Politica

Registrele agricole, test de inteligenţă pentru rudele unor primari

Autorităţile locale şi cele judeţene se pregătesc intens pentru organizarea recensământului agricol şi cel al populaţiei. La finele săptămânii trecute, prefectul Petre Ungureanu a organizat o nouă şedinţă de instruire a secretarilor de primării şi a juriştilor. Din fericire pentru prefect, la această întâlnire au participat 83 de secretari din 89.
Principalul punct de pe ordinea de zi a fost redactarea actelor administrative în contextul Legii nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă şi controlul de legalitate exercitat de prefect în semestrul I 2010.
Cum era de aşteptat, discuţiile s-au axat pe întocmirea planurilor parcelare şi completarea registrelor agricole de către secretarii primăriilor. Un punct amplu dezbătut la fiecare întâlnire. Nu de puţine ori, specialiştii Prefecturii şi Direcţiei de Statistică Vâlcea au constatat cu stupoare că angajaţii desemnaţi pentru completarea registrelor agricole, majoritatea rude ale primarilor sau viceprimarilor, sunt total nepregătiţi pentru postul respectiv, fapt care a dus la completarea defectuoasă a registrelor sau la necompletarea lor pe ani buni. În prezent, situaţia nu s-a schimbat prea mult chiar dacă juriştii Prefecturii şi specialiştii Direcţiei de Statistică i-au cursat lunar în acest sens: informaţia a intrat pe o ureche şi a ieşit rapid pe cealaltă.
Dacă în cazul recensământului populaţiei, procedura este ceva mai simplă, în cazul recensământului agricol lucrurile sunt destul de complicate, iar România  riscă, din nou, să facă un recensământ pe jumătate din cauza datelor false. Şi asta pentru că primarii şi-au angajat rudele în funcţii în care trebuiau să angajeze profesionişti, iar agricultorii îşi fac actele de cadastru şi de proprietate doar forţaţi de împrejurări: deces, accesarea de fonduri europene, succesiuni. Conform datelor oferite de specialiştii celor două instituţii, situaţia este dezastruoasă, cu toate că primarii au declarat că registrele agricole sunt completate în proporţie de 99%. În teren, s-a constat că în majoritatea cazurilor registrele sunt completate doar în proporţie de 20- 30%. D.N.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button