Liga Nationala

O simpla „joaca”

Oltchim Rm. Vâlcea – Oţelul Galaţi 29-22

O simplă „joacă”

Odată trecut valul „Rulmentul Braşov”, pentru handbalistele de la Oltchim, Liga Naţională pare a fi acum doar o jucărie. În aşteptarea partidelor dificile din Cupa Cupelor şi mai ales în perspectiva viitoarelor meciuri ale echipei reprezentative a ţării noastre, vâlcencele au primit săptămâna trecută, în Sala „Traian”, vizita formaţiei Oţelul Galaţi. Pe banca tehnică a echipei de la malul Dunării s-a aflat Cornel Bădulescu, fost antrenor în sezonul trecut la Oltchim. În teren, pentru Oţelul a jucat şi Andreea Tâlvâc, jucătoare împrumutată pentru un an de zile de oficialii clubului vâlcean. Au jucat pentru Oltchim, din primul minut, titulare precum Steluţa Luca, Ionela Gâlcă, Valentina Ardean, Valeria Beşe sau Adina Meiroşu, care-au făcut imediat diferenţa, însă pentru acest meci, Tadici le-a lăsat în tribună pe Tereza Pâslaru, Narcisa Lecuşanu şi Ramona Maier, preferând să le odihnească pentru confruntarea mult mai dificilă de la Roman.

Partida a fost tot timpul la discreţia elevelor lui Gheorghe Tadici şi Popa Seviştean, care s-au desprins rapid pe tabela de marcaj. La pauză, vâlcencele aveau deja zece goluri avantaj (19-9), cu o Steluţa Luca în zi de graţie, extrem de spectaculoasă în tot ce a făcut. La reluare, pe teren a apărut o altă echipă Oltchim, cu multe rezerve. Au jucat astfel şi Ileana Bistriceanu, Iulia Puşcaşu, Clara Vădineanu, Georgeta Grigore, dar evoluţia lor nu l-a mulţumit deloc pe Tadici. În aceste condiţii, pe fondul a numeroase erori atât în defensivă, cât şi-n ofensivă, Oţelul a izbutit să câştige repriza secundă cu 13-10 şi să piardă meciul la o diferenţă de scor onorabilă (29-22).

Au marcat pentru Oltchim: Steluţa Luca (8 goluri), Ionela Gâlcă (6), Adina Meiroşu (4), Adriana Nechita (2), Oana Manea (2), Mihaela Tivadar (2), Iulia Puşcaşu (1), Valentina Ardean (1), Georgeta Grigore (1), Roxana Cherăscu (1) şi Valeria Beşe (1).

 

Maseurul Adi Ionescu a părăsit echipa

După meciul cu Oţelul Galaţi, maseurul Adi Ionescu, a cărui faimă este binecunoscută în toată ţara, şi-a luat la revedere de la jucătoare şi de la conducerea tehnică, alegând să nu mai rămână în staff-ul Oltchim-ului. Despre plecarea lui Adi Ionescu, antrenorul Gheorghe Tadici ne-a declarat: „A fost alegerea lui, eu n-am insistat nici să rămână, dar nici să plece. Când şi-a luat la revedere de la fete am văzut o părere de rău în ochii săi!”.

Bădulescu nu a uitat Vâlcea

 

„Am declarat dinainte că Oţelul nu are nici o şansă la Vâlcea şi am avut perfectă dreptate. S-a văzut pe teren că Oltchim-ul este o echipă net superioară. Dar, una peste alta, pentru noi e o înfrângere onorabilă, la o diferenţă de scor totuşi mică. Probabil că dacă Gheorghe Tadici folosea prima formulă diferenţa era mult mai mare, dar şi eu să fi fost în locul lui făceam la fel, într-un meci în care nu se punea problema învingătorului, nu erau atâtea orgolii, cum a fost cu Braşovul. Tadici a procedat normal, rulând şi alte jucătoare, pentru a le vedea în ce formă sportivă sunt. Victoria nu s-a pus nici un moment la îndoială. Oţelul este o echipă mică, nu putea pune probleme Oltchim-ului”, a spus Cornel Bădulescu la finalul partidei, iar apoi a făcut o scurtă caracterizare a situaţiei actuale din Liga Naţională: „Oltchim-ul e indiscutabil în pole-position. Cu trei trepte mai jos se află Rulmentul, după aceea vine un grup de echipe, Baia Mare, Zalăul, Clujul, Romanul, Constanţa, Brăila, Poşta Câlnău, între care cine se bate mai bine în momentul jocului câştigă. Eu cred că în acest grup de valori aproximativ egale este şi Galaţiul”. Aflat la Vâlcea în sezonul trecut, Bădulescu nu a uitat-o pe Andreea Tâlvâc şi a insistat pentru ca jucătoarea să fie împrumutată până în vara anului viitor la Galaţi. „Aducerea ei la Galaţi este un câştig pentru echipa noastră, dar cred că încă mai are puţin timp până se va integra mai bine în jocul echipei. Apreciez faptul că antrenorul Tadici şi conducerea clubului vâlcean au fost de acord pentru a o împrumuta un an la Oţelul. Sigur că eu o să-mi dau toată silinţa ca Tâlvâc să se pregătească la un nivel bun, iar atunci când va fi nevoie să se poate întoarce la Vâlcea”.

