Acasă Diverse Start la turneul final! ”Tricolorele” debutează la Euro

Start la turneul final! ”Tricolorele” debutează la Euro

187
0

La finele acestei săptămâni debutează o nouă ediţie a Campionatului European de Handbal Feminin. 16 formaţii intră în competiţie. Printre ele, şi Norvegia, cea mai titrată reprezentativă de pe continent. Are opt medalii de aur, trei de argint şi una de bronz. Ultima dată a cucerit titlul de regină în 2020. Acum, Norvegia face parte din grupa A, în care se mai află Ungaria, Croaţia şi Elveţia. Grupa B este formată din: Danemarca, Suedia, Slovenia şi Serbia. În grupa D au fost repartizate: Polonia, Muntenegru, Germania şi Spania. O prezenţă obişnuită la Campionatul European, România face parte acum din grupa C, unde se va lupta pentru calificarea în faza următoare cu Franţa, Olanda şi Macedonia de Nord. ”Tricolorele” pornesc cu a treia şansă în grupă. Acest lucru a fost subliniat şi de Florentin Pera, aflat la primul turneu final ca selecţioner al României.
„Cu siguranţă ne dorim calificarea în grupele principale. Cu acest gând mergem, chiar dacă suntem cotaţi cu a treia şansă în grupă, pentru că Olanda şi Franţa pornesc ca favorite. Asta nu trebuie să ne dezarmeze, ci dimpotrivă, să ne motiveze şi să încercăm să producem surpriza în primul meci. Îmi doresc să arătăm ca o echipă unită care luptă în fiecare partidă, indiferent de adversar”, a declarat, citat de Agerpres, fostul tehnician al Vâlcii, ultima dată la CSKA Moscova, la o echipă de club, cu doar câteva zile înainte de startul la Campionatului European, care se va desfăşura în Slovenia, Macedonia de Nord şi Muntenegru. România va disputa meciurile din grupă la Skopje, în Macedonia. Primul meci va fi sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 21.30, contra Olandei. Partidele de la Euro vor putea fi urmărite din faţa micilor ecrane, pe Digi Sport. O parte dintre ele, şi pe Prima Sport.
„Primul meci este cel mai important pentru noi, cu Olanda. E o echipă puternică, o cunoaştem destul de bine. Este într-o formă foarte bună, dar asta nu face decât să ne motiveze şi să ne capaciteze pentru a ne autodepăşi. Olanda e an de an o pretendentă la medalii de prin 2015, e şi campioană mondială. Dar e primul meci şi se poate întâmpla orice. Noi mergem cu gândul de a da totul pe teren, sunt convins că fiecare jucătoare va da totul pentru echipa naţională şi suporterii noştri”, a mai spus selecţionerul, potrivit Agerpres.

Două jucătoare de la SCM Rm. Vâlcea vor îmbrăca tricoul tricolor la Euro. O singură vâlceancă în lotul lui Pera. Şapte ”municipale” la turneul final

