Politica

Prefectura Vâlcea a pus tunurile pe primarii PSD şi PNL

Acţiuni concertate ale Corpului de Control al Prefecturii Vâlcea. În această lună, şapte primari PSD şi PNL s-au trezit că sunt verificaţi dacă aplică corect legile fondului funciar sau dacă au organizat legal licitaţiile de anul trecut.

Reprezentanţii Prefecturii spun că aceste controale s-au făcut în baza unor sesizări primite de la diverse persoane şi susţin că nu s-a primit nicio plângere în privinţa primarilor PD-L.
La începutul lunii, din ordinul prefectului nr. 157/ 9 martie, echipa de control a Prefecturii s-a deplasat la primăria Cernişoara. Aici s-a făcut un control complet privind legalitatea actelor, aplicabilitatea legilor fondului funciar şi modul de atribuire a contractelor de achiziţie publică. Operaţiunea de verificare a documentelor nu a scos la iveală ilegalităţi. „În ceea ce priveşte controlul de legalitate, s-au verificat acte, activitatea Consiliului Local, activitatea primarului şi a secretarului din Primărie. Au fost găsite o serie de neconformităţi şi pentru fiecare s-au dat termene pentru remedierea lor. Tematica de control a cuprins şi modalitatea de realizare a execuţiei bugetare pe 2009. Acest control a avut un caracter de sondaj statistic. Constatările au fost de natură procedurală, în cea mai mare parte. A fost sancţionată cu un avertisment persoana care nu a pus viza de control pe ştatele de plată şi pentru faptul că inventarierea activelor nu a fost efectuată în mod corespunzător. În ceea ce priveşte modul de atribuire a contractelor de achiziţii publice, majoritatea lucrărilor au fost realizate prin încredinţare directă pentru că au avut valori sub 15 000 de euro. Singura licitaţie organizată anul trecut la primăria Cernişoara a îndeplinit condiţiile legale”, a precizat Carmen Popescu, consilier în Prefectura Vâlcea.

Reclamaţii verbale

Primarul Mihai Ionescu se bucură că l-a mai băgat şi pe el în seamă o instituţie precum Prefectura, mai ales că nu are nimic de ascuns. Corpul de Control a ajuns la Primăria Cernişoara în urma unei reclamaţii verbale. „A fost foarte bine că au venit în control. Eu le-am spus că orice control înseamnă un sprijin pentru instituţia care respectă legea. Noi suntem o primărie care ar putea fi luată drept model, printre primele trei din Vâlcea, pentru că nu ne ocupăm de încălcarea legislaţiei. S-ar părea că a fost o sesizare verbală a cuiva, de o culoare. Nu ne-a deranjat că au venit la noi, oricum la noi veniseră de mai multe ori juriştii de la Prefectură. În prima zi de control au venit opt inşi, iar în a doua zi doar patru. Nu ştiu dacă a fost ceva intenţionat, dar se pare că ar fi vrut să ne găsească ceva”, a precizat primarul comunei Cernişoara.

Alţii, la rând…

Şi tot în această lună, au mai fost verificate primăriile Sineşti şi Bujoreni, conduse de un liberal şi un pesedist. „Corpul de Control a făcut verificări şi la Primăria Sineşti. Am primit o serie de reclamaţii cu privire la administraţia publică locală, care s-au dovedit a fi însă nereale. La Bujoreni au existat sesizări privind eliberarea unui titlu de proprietate în perimetrul Staţiunii de Cercetare Pomicolă. Aici s-au dat autorizaţii de construire pentru două clădiri ridicate în 2005, în urma alunecărilor de teren, care nu sunt tocmai în regulă”, a mai precizat Carmen Popescu.  

Primăria Brezoi – rămâne „preferata”

Printre cei mai controlaţi primari liberali se numără şi primarul oraşului Brezoi, Robert Schell, care a fost „călcat” atât de Corpul de Control al Prefecturii, cât şi de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial în Construcţii şi Inspectoratului Teritorial de Muncă. În urma atâtor controale, singurul lucru pe care l-au găsit în neregulă inspectorii a fost o autorizaţie de construcţie lipsa pentru monumentul ,,Muncitorului Forestier”. „N-am nimic cu aceste controale, mai ales că nu au ce să-mi găsească. Am fost controlat de prefect şi bănuiesc că şi-a epuizat toate instrumentele de control acum. Nu aş fi acceptat aceste controale, dar a fost însoţit de persoane din Ministerul Finanţelor”, a declarat primarul Robert Schell. Şi primăria comunei Măldăreşti a primit vizita Corpului de Control al Prefecturii. Primarul pesedist Ionel Dragu a fost pârât prefectului de câţiva localnici că nu îi pune în posesie pe terenuri. Primul control ar fi trebuit să se facă încă din luna februarie, dar reprezentanţii Prefecturii şi Petre Ungureanu au ajuns la primărie într-o zi de vineri, după ora 15.00, când nu mai era nimeni acolo. Controlul a fost reluat în data de 12 martie, când prefectul s-a deplasat din nou în localitate. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Vâlcea, controlul nu s-a finalizat încă.

Subprefectul îl justifică pe prefect

Pentru toate aceste verificări efectuate de Prefectura Vâlcea a simţit nevoia de a veni cu o justificare subprefectul Ioan Filip. „Din câte ştiu eu, aceste controale au fost efectuate pe baza unor sesizări primite din teritoriu. Vreau să vă informez că atunci când au fost sancţionate primăriile de către Corpul de Control, de echipa de la Situaţii de Urgenţă, chiar şi atunci când a fost vorba de mustrare, au fost sancţionate şi primării cu conducere portocalie”, a spus subprefectul Ioan Filip. 

Irina Rîpan

Articole Similare

One Comment

  1. Domnule Prefect, dumneata esti stràin de tot ce se intimplà in judet. Mergi la reciclare la pàrintele judetului domnul Cilea Ion. S-au mai mergi pe la gutàu care tea numit sà te mai invete cite ceva/ Cum poti minti cà primari PD_L ului nu sunt reclamati rusinicà rusinicà. Mai pregàtestete cà Tàietorul de lemne si revolutionarul iti pregàteste schimbarea.

Lasă un răspuns

Back to top button