Liga III

Un egal care nu avantajează pe nimeni

Ghecon-Oltchim-sept09• Ghecon Lăpuşata şi FC Oltchim au remizat la Berbeşti • Ghecon n-a reuşit să scape de lanterna roşie a clasamentului, iar Oltchim a pierdut ocazia de a urca în fruntea ierarhiei Seriei a IV-a

Cele două echipe care reprezintă Vâlcea în Liga a III-a, Ghecon Lăpuşata (aflată la primul sezon la acest nivel competiţional) şi FC Oltchim (care aniversează zece ani de activitate neîntreruptă în al treilea eşalon al ţării) s-au înfruntat la finele săptămânii trecute la Berbeşti. A fost o partidă jucată de ambele grupări sub deviza „totul sau nimic” (orice compromis fiind exclus din start), care s-a terminat nedecis, 0-0, un rezultat care nu avantajează niciuna dintre combatante.

FC Oltchim, în inferioritate din minutul 22

După felul cum începuse meciul de la Berbeşti se părea că oaspeţii vor avea serioase probleme de a termina cu fruntea sus derbiul judeţean din Liga a III-a. Lucrurile au stat însă cu totul altfel, chiar şi în ciuda faptului că arbitrii le-au făcut viaţa grea „chimiştilor” în prima repriză, atunci când centralul Dorin Voina (din Reşiţa) a scos de trei ori cartonaşul galben din buzunar – culmea, de fiecare dată pentru proteste?! – iar pe deasupra a mai şi eliminat unul dintre jucătorii echipei râmnicene: Smedescu. Cauza? După un duel cu ex-chimistul Vali Popa, judecat de asistent în mod eronat, cu fault în favoarea jucătorului de la Ghecon, tânărul Smedescu şi-a ieşit din fire, iar asistentul Andrei Ciuciu (din Piteşti) i-a făcut imediat semn centralului. Voina l-a eliminat atunci pe Smedescu, pe motiv că jucătorul l-ar fi scuipat pe asistentul Ciuciu. La final însă, Vali Popa a fost fair-play şi a recunoscut că nu a fost vorba de nici un gest nesportiv din partea lui Smedescu şi că eliminarea a fost gratuită.

Ghecon a tras cu gloanţe oarbe

În aceste condiţii, după ce arbitrul a stricat echilibrul de pe teren, în minutul 22, Oltchim a schimbat registrul tactic şi s-a apărat mult mai atent, reuşind în plus câteva şarje ofensive care au pus pe jar defensiva Ghecon-ului. Ocazii au apărut şi în contul gazdelor, însă de fiecare dată în urma unor faze fixe. Cea mai bună oportunitate de a înscrie a avut-o Bălţăţeanu, care a reluat cu capul, din suprafaţa de pedeapsă, însă mingea a ocolit buturile lui Vlădoi. În minutul 37, s-a consemnat prima ratare monumentală a lui Preda: o centrare deviată l-a găsit singur cu portarul advers pe fotbalistul „chimist”, dar şutul năprasnic al acestuia a trecut de puţin pe lângă stâlpul porţii lui Chiriţă.
Repriza secundă a fost mult mai animată şi mai spectaculoasă. S-a jucat pe contre, au apărut ocazii la ambele porţi, dar parcă mai mari au fost cele ale Oltchim-ului. Fotbaliştii de la Ghecon Lăpuşata au lăsat garda jos şi au încercat să tranşeze în favoarea lor acest duel, pentru a-şi trece astfel în cont primul succes din actualul sezon. Elevii lui Ciofâcă făcut-o însă haotic, iar de acest lucru au profitat din plin „chimiştii”, care au trecut iarăşi, de câteva ori, pe lângă gol.
Niciuna dintre mutările ofensive efectuate de Ciofâcă nu şi-au dovedit efectul în faţa Oltchim-ului, Nica, Bunescu, Nistor şi Şorega neizbutind să-şi aducă aportul pentru ca Ghecon să poată obţine victoria în acest joc extrem de încrâncenat. Roşoagă s-a chinuit degeaba să le ofere mingi utile, toţi cei folosiţi în defensivă au fost pur şi simplu legaţi de picioare, iar aici pot fi trecuţi şi fotbaliştii pe care cei patru i-au înlocuit după pauză: Vlădoi, Bălţăţeanu, Popa şi Ciortan! Omul în plus nu s-a văzut deloc, ci dimpotrivă. Iar asta poate şi pentru că Viorel Ciofâcă nu a dorit să rişte prea mult şi a făcut doar schimbări post pe post.