Florentin Pera a avut variante limitate pentru formarea lotului pentru Euro. O parte din jucătoarele pe care şi le-ar fi dorit sunt accidentate, altfele nu s-au vaccinat sau aveau schema incompleta şi nu au fost dispuse să se mai ”înţepe” o dată pentru Euro. În aceste condiţii, au apărut şi variante care au surprins, oarecum, jucătoare tinere, debutante la un turneu final. Printre handbalistele care vor îmbrăca tricoul tricolor la Euro, două sunt de la SCM Rm. Vâlcea, portarul Daciana Hosu şi extrema Corina Lupei. E şi o vâlceană printre cele alese de Pera, Sorina Grozav, fiica Marianei Târcă. Sorina (legitimată la Rapid) e în formă şi una dintre handabalistele de la care se aşteaptă mult.
Aşadar, vor lupta pentru România la turneul final: portarii Diana Ciucă (CS Rapid Bucureşti), Yuliya Dumanska (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud), Daciana Hosu (SCM Râmnicu Vâlcea); interii stânga: Cristina Neagu (CSM Bucureşti), Bianca Bazaliu (Gloria Bistriţa-Năsăud), Diana Lixăndroiu (CSM Slatina), Sorina Grozav (Rapid); centrii: Laura Pristăviţa (Gloria Bistriţa-Năsăud), Eliza Buceschi (Rapid); extremele dreapta: Alexandra Badea (Rapid), Sonia Seraficeanu (Gloria Bistriţa-Năsăud), Mihaela Mihai (CSM Bucureşti); extreme stânga: Nicoleta Dincă (Gloria Bistriţa-Năsăud), Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti), Corina Lupei (SCM Râmnicu Vâlcea); pivoţii: Crina Pintea (CSM Bucureşti), Lorena Ostase (Rapid), Andreea Ţîrle (Minaur Baia Mare).
Din staff-ul tehnic fac parte selecţionerul Florentin Pera, secundul Bogdan Burcea şi Ildiko Kerekeş Barbu, antrenor cu portarii.
SCM Rm. Vâlcea va avea, în total, şapte handbaliste la Euro, dacă nu apar alte schimbări. În afara celor două din tabăra României, Jovana Kovacevic apare în lotul Serbiei, Tanja Asanin, în cel al Muntenegrului, Isabell Roch va apăra poarta Germaniei, Daniela de Jong şi Elin Hansson sunt în echipa Suediei. Bobana Klicovac e în recuperare, după operaţie. Era şi ea în lotul lărgit al Naţionalei din Muntenegru.
În altă ordine de idei, înainte de debutul la Euro, handbalistele primei reprezentative ale României au disputat două partide de verificare în Ungaria, cu selecţionata gazdă, pierdută cu 33-28 şi cu cea a Germaniei (scor 29-29). Alte probleme medicale au apărut după acestea. Rămâne de văzut pe cine va putea miza, până la urmă, Pera, la Skopje. Primul meci de la Euro, pentru ”tricolore”, cu Olanda, va fi sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 21.30.

Program Campionatul European de Handbal Feminin

Grupa A (meciurile se desfăşoară la Ljubljana / Slovenia)

• Vineri, 4 noiembrie:
Ungaria – Elveţia (Ora 19.00)
Norvegia – Croaţia (Ora 21.30)

• Duminică, 6 noiembrie:
Croaţia – Ungaria (Ora 19.00)
Elveţia – Norvegia (Ora 21.30)

• Marţi, 8 noiembrie:
Croaţia – Elveţia (Ora 19.00)
Norvegia – Ungaria (Ora 21.30)

Grupa B (meciurile se desfăşoară la Celje / Slovenia)

• Vineri, 4 noiembrie:
Danemarca – Slovenia (Ora 19.00)
Suedia – Serbia (Ora 21.30)

• Duminică, 6 noiembrie:
Slovenia – Suedia (Ora 19.00)
Serbia – Danemarca (Ora 21.30)

• Marţi, 8 noiembrie:
Slovenia – Serbia (Ora 19.00)
Danemarca – Suedia (Ora 21.30)

Grupa C (meciurile se desfăşoară la Skopje / Macedonia)

• Sâmbătă, 5 noiembrie:
Franţa – Macedonia de Nord (Ora 19.00)
Olanda – România (Ora 21.30)

• Luni, 7 noiembrie:
Macedonia de Nord – Olanda (Ora 19.00)
România – Franţa (Ora 21.30)

• Miercuri, 9 noiembrie:
Macedonia de Nord – România (Ora 19.00)
Franţa – Olanda (Ora 21.30)

Grupa D (meciurile se desfăşoară la Podgorica / Muntenegru)

• Sâmbătă, 5 noiembrie:
Muntenegru – Spania (Ora 19.00)
Polonia – Germania (Ora 21.30)

• Luni, 7 noiembrie:
Germania – Muntenegru (Ora 19.00)
Spania – Polonia (Ora 21.30)

• Miercuri, 9 noiembrie:
Polonia – Muntenegru (Ora 19.00)
Germania – Spania (Ora 21.30)