Liga Nationala

STIRI – handbal

ŞTIRI – handbal

 

Handbalistele se destind la Băile Felix

 

Imediat după reunire, care-a avut loc luni, 12 iunie, lotul echipei Oltchim Rm. Vâlcea, sub conducerea antrenorului Gheorghe Tadici, a plecat spre Băile Felix, acolo unde handbalistele vor beneficia de o binemeritată perioadă de zece zile de refacere. Din delegaţie face parte şi vice-preşedintele Petre Berbecaru, care are rolul de a superviza acest stagiu. Dintre cele 22 de jucătoare pe care Tadici le-a păstrat în echipă, câteva nu au făcut deplasarea în frumoasa staţiune bihoreană. Este vorba de Steluţa Luca, Adina Meiroşu (ambele s-au aflat la Bucureşti pentru tratament după accidentările suferite în sezonul trecut), Narcisa Lecuşanu, Luminiţa Huţupan-Dinu, Ionela Gâlcă (care-au plecat să-şi rezolve ultimele probleme la fostele lor cluburi) şi Mihaela Urcan-Tivadar (probleme personale, lipseşte cu permisiunea antrenorului). Stagiul de refacere de la Băile Felix este privit cu încredere de conducerea clubului, atât pentru faptul că fetele au prilejul să-şi revină după un sezon extenuant, cât şi pentru că ele vor învăţa să fie de-acum încolo o familie. Va fi aşadar un cantonament în care jocul cu mingea este interzis, jucătoarele având parte de momente de relaxare totală din acest punct de vedere. După ce se vor întoarce acasă, vâlcencele vor primi o mini-vacanţă de zece zile, iar din 10 iulie se vor reuni încă o dată, atunci pentru a începe cu adevărat pregătirile în vederea viitorului sezon competiţional.

 

Bistriceanu da, Guiu ba!

 

Una dintre ultimele necunoscute legate de jucătoarele pe care Tadici le va avea la dispoziţie pentru sezonul viitor a fost aceea legată de al treilea portar al echipei. Iniţial, conducerea Oltchim-ului a dorit s-o menţină pe Stăncuţa Guiu, localnică. Însă, în cele din urmă, graţie evoluţiilor remarcabile pe care le-a avut în majoritatea meciurilor din sezonul trecut, oficialii vâlceni s-au convins că în lot trebuie păstrată Ileana Bistriceanu, iar Stăncuţa Guiu trebuie să-şi caute echipă sau să se retragă.

Gâscă şi Branişte n-au rezistat

Două dintre cele mai prolifice handbaliste ale Oltchim-ului în sezonul trecut au părăsit gruparea vâlceană din diferite motive. Dacă în cazul Nicoletei Gâscă a fost vorba de o „racolare” timpurie din partea echipei Rulmentul Braşov, Alina Branişte nu a mai intrat în vederile clubului vâlcean încă de la jumătatea campionatului. Mai mult ca sigur, aşa cum s-a anunţat iniţial, Alina Branişte va pleca spre Astral Poşta Câlnău, echipă pregătită de Valentina Cozma. Altfel, nici Mihaela Răceală nu va mai rămâne la Vâlcea, ea aflându-se acum în căutare de echipă.

„Stranierele” nu mai vin

Din dorinţa de a nu mai avea nici o echipă rivală în Liga Naţională, conducerea clubului Oltchim a intenţionat transferarea la Vâlcea şi a câtorva jucătoare de peste hotare. S-a vorbit iniţial de extrema sud-coreeană Sun Hee-Woo, precum şi de rusoaicele Maria Sidorova şi Elena Romenskaia, campioane mondiale cu naţionala ţării lor, componente ale echipei Lada Toljatti. Din păcate, „stranierele” nu au răspuns afirmativ ofertelor făcute de Oltchim, iar motivele se pare că nu au legătură cu partea financiară, ci mai degrabă ţin cont de problemele acute de adaptare ale respectivelor handbaliste.

 

Oltchim întăreşte formaţiile din Zalău şi Constanţa

După un sezon de excepţie, în care junioarele Oltchim-ului au adus cel de-a cincilea titlu naţional, iar echipa secundă a clubului s-a clasat pe locul 3 în Divizia A, gruparea vâlceană va cunoaşte o transformare majoră. Multe fete vor părăsi „corabia”, paşii lor fiind îndreptaţi de oficialii clubului spre câteva grupări din Liga Naţională. Astfel, Janina Luca, Andreea Dospin, Georgiana Coadălată, Lăcrămioara Roşu, Oana Chitacu şi Mariana Cârstoaica vor merge la Zalău, urmând a forma acolo o nouă trupă, tânără, cu jucătoare dornice de afirmare. Tot aşa, portarul Alexandra Cazacu, Alexandrina Rouă, Loredana Gârju, Mihaela Ivan şi Ramona Constantinescu vor ajunge la Constanţa, unde vor fi pregătite chiar de selecţionerul lotului naţional de senioare, Dumitru Muşi. Este foarte posibil ca la echipa de pe litoral să ajungă şi pivotul Claudia Mojoiu, care-a ratat finalul de sezon din cauza unei accidentări. Asta în timp ce Sorina Durac, care joacă tot pivot, ca şi sora ei, a fost propusă pentru un transfer la Tg. Mureş, echipă proaspăt promovată în Liga Naţională.