Preda şi Ciprian Popescu au irosit ocazii monumentale

În minutul 50, Preda, principalul pericol pentru poarta gazdelor, a ajuns din nou singur cu Chiriţă, dar şutul său n-a nimerit nici de această dată spaţiul porţii. Peste două minute a fost rândul lui Ciprian Popescu să irosească o ocazie uluitoare. „Chimistul” a plecat de la limita ofsaidului, dar n-a ştiut să-şi măsoare paşii cum trebuie (tinereţea, bat-o vina!), aşa că a fost ajuns din urmă de un fundaş advers, iar atunci când a şutat, a făcut-o slab, vizibil incomodat, iar mingea, deşi a trecut pe lângă Chiriţă, a lovit doar bara laterală a porţii, iar apoi a fost degajată de fundaşii Gheconului.
Replica gazdelor nu a întârziat să apară. În minutul 54, Mocioacă a încercat vigilenţa lui Vlădoi cu un şut de la 25 de metri, dar veteranul dintre buturile Oltchim-ului a reuşit să respingă mingea cu o robinsonadă demnă de marii portari. Tot astfel, în minutul 70, un şut de la 12 metri al lui Bogdan Nica a fost prins cu siguranţă de acelaşi Vlădoi. Ultima şansă de gol i-a aparţinut lui Bunescu, care a reluat cu capul o mingea centrată de Nica, pe care „Ţeţe” a respins-o cu un reflex miraculos de sub transversală, dar în loc de corner centralul Voina a arătat eronat doar aut de poartă.
Au evoluat echipele:
Ghecon Lăpuşata: Chiriţă – Păun, Mocioacă, Chiripuş, D. Popescu, Bălţăţeanu (Bunescu ’58), Roşoagă, Gârlă, V. Popa (R. Nistor ’65), Ov. Ciortan (Şorega ’76), Vlădoi (B. Nica ’46).
Oltchim Rm. Vâlcea: Vlădoi – Ov. Creangă, Marinescu (Tănasie ’74), Stoica, Moldoveanu, Răcăreanu, Nuţu, Smedescu, Tomescu, Preda, Cip. Popescu.

„N-am câştigat un punct, ci am pierdut două!”

Prin prisma ocaziilor avute, FC Oltchim ar fi meritat cu prisosinţă victoria la Berbeşti. Elevii lui Dan Bărbuţ au arătat o maturitate extraordinară pe teren, în ciuda faptului că majoritatea sunt foarte tineri. Defensiva coordonată de Creangă (care a depus şi de această dată un efort considerabil), Marinescu (a jucat de asemenea eroic până în momentul în care a părăsit terenul accidentat) şi Stoica (de departe cel mai bun jucător de pe teren, a dat siguranţă apărării şi a îndepărtat mereu, cu sânge rece, pericolul din preajma porţii, dovedind că ar putea face saltul cu brio, cât de curând, la echipe de marcă din prima ligă a ţării şi nu numai!) nu s-a clătinat nicio clipă, iar atunci când a făcut-o a intervenit cu succes portarul Vlădoi.
În plus, elevii lui Dan Bărbuţ şi-au creat şi câteva ocazii de gol, pe care însă le-au ratat cu nonşalanţă. Probabil că dacă n-ar fi avut un om în minus pe teren din minutul 22, FC Oltchim ar fi fost lidera Seriei a IV-a în acest moment.
De altfel, la finalul partidei de la Berbeşti, antrenorul Dan Bărbuţ şi-a exprimat dezamăgirea pentru faptul că elevii săi nu au reuşit să plece cu toate cele trei puncte din fieful celor de la Ghecon Lăpuşata. „N-am câştigat un punct, ci am pierdut două!”, a spus Bărbuţ, aluzie la cele trei ocazii monumentale irosite de „chimişti”. În acest meci, antrenorul-jucător al Oltchim-ului nu s-a aflat nici în teren şi nici pe banca de rezerve. Bărbuţ şi-a ispăşit etapa de suspendare încasată după eliminarea suferită în meciul de pe teren propriu cu FCM Târgovişte.
 
„Bălţăţeanu m-a dezamăgit profund!”

La finalul partidei din Berbeşti, Viorel Ciofâcă s-a arătat resemnat la faptul că a încercat tot ceea ce s-a putut pentru a-i aduce echipei prima victorie.„Am forţat cu mijlocaşii laterali. Am făcut şi schimbările necesare pentru a aduce un plus în ceea ce priveşte prospeţimea de joc, însă, din păcate, e vorba de mental. Dacă îi spuneam unui jucător la pauză ce trebuie să facă, uita când reintra pe teren. Au avut determinare, au alergat, dar au fost deficitari la capitolul mentalitate. Am schimbat şi vârfurile, însă nu a mers nimic! FC Oltchim este o echipă solidă, care joacă de ceva timp în acest eşalon. Îi felicit pentru modul cum au reuşit să ne taie toate atacurile şi să se mobilizeze în defensivă”, s-a exprimat antrenorul Viorel Ciofâcă.
Altfel, fostul principal al echipei din Lăpuşata susţine că maniera prin care fotbalistul Bălţăţeanu – pe care l-a crescut la CSM Rm. Vâlcea – a început să i se adreseze la meciurile din campionat îl deranjează mai mult decât remiza în sine, tânărul atacant lezându-i demnitatea de pedagog. „Se supără când îi atrag atenţia, reproşându-mi că, dacă nu îmi place cum joacă, să îl scot de pe teren, pentru că nu îl interesează. Dacă şi el mă trădează, atunci e o problemă”, a mai spus dezamăgit Ciofâcă.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button