Opinii

Recorduri de Guinness Book

Acum 55 de ani, Sir Hugh Beaver, patronul binecunoscutei firme producătoare de bere Guinness, a fost martorul unei dispute aprinse legate de viteza de zbor a unei păsări răpitoare de pe meleaguri britanice, fluierarul auriu. Controversa, iscată într-un cerc de prieteni aflaţi la o berărie, nu a putut fi rezolvată nici după consultarea unor specialişti, dar ideea de a lansa discuţii contradictorii acolo unde bărbaţii zăbovesc adesea, în „pub”-urile insulei de dincolo de Canalul Mânecii, i-a surâs lui Beaver, satisfăcut că acestea sunt un motiv serios de a creşte producţia şi vânzarea celebrei beri! El i-a contactat rapid pe fraţii Norris şi Ross McWhriter din Londra, cunoscuţi ca cei ce contabilizau tot felul de întâmplări şi performanţe neobişnuite şi în 27 august 1955 a fost lansată prima ediţie a „The Guinness Book of Records” , trecută în prezent de a 54-a ediţie. Anuarul a fost perceput iniţial ca o distracţie, dar a devenit o publicaţie serioasă a ultimilor decenii.
Firi ambiţioase, sportivii români şi-au făcut, bineînţeles, loc în paginile celebrei cărţi. Venerabila preşedintă a Federaţiei Române de Atletism pentru mulţi ani, Iolanda Balaş, este socotită atleta cu cele mai multe victorii consecutive, ea câştigând proba de săritură în înălţime de 150 de ori (!), în intervalul 1956-1967, în întrecerile interne şi internaţionale, incluzând şi Jocurile Olimpice disputate la Roma şi Tokyo, în 1960 şi 1964.
Alergătoarea de fond Lidia Simon are cele mai multe medalii cucerite la semi-maraton, în număr de opt, cucerite între anii 1996 şi 2000. Prima notă de zece obţinută la gimnastică aparţine Nadiei Comăneci, iar cea mai tânără campioană mondială absolută a fost Aurelia Dobre, care în 1987 a obţinut acest titlu pe când avea 15 ani fără 14 zile. Jucătoarea de tenis de masă Angelica Rozeanu continuă, după mai mult de jumătate de secol, să fie deţinătoarea a nu mai puţin de 6 titluri mondiale câştigate consecutiv (!), între anii 1950 şi 1955.
De asemenea, echipele naţionale de handbal ale României au obţinut patru titluri mondiale (1961, 1964, 1970 şi 1974) – la băieţi şi trei (1956, 1960 şi 1962) – la fete, fiind egalate în performanţă doar după multe decenii.

Iulian VERNESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button