 

Cu sufletul alături de Oltchim

 

Altfel, actualul antrenor al Oţelului Galaţi a declarat că a fost alături de Oltchim în derby-ul cu Rulmentul şi că: „Am fost fan al Oltchim-ului la meciul acela, dar nu neapărat pentru că am vrut să fiu răzbunat. M-am bucurat că Oltchim-ul a câştigat de maniera exemplară în care a făcut-o. Am fost însă surprins neplăcut de declaraţiile braşovenilor vizavi de arbitraj. Eu am văzut meciul acesta, şi nu altul, de aceea pot să spun că Oltchim-ul l-a câştigat meritat, fără ajutorul arbitrilor. Cred că anul acesta nu poate să stea nimeni în cale formaţiei vâlcene, atât în campionat, cât şi-n cupă. Şi pe plan european vâlcencele au o şansă, dar nu va fi uşor, lăsând deoparte primul joc cu o echipă slabă. Vor veni apoi la Vâlcea echipele de pe locul 3 din Liga Campionilor şi trebuie avut grijă. Este bine să se spere, dar nu să se spună cu certitudine că se va aduce din nou o cupă europeană la Vâlcea. Victoriile se obţin cu transpiraţie, cu muncă multă, cu ambiţie. Sigur că materialul uman există, dar jucătoarele trebuie să dea dovadă de foarte mult profesionalism pentru a câştiga o cupă europeană”.

 

HCM Roman – Oltchim Rm. Vâlcea 23-32

 

Al şaptelea val

 

Oltchim a trecut duminică, 8 octombrie, la Roman, şi de cel ce-al şaptelea val. Elevele lui Gheorghe Tadici au făcut iarăşi un joc bun, la capătul căruia s-au impus fără probleme în faţa unei alte echipe pregătite de un fost tehnician al grupării vâlcene, Liviu Paraschiv. Singurele momente în care gazdele au ţinut piept Oltchim-ului s-au petrecut în prima repriză, în care scorul a fost mai strâns. După 13-11 la pauză, de la vestiare, Tadici a impus un alt joc şi diferenţa a crescut treptat, iar meciul s-a încheiat cu scorul de 32-23. Deşi a făcut o entorsă în finalul meciului cu Oţelul Galaţi, Ionela Gâlcă a fost refăcută pentru partida de la Roman şi şi-a păstrat aura de cel mai prolific pivot din Liga Naţională de handbal feminin, înscriind de zece ori pentru Oltchim.

„Chiar şi dacă Ionela Gâlcă nu ar juca un meci, eu zic că Oana Manea ar trebui să rezolve problema în ceea ce priveşte pivotul, în ultimă instanţă s-o dubleze Valeria Beşe, ca să nu mai zic că ar mai fi şi soluţia Anişoara Marcu. De aceea sunt în lot atâtea jucătoare. Aştept mai mult de la câteva fete, pentru că să rămână aşa, doar ca însoţitoare, nu mă mulţumeşte”, a spus Tadici.

Ionela Gâlcă (10 goluri), Adina Meiroşu (6), Steluţa Luca (4), Oana Manea (4), Valentina Ardean (3), Adriana Nechita (3), Roxana Cherăscu (1) şi Mihaela Tivadar (1).

 

Lecuşanu şi Maier s-au odihnit

 

Ca şi-n partida cu Oţelul Galaţi, Tadici nu a contat la Roman pe serviciile jucătoarelor Narcisa Lecuşanu şi Ramona Maier, pe care le-a păstrat probabil pentru meciurile de la finele acestei săptămâni din Cupa Cuperlo, atunci când Oltchim-ul va juca de două ori în Sala „Traian”, sâmbătă şi duminică, 14-15 octombrie, cu formaţia belgiană Antwerpen.

