Diverse

Ştefania Vătafu, golghetera fostei campioane a României

Vatafu Stefania* în numai doi ani, vâlceana a devenit un nume de referinţă în sportul cu balonul rotund, fiind jucătoare de bază la Protherm Clujana

În vara anului 2008, o vâlceancă şcolită timp de şase ani la FC Ciobanu făcea timid pasul în Liga I de fotbal. După numai doi ani de muncă intensă, ea a devenit un nume puternic pe firmamentul sportului-rege din România, bifând până acum numeroase prezenţe la loturile naţionale de junioare, precum şi la senioare.

O cheamă Ştefania Vătafu şi joacă pentru Protherm Clujana, campioana ţării în 2009, actualmente clasată pe poziţia a treia în competiţia rezervată fetelor. La cei 17 ani, CV-ul ei spune multe şi stă mărturie solidă talentului desăvârşit pentru cel mai iubit sport din lume. Astfel, la selecţionata Under 17 a României, vâlceanca a bifat şase prezenţe şi un gol, la U19 a fost convocată de 12 ori si a marcat trei goluri, în timp ce pentru prima reprezentativă a ţării a îmbrăcat tricoul de trei ori, marcând un gol împotriva selecţionatei din Bosnia-Herţegovina.

70 de goluri în doar doi ani

Deşi evoluează ca mijlocaş-central la echipa de club, „Ştefy” posedă calităţi excepţionale de „atac”, o dovadă fermă în acest sens fiind numărul mare de goluri pe care a reuşit să le înscrie în cele două sezoane de când s-a transferat la Clujana. În returul ediţiei de campionat 2009-20010, fosta elevă a lui Iulică Dincă (antrenor la Conexin Runcu) a marcat de 28 de ori, devenind, implicit, vicegolghetera campionatului naţional. Per ansamblu, Vătafu se laudă cu peste 50 de „boabe” în actualul sezon, fiind cea mai prolifică jucătoare a echipei din Ardeal. În cei doi ani de când evoluează în trupa lui Mirel Albon, „puştoaica” a izbutit peste 70 de goluri, multe dintre ele lăsându-i cu gura căscată pe spectatori şi antrenori.

Joacă fotbal pe gratis

Din păcate, fotbalul feminin rămâne un subiect tabu pentru majoritatea dintre noi, de vreme ce este foarte slab mediatizat pe principalele canale media. Despre sacrificiile pe care le implică acest sport ne vorbeşte chiar fosta campioană a ţării, care evoluează „pe gratis” la Protherm Clujana. Chiar şi aşa, Ştefania Vătafu e un caz concret că, dacă lupţi pentru ceva, lipsurile financiare nu mai prezintă un impediment în calea performanţei, iar devotamentul şi abnegarea duse la extrem vor aduce, în cele din urmă, rezultatele scontate. „Foarte puţine jucătoare au salarii în fotbalul feminin, iar cele care sunt plătite încasează doar câteva milioane lei vechi pe lună. O sumă mult prea mică pentru a putea trăi. De exemplu, eu nu am salariu, în schimb, clubul îmi plăteşte mâncarea şi cazarea. Atât! Eu practic fotbalul în ideea de a mă transfera într-un campionat puternic din Occident. Doar aşa pot spera că voi ajunge să câştig cât să trăiesc bine. În ţară, te remarci doar pe teren, dar când e vorba de bani, lucrurile nu stau deloc bine”, ne-a declarat fosta campioană a României, care a mai adăugat: „Deocamdată nu vreau să plec din ţară, pentru că trebuie să-mi termin liceul. Mai am de acumulat experienţă, pentru a juca titulară la o echipă de top din Europa. Nu mă grăbesc să plec”.

„Micuţa Ronaldinha” a României

Micuţa „Ronaldinha” (am botezat-o aşa, deoarece seamănă cu magicul jucător brazilian de la AC Milan) posedă calităţii tehnice extraordinare, fiind greu de imobilizat de către adversare mult mai experimentate şi mai bine clădite. Luna aceasta, „briliantul” din curtea patronului Florin Chelaru a devenit vicecampioană naţională la junioare, jucând şi finala Cupei României cu FCM Târgu-Mureş, pierdută însă de tinerele jucătoare de la Clujana. Ştefania Vătafu a deprins tainele sportului-rege la o vârstă fragedă, fiind atrasă ca un magnet de o disciplină despre care se spune că ar fi rezervată exclusiv sexului puternic. A jucat ani buni fotbal alături de „puştii” lui Iulică Dincă, fără ca spectatorii să-şi dea seama în vreun moment că o fetiţă le are cu mingea la fel de bine ca băieţii.

Iulică Dincă: „Ştefania e numărul 1 în momentul actual”

Iulică Dincă apreciază că fosta sa elevă e liderul generaţiei de junioare a României, ea dovedind mai mereu că îşi merită locul în echipa naţională. „Sincer, mă aşteptam ca Ştefania să crească atât de rapid în valoare, pentru că o ştiam de pe vremea când se antrena cu grupa mea de băieţii. Era extrem de ambiţioasă şi avea o dorinţă extraordinară de a face performanţă, depăşindu-i pe mulţi dintre elevii mei. Singura mea frică a fost să nu se accidenteze, pentru că este o jucătoare de talie mică şi destul de firavă. Recent, Ştefy a jucat şi în prima reprezentativă a României, într-un meci disputat împotriva Ucrainei. Deşi a intrat pe teren doar 15 minute, nefiind recuperată în întregime de pe urma unei accidentări, ea a fost remarcată de comentatorul de la TVR 3, care a spus că va ajunge o mare fotbalistă. În acel meci, fosta mea elevă s-a remarcat prin 3-4 recuperări şi o şansă de gol”, a punctat Iulică Dincă.

Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button