Administratie

Proiect de modernizare a infrastructurii rutiere la Dăeşti, pentru valorificarea zonei Laz, Viişoara, Lacuri, Izvor, Buguleşti

Pe raza comunei Dăeşti îşi desfăşoară activitatea câţiva agenţi economici care pun în valoare zona şi aduc venituri în bugetul localităţii. Cea mai recentă investiţie a făcut-o Annabella, care a deschis un supermarket la Fedeleşoiu. Autorităţile locale speră ca în viitorul apropiat comuna să se dezvolte mai mult şi pe parte turistică, mai ales că există potenţial pentru acest lucru. Primarul George Popolan, alături de întreg aparatul administrativ, a încercat să asigure condiţiile necesare pentru cei care au în plan să investească în turism, dar nu numai. Anul viitor va fi depus un nou proiect, pentru modernizarea infrastructurii rutiere în extravilanul localităţii.

”Pe parte de turism încă suntem la început. Avem câteva pensiuni agroturistice şi mai sunt intenţii la momentul acesta pentru zona Lacuri, Laz, Băbueşti, una foarte frumoasă, cu peisaje extraordinare, de unde se vede toată Valea Oltului, până la Rm. Vâlcea. Oamenii caută terenuri în zona respectivă. Datorită interesului ridicat, au început şi deţinătorii de terenuri să ţină la preţ sau să aştepte. Au mai venit nişte tineri care au lucrat prin străinătate şi s-au arătat interesaţi de acest segment, agroturism. Sperăm să se dezvolte. Avem în zonă infrastructură rutieră, energie electrică. Ar fi o problemă cu alimentarea cu apă. Acolo nu se pliază decât pe forare de puţuri de mare adâncime. Încercăm să facem acest lucru în două puncte, cu nişte bazine colectoare. Nu ar fi nevoie de instalaţii de pompare pentru că apa ar curge prin cădere liberă. Sper să găsim anul viitor resurse pentru a putea finanţa această lucrare, care ar fi foarte utilă atât pentru cetăţenii care locuiesc în zonă (care în perioada de secetă chiar au probleme, transportă apă de la 1 kilometru), cât şi pentru posibilii investitori în agroturism şi chiar pentru fermele de creştere a animalelor.

De asemenea, urmează să depunem un proiect pe Submăsura 4.3. Urmărim să obţinem finanţare pentru modernizarea drumurilor de exploataţie agricolă din extravilanul localităţii. Avem vreo 700 de hectare de păsune, fâneţe şi livezi de pomi fructiferi, unde accesul se realizează mai greu din cauza absenţei infrastructurii rutiere. Ar veni şi ca nişte bretele, centuri la ce avem noi în Laz, Lacuri şi Secături, cele trei drumuri pe care le-am făcut. Am crea o reţea de drumuri în zona respectivă foarte bună şi chiar nu am mai avea nevoie de un metru de asfalt. Am închide acest capitol. Sper să reuşim să depunem proiectul. Din calculele noastre, ne-am încadra cerinţelor şi am obţine punctajul necesar pentru finanţare. Ar fi vorba despre vreo 6,3 kilometri de drumuri în extravilan, pentru deservirea exploataţiilor agricole. Sunt sectoare de drum. Unul pleacă din terminalul drumului DC 19 Berila, traversează o zonă de păşune, islazul Viişoara şi iese undeva la Biserica din satul Băbueşti. Altul face legătura între acesta şi DC 17, Dăeşti-Băbuieşti. Se numeşte la Izvor. Trece printr-o zonă cu multe exploataţii şi ferme de vite, oi, păşuni, fâneţe şi culturi de pomi fructieri. Şi mai avem drumul Gârdea, care deserveşte numai plantaţii de pomi fructiferi, care pleacă de jos, din satul Dăeşti şi se uneşte cu drumul de exploataţie agricolă finanţat pe Măsura 125, Laz. Drumurile au utilitate şi potenţial. Vom pune în valoare toată zona respectivă şi toate terenurile agricole din Laz, Viişoara, Lacuri, Izvor, Buguleşti”, a explicat viceprimarul comunei Dăeşti, Călin Ştefan.

Articole Similare

Back to top button