Administratie

Proiect de 15 milioane de euro la Rm. Vâlcea. Obiectivele: reducerea preţului agentului termic şi eliminarea pierderilor din sistem

La aproape 2 ani de la semnarea contractului de finanţare pentru „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Rm. Vâlcea pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice – etapa a II-a”, s-a lansat şi licitaţia pentru proiectare şi execuţie. Termenul limită de depunere a ofertelor este 3 martie, ora 15:00 şi, potrivit unui grafic publicat de MFE, proiectul – cu cofinanţare de 85 % de la UE – ar trebui încheiat la 31 octombrie 2019.

Contractul, estimat la peste 15 milioane de euro, va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 7, iar beneficiarul investiţiei este Consiliul Judeţean Vâlcea, care are ca obiective, în primul rând: reducerea pierderilor din reţea, îmbunătăţirea calităţii serviciilor de alimentare cu energie termică şi, nu în ultimul rând, diminuarea preţurilor pentru populaţie. Neoficial, autorităţile judeţene speră ca acest proiect să atenueze şi din impactul generat de debranşările în masă de la Rm. Vâlcea, aici sute de familii montându-şi în ultimii ani centrale de apartament. Dar, revenind la proiectul CJ pentru CET, prin această a doua etapă, vor fi reabilitate reţelele primare de transport, respectiv 6.500 de metri de conductă de termoficare primară şi 40.132 de metri de conducte de reţea termică secundară. Vorbim, aşadar, despre un proiect care va elimina poate chiar total pierderile din sistem. Pe de altă parte, vorbim despre nevoia de a trăi într-un mediu sănătos. Vâlcenii vor avea parte de mai puțină poluare ca urmare a standardelor înalte de calitate la care se ridică echipamentele achiziționate prin proiect.

Vă reamintim că prima etapă a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare urbană din Rm. Vâlcea, implementată în exerciţiul financiar 2007-2014, a presupus investiţii de 239.903.571 lei, fără TVA, şi s-a derulat prin POS Mediu, finalizându-se în iunie 2016. La vremea respectivă, s-au achiziţionat şi pus în funcţiune o instalaţie ultra-modernă de desulfurare a gazelor de ardere pentru cazanul 7, 18 arzătoare cu NOx redus, s-au reabilitat două electropompe de alimentare la cazanul de abur, 4 electropompe de termoficare și 2,25 kilometri de rețea termică de transport.

Eduard Dulăcioiu

Articole Similare

Back to top button