Mihaela Popescu, pe urmele Roxanei Gatzel

Nu s-a luat încă nici o decizie în privinţa altor fete care nu mai pot rămâne la Vâlcea şi-n sezonul viitor, deoarece şi-au terminat junioratul. Este vorba de Olivia Costache şi Mihaela Popescu. Antrenorul lor de la echipa de junioare, Radu Georgescu, are încredere însă că acestea se pot descurca oriunde ar merge: „Pe Olivia Costache eu aş ţine-o în continuare la Oltchim, dar e bine să-i găsim o echipă unde să joace totuşi, nu să stea rezervă. Mihaela Popescu este conducător de joc şi am propus-o deja domnului Tadici pentru Zalău. Este o copie fidelă a Roxanei Gatzel, pe care chiar o poate depăşi. Cu toată încrederea, Tadici poate să o ia la Zalău, unde, în maxim doi ani de zile, când va mai pune şi ceva kilograme pe ea, poate deveni o a doua Gatzel. Regula mea este să o depăşească, nu doar să o egaleze!”.

 

Raluca Năstase şi Alina Zamfir se lasă de handbal

Altfel, aşa cum a recunoscut antrenorul Radu Georgescu, alte două jucătoare din echipa aureolată recent cu un nou titlu la junioare sunt pe cale să abandoneze handbalul. „Raluca Năstase ştiu că ori pleacă în Italia, la mama ei, lucru pe care şi-l doreşte foarte mult, unde poate să prindă o echipă, ori rămâne în ţară să joace la orice formaţie de Divizia A sau chiar în Liga Naţională. De asemenea, Alina Zamfir nu continuă handbalul, am înţeles că merge să susţină examenul de admitere la Academia de Poliţie. Îşi doreşte foarte mult asta, îi place enorm, are 1,76 metri înălţime, este o fată ordonată, am numai cuvinte bune despre ea. N-a avut parte să fie bine pregătită la început şi a pierdut rolul de titular”.

Gherhard la Zalău

După plecarea lui Gheorghe Tadici de la Zalău, de pregătirea fostei campioane a ţării noastre se va ocupa nimeni altul decât profesorul Ioan Gherhard, fost tehnician cândva şi la Oltchim. Gherard a antrenat ultima oară la HCM Baia Mare, de unde a fost demis în sezonul trecut al Ligii Naţionale. Misiunea noului antrenor al Zalăului va fi una deosebit de grea, cu atât mai mult cu cât au plecat de la echipă vedetele de primă mână. Gherhard va trebui să facă într-un timp cât mai scurt joncţiunea între vechile jucătoare rămase acolo, în frunte cu golghetera Daniela Crap şi interul Raluca Ivan, lângă care să le plaseze şi pe fetele proaspăt aduse de la Vâlcea, dintre care se remarcă pivotul Georgiana Coadălată şi extremele Andreea Dospin şi Mariana Cârstoaica.

Liga Naţională, tot mai diluată valoric

* Oficialii FR Handbal au decis revenirea la 14 echipe

 

Anunţată iniţial cu surle şi trâmbiţe reducerea numărului de echipe din Liga Naţională, o măsură care nu putea aduce decât bine pentru handbalul feminin românesc, nu va mai avea loc. La finele săptămânii trecute, Consiliul de Administraţie al FR Handbal a decis ca primul eşalon feminin al ţării să aibă şi-n sezonul viitor tot 14 formaţii la start.

Reprezentanţii cluburilor HC Zalău, Tomis Constanţa şi Oltchim Rm. Vâlcea, care-au fost iniţial pentru revenirea la sistemul cu 12 grupări, au avut acum o cu totul altă părere şi au dat girul lor pentru 14 echipe. În acest caz, ultimele patru grupări clasate în sezonul trecut al Ligii Naţionale, au fost invitate să susţină un turneu de baraj, cu meciuri fiecare cu fiecare, în urmă căruia cele mai bune două formaţii vor juca din toamna lui 2006 tot în prima divizie.

 

Oţelul Galaţi şi Rapid Bucureşti s-au salvat de la retrogradare

 

Respectivul turneu de baraj a avut loc săptămâna trecută la Braşov, în sala „Dumitru Popescu Colibaşi” şi a dat câştig de cauză echipelor Oţelul Galaţi şi Rapid Bucureşti, care-au izbutit să-şi asigure astfel prezenţa şi-n sezonul viitor al Ligii Naţionale în dauna codaşelor HCF Piatra Neamţ şi CSM Sibiu. Întrecerea a fost câştigată de gălăţence, victorioase în toate cele trei partide disputate: 36-24 cu HCF Piatra Neamţ, 39-24 cu Rapid şi 34-27 cu CSM Sibiu. Pe locul secund în ierarhia finală s-a clasat formaţia din Giuleşti, după ce a învins CSM Sibiu cu 32-27 şi HCF Piatra Neamţ cu 33-27. Într-o altă dispută a turneului CSM Sibiu a depăşit HCF Piatra Neamţ cu 28-26.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button