfel imposibilă orice încercare a vreunui speculant de a profita de lipsa biletelor.
„La meciul precedent din Cupa Cupelor, cu Podravka Koprivnica, au venit oameni şi din Satu Mare sau Baia Mare. Mulţi însă nu au mai putut găsi bilete în ziua meciului, iar unii dintre ei au cumpărat de la speculanţii care vindeau pe sub mână în stradă”, a explicat vicepreşedintele Petre Berbecaru decizia clubului Oltchim de a elimina specula.

Nemeth îşi ia adio de la Ferencvaros

Pentru antrenorul Andras Nemeth, meciul retur cu Oltchim poate fi ultimul în care va mai sta pe banca tehnică a echipei FTC Budapesta într-o competiţie continentală. Aşa cum a anunţat deja, din vară, va prelua conducerea tehnică a grupării austriece Hypobank Viena, unde magnatul Gunnar Prokoff i-a promis marea cu sarea, dar mai ales o echipă capabilă să cucerească tot ce se poate pe plan european. După 15 ani ca antrenor al formaţiei maghiare, Nemeth nu concepe însă să se despartă de suporterii fideli decât printr-o victorie. E nevoie aşadar de atenţie maximă la orgoliul lui Nemeth, care-şi vede năruite speranţele de a cuceri măcar un trofeu la despărţirea de Ferencvaros. A pierdut recent şi Cupa Ungariei (în dauna formaţiei Gyor Graboplast), Oltchim-ul i-a administrat acum o înfrângere usturătoare în semifinalele Cupei Cupelor, iar în campionat tot fetele din Gyor par capabile să-i smulgă şi titlul naţional.

Complexul de inferioritate

Altfel, la Vâlcea, Andras Nemeth a încercat să mai dreagă busuiocul şi, pentru a nu părea cu totul în inferioritate în faţa lui Gheorghe Tadici (care l-a învins în mod repetat de doi ani încoace, atât cu echipa Oltchim, cât şi cu naţionala României), şi-a adus aminte de semifinalele Cupei Campionilor Europeni din sezonul 1993-1994. Atunci, la Zalău a fost 18-17 pentru Silcotub-ul pregătit pe vremea aceea de Tadici, iar în returul din Ungaria a fost 23-13 pentru Ferencvaros, care-a acces în finală. În plus, pentru Nemeth nici meciul de la Odorheiu-Secuiesc din august 2006 nu a avut vreo relevanţă. Poate pentru a-i arăta ungurului că nu are dreptate, elevele lui Tadici au repetat în teren isprava de anul trecut, depăşindu-le pe unguroaice tot cu 13 goluri diferenţă (atunci a fost 39-26, acum doar 36-23).

Ungurii s-au dat în stambă

Aşa cum era de aşteptat, gălăgioasa galerie a echipei maghiare, între care şi-au făcut loc şi câţiva români din Harghita, a descins în Sala „Traian” încadrată de peste 50 de poliţişti şi jandarmi vâlceni. Măsurile de siguranţă vizavi de suporterii echipei FTC Budapesta au fost luate încă din momentul când ungurii au ajuns în oraş. „N-am mai văzut niciodată aşa ceva. Parcă ar fi fost a doua revoluţie!”, s-a exprimat un spectator vâlcean, care i-a văzut pe fanii din Budapesta păziţi straşnic de jandarmi.
Dacă în prima repriză, au mai avut unele motive de bucurie, echipa lor favorită fiind în coasta vâlcencelor, după pauză, ungurii din tribune au fost reduşi complet la tăcere de jocul în viteză al elevelor lui Tadici şi de golurile care picau unul după altul în poarta grupării din Budapesta.
După fluierul final, aşteptând să fie evacuaţi din sală, spectatorii unguri s-au dat în stambă, strigând de câteva ori „Romania – Gipsy”, un lucru pentru care oficialii clubului vâlcean ar putea să înainteze un protest oficial pe adresa formaţiei adverse. Şi poate chiar a Federaţiei Europene de Handbal.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button