Acasă Administratie Situaţie îngrijorătoare şi la Cernişoara: 19 decese şi un singur nou născut...

Situaţie îngrijorătoare şi la Cernişoara: 19 decese şi un singur nou născut în 6 luni. Autorităţile locale încearcă să stopeze scăderea demografică

783
0

România a cunoscut un declin demografic în ultimii ani. Potrivit statisticilor, anul 2020 a fost al 31-lea în care numărul celor decedaţi a fost mai mare decât al noilor născuţi. Toate localităţile din ţară se confruntă cu această problemă. Comuna vâlceană Cernişoara nu face excepţie de la această statistică sumbră. Potrivit primarului Dumitru Ciorîcă, situaţia este îngrijorătoare. Anul acesta, spre exemplu, în primele şase luni, s-au înregistrat 19 decese şi o singură naştere. Autorităţile locale iau în calcul ca pe viitor să încurajeze tinerii să-şi mărească familiile prin oferirea unor stimulente financiare la fiecare nou născut.

”Suntem într-o scădere demografică continuă. Avem 19 decese şi o singură naştere de la începutul anului. E foarte grav. Nu vreau să accept că vom scădea sub 3000 de locuitori. Acum avem vreo 3400. Singurul lucru pe care îl putem face, pentru a stopa acest fenomen, pentru că e clar, populaţia este îmbătrânită şi vor apărea decese, este să încurajăm, cumva, tinerii, să-şi mărească familiile. Luăm în calcul să le oferim anumite stimulente financiare celor care adus pe lume copii. Deocamdată, nu putem pune în practică aceste idei pentru că bugetul local este limitat. Am obţinut o finanţare de 10,5 milioane lei pentru eficienţă energetică la cele două şcoli. Avem şi noi o parte de co-finanţare de 15%. Fiind vorba despre o sumă mare, practic tot bugetul nostru merge în această direcţie. Pe viitor ne dorim să oferim ajutoare la înmormântări, o sumă de bani pentru cei care aduc pe lume copii. De asemenea, ne canalizăm atenţia pe investiţiile în infrastructură şi utilităţi. Avem nevoie de drumuri, poduri, apă şi canal, în primul rând.

Poate creând aceste facilităţi, posibilitatea dezvoltării unor investiţii, măcar o parte din cei care sunt plecaţi în străinătate se vor gândi să se întoarcă definitiv acasă. Este important să nu scădem sub 3000 de locuitori. Acest lucru ne-ar cauza mari probleme, vom primi bani mai puţini din partea autorităţilor centrale, ne va fi din ce în ce mai greu să obţinem finanţări pentru investiţiile atât de necesare comunităţii noastre. Şi aşa situaţia este grea. Am primit cu 30% mai puţini bani decât în 2020, în condiţiile în care preţurile au explodat peste tot. Gura de oxigen pe care o aşteptăm cu toţii acum este rectificarea de buget”, a precizat Dumitru Ciorîcă, primarul comunei Cernişoara. Referitor la scăderea numărului populaţiei, trebuie menţionat şi că, dacă tinerii i-ar urma exemplul primarului, acest fenomen nu s-ar mai înregistra. Dumitru Ciorîcă are cinci copii (două fete şi trei băieţi) şi patru nepoţi. Al cincilea nepot este pe drum, urmând să vină pe lume în câteva luni.