PoliticaAnchetaDiverse

Procurorii DNA încearcă să demonstreze anumite legături între prim-procurorul vâlcean şi patronul societăţii ElectroVâlcea, însă, sâmbătă noaptea, aceştia au aflat că

Teodor Tranca DNA Pitesti 2 copyright Arena ValceanaTeodor Trancă a scos firma lui Ciogescu dintr-o licitaţie

• Teodor Trancă a plecat de la sediul DNA Piteşti, duminică dimineaţa, după ce aproape toată noaptea de sâmbătă şi-a petrecut-o în compania procurorilor anticorupţie. Luni, acesta a revenit la DNA, unde a stat până seara. Se pare că procurorii DNA i-au reţinut paşaportul şi i-au pus în vedere să nu plece în nicio excursie în perioada următoare

Prim-procurorul judeţului, bolnav de inimă

Sâmbătă, procurorii DNA au răscolit biroul prim-procurorului vâlcean, locuinţa acestuia din Râmnicu Vâlcea şi casa sa părintească, din comuna Drăgoeşti. Se pare însă că nu au găsit nimic din ceea ce căutau şi nici nu au putut stabili o legătură gravă între Teodor Trancă şi omul de afaceri Ovidiu Ciogescu, cel care se presupune că ar fi început să toarne verzi şi uscate la DNA, în speranţa că, astfel, va face mai puţină puşcărie. „Nu vă mai spun că s-a depăşit obiectul percheziţiei. Adică, în chestia asta, au fost incluse persoane care nu erau cercetate. De exemplu, chiloţii fiicei mele, săraca, au fost răvăşiţi pe acolo, prin casă. Ştiţi ce mi s-a spus? Unde sunt pozele cu Ciogescu? Ca şi când eu aş fi fost pozat cu Ciogescu ăsta. N-am niciuna! Căutaţi-o în arhiva judeţului Vâlcea, unde vreţi. M-au mai întrebat de una Ramona Dumitraşcu, nume care apărea pe o hârtie găsită la mine în casă. Această Ramona este una dintre angajatele firmei lui Ionuţ, ginerele meu. Şi mi-a zis un domn: păi, nu ştiţi cât e de frumoasă? Domne, eu n-am văzut-o în viaţa mea pe această Ramona. Voi rămâne la audieri, probabil încă vreo câteva ore, pentru că mi s-a spus că am calitatea de învinuit. Bănuiesc că voi fi acuzat de trafic de influenţă, dar neexplicitat, ci aşa, pur şi simplu. I-am deranjat pe domnii pentru că am sunat-o pe adjuncta procurorului general al României, dar nu pentru a mă apăra, că n-am nevoie de nimeni, mă apăr singur, ci pentru că, după ce au făcut percheziţia, superficială până la Dumnezeu, nevastă-mea a găsit hârtiile pe care le căutau. Şi l-am sunat pe chestorul Stoica, şeful IPJ Vâlcea, rugându-l să trimită o echipă căreia să-i predau hârtiile. M-am grăbit să le predau ca să nu zică pe urmă că le-am contrafăcut eu. Ei, acum, mi-au şi zis: păi, n-ai vrut domne să vii tu acum. Eu ştiu însă că Vali Piron, de la Vâlcea, a primit dispoziţie să mă aducă aici, la DNA Piteşti, deşi eu primisem citaţie pentru luni, la ora 10.00… să mă audieze aici. Acum, mi-am sunat avocatul (n.r. – Liviu Diaconescu, fost coleg de armată şi de facultate al prim-procurorului Trancă), pe care îl aştept să vină de la Bucureşti”, a declarat Teodor Trancă, în „pauza” dintre audierile de sâmbătă noaptea, dezvăluind, totodată, în aceeaşi seară, că este cardiac iar această poveste i-ar putea agrava problemele de sănătate.

Implicarea lui Trancă în acest scandal ar putea avea legătură cu interesele unora pentru funcţia sa