 

Nemulţumirile lui Tadici

 

Evoluţia mai puţin bună din partea secundă a meciului cu Oţelul l-a nemulţumit pe Gheorghe Tadici, în special pentru că o parte dintre jucătoarele pe care le-a trimis pe teren nu s-au ridicat la nivelul dorit de reputatul tehnician. „Au fost două reprize diferite pentru Oltchim. Pe a doua am pierdut-o cu 13-10. Fetele au acuzat o oarecare oboseală după seria de meciuri duminică-joi-duminică. După cum aţi văzut, câteva dintre jucătoare au rămas în tribună, mă refer la Pâslaru, Lecuşanu şi Maier, pentru că ne interesează să dozăm şi eforturile. Dacă nu se întâmplă asta se pot ajunge la situaţii în care apar accidentările şi alte probleme. După cum ştiţi, o bună parte din jucătoarele de la Oltchim sunt nominalizate pentru a face parte din lotul echipei naţionale. Unele sunt uşor uzate de competiţiile de peste an şi atunci e normal să apară această oboseală. Aceste jucătoare vor avea 17-18 meciuri în plus numai în luna noiembrie, iar campionatul continuă apoi după meciurile de calificare ale naţionalei. Deci, dacă stăm şi facem o socoteală mai au de jucat încă un tur şi jumătate în decurs de o lună de zile. În aceste condiţii sigur că trebuie să le mai şi odihnim pe jucătoare”, a spus Tadici. Însă între handbalistele care-au jucat pentru Oltchim cu Oţelul au fost şi câteva care l-au cam scos din sărite pe Tadici: „Tivadar a părut foarte obosită şi trebuie să vedem ce se întâmplă cu ea. Sunt nemulţumit de asemenea şi de Bistriceanu, Vădineanu, Nechita, Puşcaşu, care când le-am dat şansa să joace nu joacă. Concentrarea în teren a scăzut în momentul în care au stat pe bancă Luca, Beşe, Gâlcă, iar angrenajul a început să nu mai funcţioneze la fel de bine. Jucătoarele intrate după pauză nu au mai jucat cu aceeaşi ambiţie şi au ratat foarte mult”.

 

Scandal în handbalul feminin românesc

 

* pentru că a suferit o jucătoare în stare de suspendare, Rulmentul poate pierde la masa verde jocul cu Rapid Bucureşti

 

Imediat după ce-a pierdut fără drept de apel în faţa Oltchim-ului, Rulmentul Braşov se vede în situaţia de a ceda la masa verde şi partida cu Rapid Bucureşti, pe care-a câştigat-o pe teren cu 35-27. Respectivul meci s-a jucat la câteva zile după derby-ul de la Vâlcea, iar în echipa de la poalele Tâmpei a jucat şi Cosmina Damian. Eleva Marianei Târcă trebuia în mod normal să fie suspendată pentru acea partidă după eliminarea directă pe care-a suferit-o în ultimul minut al derby-ului din Sala „Traian”. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, conducerea echipei Rapid Bucureşti a făcut deja un memoriu pe adresa FR Handbal şi are mari şanse să-şi treacă în cont o victorie în faţa campioanei, printr-o decizie a Comisiei de Disciplină. În replică, cei de la Rulmentul Braşov au justificat gafa prin faptul că nu au fost înştiinţaţi de către federaţie şi cer acum clemenţă. Obişnuit cu regulamentele jocului de handbal, antrenorul Gheorghe Tadici a explicat recent situaţia creată: „Regulamentul spune clar că o jucătoare eliminată direct în ultimul minut de joc se suspendă automat pentru minim două etape şi 3 milioane amendă. Doar în situaţia în care a făcut o grosolănie, a înjurat arbitrul sau a bruscat vreo jucătoare adversă, atunci cazul e de competenţa Comisiei de Disciplină. Se întocmeşte atunci un raport suplimentar de către arbitri. N-am înţeles de ce se spune că jucătoarea trebuia să ajungă mai întâi la Comisia de Disciplină. Numai dacă jucătoarea a făcut ceva mai grav se va prezenta jucătoarea la Comisia de Disciplină, ceea ce nu e cazul aici”. Altfel, Tadici nu este deloc interesant dacă decizia luată de FR Handbal va fi sau nu împotriva Rulmentului: „Sincer nu cred că se va lua vreo măsură în acest caz. Pe noi însă nu ne interesează cazul Damian, nu ne mai interesează nimic despre Braşov de fapt. În relaţia cu această echipă noi am avut ceva de spus în meciul direct. O să mai avem probabil ceva de spus în retur şi probabil în cupă”.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button