Social

Saramura de la Ocne a început să înghită şi casele din Buneşti

La doi ani de la trecerea în nefiinţă a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, conservatorul Dumitru Buşe, previziunile acestuia s-au adeverit: cavernele salinei de la Onele Mari se întind pe o suprafaţă mult mai mare decât cea preconizată de specialiştii angajaţi de Ministerul Economiei.

Familia Ene s-a trezit cu o imensă groapă în curte

În noaptea de 26 noiembrie, în satul Titireci, din comuna Buneşti, s-a produs o prăbuşire de teren chiar în curtea unei case.
Fenomenul a produs un con de surpare de circa 18 m adâncime şi 10 m diametru, afectând terenul pe care se afla unul dintre imobilele existente în gospodărie. Casa familiei lui Vasile Ene a fost înghiţită pe jumătate de pământ, în timp ce conul se umplea de saramură. Specialişti din cadrul comitetului judeţean şi ai comitetului local pentru situaţii de urgenţă au trecut imediat la evacuarea persoanelor din gospodărie, stabilind totodată şi perimetrul de siguranţă adiacent acesteia, deoarece fenomenul de prăbuşire gravitaţională este încă activ, iar caverna umplută cu apă sărată are o evidentă tendinţă de extindere către celelalte construcţii, amplasate la aproximativ 10 m.

Ion Cîlea, prima oficialitate ajunsă la faţa locului

Deşi fenomenul a luat prin surprindere actuala conducere a Prefecturii, specialiştii CJ, ISU şi EM Râmnicu Vâlcea nu au părut la fel de surprinşi, trecând imediat la fapte. Primul oficial care a ajuns la faţa locului a fost chiar preşedintele CJ, Ion Cîlea, care şi-a pus oamenii la treabă. Astfel, a fost refăcută şi consolidată intrarea în gospodăria afectată, permiţând maşinilor şi utilajelor de la RAJDP şi AS Trans să intervină pentru acoperirea cavernei şi eliminarea saramurii din craterul format. Ion Cîlea a dispus şi întrunirea comandamentului de urgenţă, alături de colonelul Adrian Mesescu, primarul Viorel Radi, directorul EM Râmnicu Vâlcea, geologi şi specialiştii din cadrul CJ, preşedintele Consiliului Judeţean luând primele măsuri concrete pentru sprijinirea sinistraţilor.

Consiliul Judeţean ajută familia sinistrată

„Prima noastră preocupare, a mea, a domnului vicepreşedinte Dumitru Persu şi a celorlalţi colegi din acest comitet, a fost aceea de a stopa evoluţia acestui fenomen. În primă fază, am dus acolo 50 de metri cubi de material, pentru a acoperi caverna. De asemenea, s-au început procedurile pentru eliminarea saramurii din cavernă. Sperăm ca, în câteva ore, fenomenul de prăbuşire a terenului să fie stopat, iar caverna să nu înainteze spre cealaltă casă şi spre fânar. Prima casă este distrusă. Jumătate din ea a căzut în cavernă, dar marţi, în şedinţa Consiliului Judeţean, voi propune să alocăm o sumă de 100 de milioane de lei pentru această familie, care are nevoie de materiale de construcţie să-şi refacă rapid locuinţa distrusă, de preferat pe altă amplasament. În paralel cu măsurile pe care le-am luat şi le vom lua la Buneşti, acum, este mai limpede ca oricând că trebuie făcute nişte studii care să cuprindă toată această zonă, să vedem dacă şi în alte locuri există un pericol similar. Vom apela la cei mai buni specialişti, pentru că nu vrem să riscăm să asistăm la o catastrofă”, a explicat Ion Cîlea.

Harta cavernelor de sare, o soluţie propusă de americani

În 2005, în momentul producerii primelor surpări de pământ de la Ocnele Mari, conducerea de atunci a CJ s-a dat de ceasul morţii să afle suprafaţa totală de extindere a cavernelor de sare de la Ocne, pentru că nimeni nu ştia unde se va produce următoarea prăbuşire şi pe ce suprafaţă. La data respectivă, preşedintele Dumitru Buşe luase în calcul o propunere a americanilor, prin care aceştia se obligau să ofere, contra cost evident, harta exactă a cavernelor, o hartă făcută prin satelit. Buşe a fost încântat de soluţia oferită de americani, dar preţul cerut a fost mult prea mare pentru bugetul CJ. Problema ar fi putut fi rezolvată cu ajutorul Ministerului Economiei şi Comerţului, dar conducerea de atunci a refuzat propunerea americanilor din aceleaşi motive, cu toate că pe parcursul timpului a aruncat zeci de miliarde de lei în aşa zisul proiect al prăbuşirii controlate de la Ocne, prăbuşire controlată doar de Dumnezeu.
După cinci ani de la acest demers, saramura de la Ocnele Mari a răbufnit la Buneşti, o localitate aflată în afara zonei de risc stabilită de specialiştii de la Bucureşti. O catastrofă naturală intuită de regretatul Dumitru Buşe, dar trecută cu vederea de miniştrii de la Bucureşti. În prezent, specialiştii încearcă să stabilească cauzele prăbuşirii şi soluţiile de punere în siguranţă a zonei, iar prefectul judeţului Vâlcea a trimis raportul atât premierului cât şi ministrului Administraţiei şi Internelor.

Dana Nedescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button