Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Economie

Stadiul implementării Măsurii 1.4.1 a PNDR, la nivelul judeţului Vâlcea

Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – Vâlcea, prin directorul coordonator Florel Bădele, le reaminteşte producătorilor agricoli interesaţi că Măsura 141 – „Sprijinirea fermelor de semi-subzitenţă” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală are ca obiectiv general creşterea competitivităţii exploataţiilor agricole în curs de restructurare pentru facilitarea rezolvării problemelor legate de tranziţie, având în vedere faptul că sectorul agricol şi economia rurală sunt expuse presiunii concurenţiale a pieţei unice.

„Ferma de semi-subzistenţă este ferma care produce, în principal, pentru consumul propriu, dar care comercializează şi o parte din producţia realizată. Prin implementarea măsurii, se urmăreşte creşterea volumului producţiei destinate comercializării pentru ca aceste ferme să devină viabile din punct de vedere economic. Urmăreşte, deopotrivă, diversificarea producţiei în funcţie de cerinţele pieţei, inclusiv prin introducerea de noi produse. Depunerea proiectelor aferente acestei măsuri se poate face la sediul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vâlcea, din strada Oituz, nr.7, Rm. Vâlcea, până pe 14 mai 2010”, a anunţat directorul DADR.
„Prin mijloacele mass-media, fermierii au fost informaţi despre condiţiile de accesare a sprijinului acordat prin Măsura 141, de modul de calcul al dimensiunii exploataţiei, de conţinutul proiectului ce trebuie depus  şi  de valoarea sprijinului acordat. În plus, dorim să le reamintim producătorilor agricoli că beneficiarii Măsurii 141 sunt fermierii cu vârsta sub 62 de ani (neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare), care desfăşoară activităţi agricole, au o exploataţie agricolă cuprinsă între 2 şi 8 unităţi de dimensiune economică şi comercializează o parte din producţie. Aceştia primesc un sprijin anual nerambursabil în valoare de 1.500 de euro. Exploataţia trebuie să fie înregistrată la Registrul fermelor/Registrul agricol. Solicitantul trebuie să întocmească un plan de afaceri pe o perioadă de 5 ani. După o perioadă de 3 ani de la acordarea sprijinului, se verifică îndeplinirea cerinţelor minime din planul de afaceri. La această dată, solicitantul trebuie să demonstreze că producţia agricolă obţinută pentru comercializare înregistrează o creştere de 20%  şi dimensiunea economică a exploataţiei agricole a crescut”, a mai adăugat Florel Bădele.
Pentru a se informa asupra conţinutului proiectului şi a-şi lămuri eventuale neclarităţi, producătorii agricoli se pot adresa în continuare specialiştilor agricoli din localităţile judeţului. Până în prezent, la Vâlcea, au fost depuse 39 de proiecte. Solicitanţii sunt crescători de albine, dar este de aşteptat ca şi cultivatorii de legume, pomicultorii, precum şi crescătorii de animale să depună proiecte în vederea accesării sprijinului anual nerambursabil.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button