Acasă Liga I „Profesorul” Mutu dă un 2 (-0) oi(țe)lor rătăcite ale lui Gigi Becali

„Profesorul” Mutu dă un 2 (-0) oi(țe)lor rătăcite ale lui Gigi Becali

351
0

Campionatul nostru cel de toate zilele denumit pompos „Superliga” după numele sponsorului principal (Superbet) a început de vreo 10 zile și suporterii nu prea înțeleg bine ce se întâmplă: CFR 3 puncte, CSU Craiova 2 puncte și FCSB 1 punct, după 2 etape!

În frunte, Farul și Botoșani cu 6 puncte, urmate de Sepsi și Rapid cu câte 4 puncte.

După meciurile de luni seara: Chindia-Hermannstadt și UTA- Petrolul, doar sibienii se pot alătura cvartetului fruntaș din acest moment (de duminică seara, atunci când sunt scrise aceste rânduri), dacă nu pierd cu târgoviștenii.

Bineînțeles că este prematur să facem predicții pentru finalul campionatului, dar este posibil ca trei echipe dintre cele enumerate mai sus (Farul, Rapid și Sepsi) să aibă multă forță fotbalistică în noul sezon și să „tulbure” status-qvo-ul ultimilor 4 ani cu cei trei „granzi” mereu pe podium și mereu cu ardelenii pe treapta cea mai înaltă.

Duminică seara, în etapa a doua, a avut loc unicul derby bucureștean rămas după retrogradarea câinilor roșii, derby-ul Rapid- FCSB.

A fost primul examen greu pe care l-a avut de susținut Adrian Mutu pe noua arenă a Giuleștiului ahtiat după fotbal la cel mai înalt nivel.

Intrati în anul centenarului (1923- 2023) rapidiștii visează frumos deși mulți încearcă să-i trezească din reverie ( Șumudică, de exemplu, care nu scapă nici un moment pentru a se băga în seamă și a fi soluție de antrenor la un moment dat la echipele de tradiție și cu mulți suporteri).

Mutu, după trecerea din iarbă pe banca tehnică de acum 4-5 ani, a trecut „rapid” și de la statutul de student la cel de profesor și i-a examinat aspru pe cei din Pipera/ Berceni duminică seara în prezența fanaticilor și frumoșilor suporteri giuleșteni.

Deși fără 4 jucători importanți : Vojtus, Belu, R.Moise și Albu accidentați în prima etapă sau la ultimul antrenament ( Albu), dar cu câteva transferuri reușite : Costache, F. Ștefan și Dugandzic ( toți trei de la CFR), Ciobanu de la Farul și francezul Papeau venit din campionatul polonez de la Wisla Cracovia, rapidiștii au tranșat meciul în prima jumătate de oră după două faze în care cuplul nou de fundași centrali de la FCSB, Bouhenna- Dawa a fost unul hazliu, din zona celebrilor Stan și Bran.

Cele 4 schimbări de la pauză ordonate prin telefon de cel care „administrează” clubul ca pe propria sa jucărie, patronul cu multe oi (G.Becali), nu au adus decât o dominare sterilă după pauză și accidentarea lui Darius Olaru, jucător pentru  care patronul echipei se laudă că are ofertă de 8 milioane de euro.

Duminică seară am văzut una dintre cele mai slabe versiuni ale celor de la FCSB din ultimii ani, o echipă lentă și previzibilă, fără intensitate, fără ritm, fără tonus, fără centrări de calitate și fără superioritate pe vreo zonă a terenului…

Joia viitoare va fi momentul adevărului pentru roș-albaștii, returul cu Saburtalo Tbilisi (în tur, 1-0 pentru georgieni) și…Doamne ferește de vreo surpriză neplăcută la fel ca cele din anii trecuți, căci fotbalul românesc rămâne fără marele patron din Pipera…

De partea cealaltă am văzut un Rapid bine organizat, cu jucători cu viteză în față, cu o apărare „bătrână”, dar valoroasă (Săpunaru, Grigore și J.Morais au împreună 109 ani!), cu jucători dispuși să bage nu doar piciorul în gheata adversarului ci și capul, o echipă harnică și devotată care a adus bucurie la final fanilor vișinii.

Imaginile de la finalul meciului sunt memorabile pentru coeziunea din lojă și de pe bancă: patronii Victor Angelescu și Dan Șucu se îmbrățișau în tribună cu președintele Daniel Niculae, iar Mutu pe margine cu oamenii din staful său: Bogdan Pătrașcu, Alin Chita și Ciprian Niță.

Adi Mutu poate fi viitorul antrenor român de succes așa cum a fost și ca fotbalist, dovadă prezența numelor mari ale fotbalului european și mondial la meciul său de retragere de la Cluj de acum două luni. Dacă va fi așa, fotbalul românesc are și el de câștigat căci la un moment dat „briliantul” probabil că va conduce de pe bancă și naționala mare a României  ( pe cea de tineret a calificat-o și a condus-o bine anul trecut la turneul final Euro 2021 din Ungaria, unde doar datorită golaverajului nu a ieșit din  „grupa morții”: victorie cu Ungaria și egaluri cu Germania și Olanda!)

Aveți grijă de voi!

Dan-Cătălin Săraru