Administratie

Primarul din Roeşti, în culmea fericirii după aflarea veştii că proiectul său pe Măsura 322 va fi finanţat

Gheorghe Drăghici, primarul comunei Roeşti, nu doreşte să renunţe la niciunul dintre obiectivele pe care şi le-a propus în acest mandat, considerând că, într-o perioadă de criză, mai ales în mediul rural, soluţia o reprezintă investiţiile publice.

Bază sportivă modernă şi pod peste Pesceana, în zona Băjenari

Aşadar, social-democratul continuă să se zbată să atragă fonduri pentru finalizarea investiţiilor începute, dar şi pentru începerea unor noi lucrări de modernizare a infrastructurii. „Săptămâna trecută, vă spuneam că am demarat lucrările de construcţie a unei noi şcoli, în centrul comunei. Acum, în paralel, mă lupt pentru fondurile necesare amenajării bazei sportive. Sper că, anul acesta, voi reuşi să obţin măcar două miliarde de lei în acest sens. Mai avem de realizat un pod, chiar în apropierea acestei baze sportive, peste Pesceana. Suntem obligaţi să găsim o soluţie să-l facem, pentru că acesta trebuie să lege satele Roeşti, Băjenari, Piscul Scoarţei. În Băjenari, în jur de 300 de persoane sunt aproape izolate şi trebuie să parcurgă o distanţă foarte mare pentru a ajunge, spre exemplu, în zona centrală a comunei. Pentru acest pod avem nevoie de un mic sprijin financiar de la Consiliul Judeţean, iar restul va fi asigurat din bugetul local. Nu va fi un efort spectaculos pentru că vom realiza lucrarea, ca şi la noua şcoală, cu forţă de muncă locală, cu angajaţii de la Legea 76, cu cei de la 116, ceea ce înseamnă că nu va costa cât ar costa dacă am lucra cu o firmă. Aş vrea să profit de această ocazie şi să fac chiar un apel către toţi constructorii, către societăţile de pe platformă în special, care ştiu că mai dezafectează anumite construcţii de acolo, să ne ajute cu materiale dacă au această posibilitate. De ce să arunce nişte grinzi de 9 sau 18 metri, de exemplu, când ni le pot dona nouă. Le sudăm noi, le îmbinăm şi le folosim. Acceptăm orice formă de sprijin… ”, ne-a precizat, zilele trecute, primarul din Roeşti. Nu în ultimul rând, social-democratul a explicat că, de câţiva ani, întâmpină multe greutăţi din cauza instabilităţii albiilor pâraielor şi ar avea nevoie de ajutor pentru atragerea finanţării necesare amenajării cursurilor de apă de pe raza localităţii sale.

Proiectul tehnic pentru fabricile de gunoi şi brichete este aproape finalizat

Referindu-se la proiectul privind amenajarea fabricilor de gunoi şi de brichete pentru şeminee şi sobe, Gheorghe Drăghici a adăugat că, în prezent, încă se mai lucrează la PT, care ar putea fi finalizat în această vară, astfel încât, cel târziu în luna august, acesta să fie depus în vederea atragerii finanţării. El speră ca, până atunci, să reuşească să asfalteze în totalitate drumul ce duce la amplasamentul ales. Deocamdată, drumul a fost modernizat pe o lungime de 1,8 kilometri, dar foarte curând va fi renovată şi distanţa rămasă, de 1,3 kilometri.

2,5 milioane de euro pentru drumuri, apă, canalizare şi un centru pentru bătrâni

Primarul din Roeşti ne-a vorbit şi despre zvonul privind selectarea pentru finanţare a proiectului său pe Măsura 3.2.2 (PNDR). „Mi s-a transmis că documentaţia noastră a ajuns în faza finală şi că noi şi încă o comună din Vâlcea, Ioneşti, vom primi câte 2,5 milioane de euro. Este o veste extraordinară! Nu am cuvinte să-mi exprim bucuria. Este un proiect în care am pus mult suflet, alături de echipa de la primărie, din Consiliul Local, alături de întreaga comunitate”, a mai afirmat Gheorghe Drăghici. Ce-i drept, proiectul cuprinde investiţii incredibil de mari în special în drumuri. Este vorba despre 12,55 kilometri de asfalt, în satele Băiasa, Rîpa Cărămizii, Dumbrava, Băjenari, Manos, Piscu Scoarţei, Cuieni – linia 1 şi 3 şi Bărbărigeni. De asemenea, proiectul cuprinde amenajarea reţelei de canalizare pe o lungime de 1,7 km., spre Cotoşmanu, în zona Băiasa, Ciocâltei şi satul Roeşti. În documentaţie, a fost prevăzută şi extinderea aducţiunii cu apă, pe o distanţă de 1,5 km., dar şi realizarea unui nou puţ de captare, pentru consumatorii din Băiasa. Tot din cei 2,5 milioane de euro oferiţi de Uniunea Europeană, se va construi un centru pentru bătrâni, cu o capacitate de 8 locuri şi se va amenaja, lângă ştrand, o scenă mobilă pentru activităţi culturale, educaţionale şi sportive.

Investiţiile nu se opresc aici

S-ar putea crede că, odată cu materializarea proiectului pe Măsura 3.2.2, dar având în vedere şi nenumăratele realizări din trecut ale Primăriei Roeşti, administraţiei de aici nu i-ar mai rămâne mai nimic de făcut pe viitor. Ca şi primarul Gheorghe Drăghici, secretarul Nicolae Emil Bărbulescu şi viceprimarul Mircea Bălan contrazic însă o astfel de ipoteză. „Mai sunt foarte multe lucruri de făcut. Există o mulţime de oportunităţi pe care nu le putem pierde. Spre exemplu, de curând, Primăria Roeşti a depus un nou proiect, pe Măsura 1.2.5, cea care vizează îmbunătăţirea reţelei de drumuri de exploataţie agricolă. Documentaţia făcută de noi şi depusă are în vedere 7 kilometri de drumuri şi un pod peste Cernişoara. Căile de acces pe care dorim să le modernizăm fac legătura între DN 65 şi DJ 643 B. Sunt drumuri colaterale. Acest proiect este în faza de evaluare, aşteptăm vizita în teren şi presupune un efort financiar ce se ridică la valoarea de un milion de euro, bani asiguraţi, la fel, de Uniunea Europeană. Sunt şi alte proiecte… Dacă mai doriţi un exemplu, putem vorbi despre proiectul privind achiziţia şi montarea a o mie de panouri fotovoltaice, generatoare de energie, în jur de 150 kwh. Acesta presupune investiţii de 1,4 milioane de euro, a fost depus la Ministerul Economiei şi Comerţului şi va fi finanţat tot din fonduri europene. S-a depus, de asemenea, un proiect ce vizează amenajarea unui cămin cultural ultra-modern, cu un club, cafenea, cantină, cinematograf. Şi lista ar putea continua… ”, au mai spus reprezentanţii Primăriei Roeşti.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button