În opinia prim procurorului Trancă, este foarte posibil ca, la sugestia cuiva – interesat probabil inclusiv de funcţia de prim procuror al Vâlcii, dar şi de dosirea unor dosare care ar genera imense cataclisme în judeţul nostru – Ciogescu să fi acceptat să devină un instrument al grupurilor de interese adânc înfipte în economie, politică, administraţie şi în Justiţia românească. De aceea, bănuieşte prim procurorul, au fost inventate două poveşti, care însă nu stau în picioare: 1. Trancă ar fi avut o relaţii „nefireşti” cu o femeie pe care jură că nu o cunoaşte, Ramona, o fostă angajată a lui Ciogescu, în favoarea căreia ar fi intervenit într-un dosar de tâlhărie; 2. Trancă ar fi primit diverse cadouri de la Ciogescu, deşi acesta nu l-ar ajutat niciodată pe patronul ElectroVâlcea. Ba din contră… Firma lui Ciogescu a fost respinsă de la licitaţia privind atribuirea lucrărilor de amenajare a noului sediu al Parchetului, chiar la solicitarea prim-procurorului Trancă, după ce acesta din urmă a descoperit că ElectroVâlcea este o firmă cu „n” probleme în hârtii şi nu numai. În plus, la percheziţia de sâmbătă, în casa lui Trancă s-au găsit doar produse electrocasnice cumpărate cu facturi şi chitanţe, în proporţie de 80 la sută acestea fiind achiziţionate de la Domo. Cel puţin asta susţine învinuitul.

„Sunt nevinovat!”

Teodor Trancă a sugerat sâmbătă noaptea, în faţa sediului DNA, că are destule elemente care îl fac să creadă că este victima unei făcături prost gândită şi pusă în scenă, aranjată de anumite grupuri de interese ce acţionează în forţă la Vâlcea, ori de anumiţi colegi din sistem, pe care prim-procurorul îi acuză de rea voinţă şi neprofesionalism. El a adăugat că, luni, la ora 10.00, când de fapt era citat de DNA Piteşti, urma să pună punct oricăror speculaţii. „Sunt nevinovat! Niciodată nu am intervenit pentru cineva într-un dosar, n-am comis nicio ilegalitate! Aveţi toată încrederea că nu am făcut nicio ilegalitate, că sunt un om onest! Din nefericire, toată această poveste îmi afectează familia, îmi afectează imaginea, cariera. Chiar dacă luni, la 10.00, voi demonstra că nu am avut legături, afaceri, aranjamente sau mai ştiu eu ce, cu acest Ciogescu – ba din contră, am cerut, cu argumente solide, excluderea firmei lui de la licitaţia pentru noul sediu al Parchetului – răul tot a fost făcut. S-a făcut atâta spectacol… şi… pentru ce? Dacă m-au citat luni, la 10.00, de ce m-au mai chemat acum, noaptea, pe nepusă masă?”, a afirmat Teodor Trancă.

Politicieni şi primari, audiaţi

Tot sâmbătă, printre jurnaliştii vâlceni, se răspândise zvonul că şi Eugen Neaţă, fost şef al Poliţiei – Vâlcea, urma să treacă pe la DNA, însă, cel puţin deocamdată, această informaţie nu s-a confirmat.
Se aude că, până în momentul de faţă, la „iniţiativa” lui Ovidiu Ciogescu, DNA Piteşti ar fi chemat la audieri şi câţiva primari vâlceni, unii dintre aceştia fiind implicaţi destul de serios în afaceri cu proprietarul ElectroVâlcea.
De altfel, dacă în ceea ce îl priveşte pe Teodor Trancă, mai mulţi avocaţi, jurnalişti, procurori şi poliţişti care cunosc cazul Ciogescu se arată total nedumeriţi, crezând în nevinovăţia prim-procurorului, dar luând în calcul şi faptul că, de regulă, astfel de acţiuni ale DNA nu sunt întâmplătoare şi se fac doar cu undă verde de sus, în ceea ce-i priveşte pe aleşii bănuiţi că ar fi luat şpagă de la Ciogescu, toţi aceştia par să meargă total pe mâna procurorilor, aşteptându-se ca, până la finele anului, să aibă loc arestări în masă.
Vă reamintim că unul dintre primarii care se presupune că ar fi intrat în vizorul DNA din cauza legăturilor cu Ciogescu este şi Petre Popescu, de la Boişoara. În urmă cu câteva săptămâni, vicepreşedintele PC Vâlcea – Nicu Gheorghe anunţa că procurorii anticorupţie ar fi dat de urmă unei reclamaţii făcută de el la Inspectoratul de Stat în Construcţii, prin intermediul căreia semnala zeci de nereguli peste care autorităţile au trecut cu vederea dubios de uşor. „Canalizarea făcută de firma ElectroVâlcea la Boişoara este varză. Am semnalat peste 20 de nereguli care se pot vedea şi din avion, dar nu s-a luat nicio măsură. După ce Ciogescu a fost arestat, toţi cei care se simţeau cu musca pe căciulă au intrat în panică”, a precizat viceliderul conservator.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button