Politica

Reglări de posturi la Prefectură

Prefectul Petre Ungureanu a cam intrat cu bocancii în Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, lege ce prevede criterii minime de încetare a raporturilor de muncă. Conform legislaţiei în vigoare, persoanele care au copii în întreţinere nu fac obiectul disponibilizării, dar prefectul de Vâlcea nu a auzit de paragraful respectiv sau dacă a auzit n-a vrut să ţintă cont de el.
Exact ca în desenele animate, în Prefectura Vâlcea, ultimii veniţi au rămas pe posturi, pentru că erau pilele capilor judeţului, iar mamele singure au fost date afară, probabil pe motiv că nu-i zâmbeau frumos prefectului Ungureanu. În schimb, nora vicepreşedintelui CJ, democrat-liberalul Romulus Bulacu, a primit cadou de nuntă un post în cadrul Biroului de Integrare Europeană.

Gutău vroia să-l pună prefect pe Petre Grigore, soţul juristei dată afară de Ungureanu

Petre Ungureanu, prefectul ilegal, cum îl numea Liviu Dragnea, şi-a dat afară angajaţii cu ştate vechi pentru a le face loc piloşilor de la PDL.  Dolores Cozma, fosta şefă a Biroului de Integrare Europeană, în mandatul prefectului Anuţa Handolescu, a fost dată afară cu toate că avea un copil în întreţinere. Surse din cadrul Prefecturii spun că, pe funcţia ei, a venit nora prim-vicepreşedintelui PDL Vâlcea, Romulus Bulacu, vicepreşedinte al CJ Vâlcea. Viitoarea doamnă Bulacu Jr. a fost transferată de la cabinetul prefectului, unde ocupa postul de secretară. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii susţine că respectiva duduie ocupa postul legal, încă din luna ianuarie, deoarece face parte din cabinetul prefectului, adică a venit şi pleacă  odată cu el. Deşi prefectul a declarat că primii disponibilizaţi au fost cei cu situaţie materială foarte bună, principiul nu a funcţionat şi în cazul nurorii colegului său de partid, cum nu a contat nici faptul că a venit ultima în instituţie.
Jurista Nicoleta Grigore, unul din cei mai buni jurişti pe fond funciar, care a reprezentat ani de  zile instituţia în instanţă, pe legile restituirii, ar fi fost şi ea dată afară de prefectul Petre Ungureanu pentru că soţul acesteia, avocatul Petre Grigore, ar câştiga suficient pentru a întreţine toată familia. Sigur, mai exista o posibilă explicaţie. Înainte de a fi arestat, Mircia Gutău vroia să-l schimbe din funcţie pe Ungureanu, iar în locul său intenţiona să-l pună fie pe Dorin Dobrişan, fie pe Petre Grigore.

Nicolae Jitianu le-a luat apărarea colegilor săi de la Prefectură

De asemenea, Aurora Pop, şefa biroul de Integrare europeană din cadrul Prefecturii Vâlcea, a fost şi ea zburată din funcţie, chiar dacă era funcţionar cu ştate vechi. Şi Violeta Andrei şi-a pierdut locul de muncă după o activitate bogată, de peste 20 de ani. Se aude că, pe lista neagră a prefectului, se află şi liderul de sindicat, Mihai Iordache, care lucrează de ani buni în cadrul Corpului de Control. Cu toate că liderii de sindicat sunt apăraţi prin lege de acest gen de acţiuni, se zvoneşte că „prefectul ilegal” Petre Ungureanu a tras la zaruri şi demiterea acestuia. Aşa zisa comisie de control a fost obligată să aleagă între el şi Severică Răduca, un alt angajat cu ştate vechi.
Sigur că e posibil ca lucrurile să nu rămână aşa cum şi-ar dori actuala conducere a Prefecturii, pentru mulţi dintre cei daţi afară îşi vor căuta dreptatea în justiţie.
În opinia lui Nicolae Jitianu, liderul SINDAP Vâlcea, aceştia au şanse reale să câştige. El susţine că disponibilizările operate de actualii guvernanţi sunt ilegale. „Întrucât nu au fost stabilite unele criterii concrete de disponibilizare, se poate apela la Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice. La art.6, alin.6 din lege, se menţionează că încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ale personalului se face cu respectarea procedurilor legale aplicabile categoriei de personal din care face parte şi a prevederilor legale privind protecţia socială, pe baza criteriilor stabilite între conducerea autorităţii ori instituţiei publice şi sindicate. Mă îndoiesc că s-ar fi respectat acest paragraf”, a afirmat reprezentantul SINDAP. Jitianu a mai spus că, în absenţa unor criterii, la aplicarea măsurii de încetare a raporturilor de muncă sau, după caz, a raporturilor de serviciu, se pot avea în vedere câteva criterii minimale: dacă sunt îndeplinite condiţiile de pensionare prevăzute de lege; persoanele  care mai au cel mult 5 ani până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare şi alte condiţii stabilite de legi speciale; calificativul obţinut la ultima evaluare a performanţelor profesionale individuale; existenţa unor sancţiuni disciplinare; să afecteze în ultimul rând întreţinătorii de familie, astfel încât dacă doi soţi lucrează în aceeaşi instituţie, desfacerea contractului de muncă sau după caz a raportului de serviciu al soţului care are venitul cel mai mic şi, ultima,  măsura să afecteze mai întâi persoanele care nu au copii în întreţinere.

Dana Nedescu

Articole Similare

One Comment

  1. Cei tineri sunt de mult ori mai capabili decat cei mai in varsta care au aceleasi functii de ani de zile!!!! Se stie foarte bine cum ne ploangem de functionjarii batrani de la prefectura care ne lasa sa asetptam cu orele pe la usi. Unde scrie ca doamna din prefectura care are vechime 20 de ani si un copil da randament mai buna ca o persoana tanara???? LASATI TINERII IN FATA!!!!!!!

Lasă un răspuns

Back to top button