PoliticaAncheta

Pentru că nu-şi justifică averea, Ion Nicolae riscă să intre în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate şi DNA

nicolae ani• totuşi, el susţine că PNL nu are candidat mai bun în competiţia pentru funcţia de primar al Râmnicului

Liberalii ar trebui să-l ducă urgent pe Ion Nicolae la un control. Dacă până mai deunăzi credeam că fostul lider PNL din municipiu îşi dă talente pe posturile locale de televiziune doar pentru a fi şi el în rândul lumii, în urmă cu câteva zile, am constatat cu stupoare că acest individ semidoct nu-şi vede deloc lungul nasului şi chiar se consideră o super-capacitate.

Îi consideră mai slabi pe Frâncu şi Pistol 

Săptămâna trecută, Ion Nicolae şi-a deplasat fizicul de cel mai mare martalog liberal din Vâlcea la postul de partid al şefului său, soţul Mariei Tudor, pe care l-a servit şi de această dată cum nu se putea mai bine. În schimb, moderatorul, ziaristul de tristă amintire Gheorghe Smeoreanu, i-a ridicat lui Ion Nicolae câteva mingi la fileu, explicând că acesta are o presă ostilă şi de aceea ar bate pasul pe loc în politică şi administraţie. Bine, este posibil ca, din cauza încrengăturilor dintre patronii săi şi invitat, să nu fi avut voie să spună un mare adevăr, şi anume că, pentru binele oraşului, politicienii ca Nicolae ar trebui nu numai să facă paşi înapoi, ci chiar să dispară definitiv din viaţa publică şi mai ales din funcţiile de conducere ale instituţiilor statului. Sau poate că plicul a fost suficient de gros şi de aceea fostului preşedinte al PNL Râmnicu Vâlcea i s-au oferit ocazii în lanţ să iasă în faţă. În zadar, însă. Nicolae nu a reuşit decât să se facă din nou de râs, exact ca şi în şedinţele de Consiliu Local în care Mircia Gutău îl umilea, arătându-i cât de habarnist este.

Trebuie dus urgent la un control 

Fără să-şi dea seama cât de penibil este, la un moment dat, Nicolae a spus: „În această competiţie, pentru primărie, eu am convingerea că sunt cel mai bun. Îmi cunosc capacitatea şi ştiu ce vorbesc. Sunt cel mai bun!”. El a explicat, cu cuvintele sale, şi de ce se consideră cel mai bun decât Emilian Frâncu sau Bogdan Pistol: „Sunt omul care am fost viceprimarul municipiului Râmnicu Vâlcea. Sunt consilier municipal de trei mandate consecutiv. Sunt o persoană cu suficientă experienţă administrativă. Am fost şi sunt liderul grupului PNL din Consiliul Municipal. Singura voce care s-a auzit în perioada când foarte puţini îndrăzneau să ridice poate chiar privirea împotriva propunerilor primarului Mircia Gutău a fost a lui Nicolae. Şi, dacă suntem cu noi corecţi până la capăt, trebuie reţinut că Mircia Gutău, totuşi, a fost un primar care nu puteai să-l contrazici cu una – cu două. Trebuia să ai foarte multă pregătire. Pentru că, altfel, a avut şi personalitate, şi pregătire şi, ca atare, nu oricine rezista”. Smeoreanu, adânc pătruns de vorbele lui Nicolae a uitat să întrebe câteva lucruri importante: 1. Ce a făcut Ion Nicolae pentru Râmnic în calitate de viceprimar şi consilier local? 2. De ce nu a reuşit să-şi atragă deloc capital electoral dacă peste un deceniu a ocupat numai funcţii extrem de importante? 3. Ce l-a oprit să demonstreze că l-a preocupat soarta „râmnicenilor săi dragi”? 4. Ce a dat înapoi comunităţii sau măcar partidelor prin care s-a perindat de-a lungul timpului pentru posturile călduţe cu care l-au răsfăţat? 5. Cum a reuşit să acumuleze o avere colosală dacă a trăit doar din salarii de la stat? 6. Cum se aşteaptă să creadă cineva că a fost curat ca lacrima în aceste condiţii? 

A intrat în politică cu chiloţii rupţi în fund 

Să nu uităm că Ion Nicolae a intrat în politică cu chiloţii rupţi în fund. În 1992, el a cumpărat un apartament de 47 mp în Râmnicu Vâlcea şi un teren de 3.600 mp la Livezi. Până prin 2003-2004, s-a plimbat pe la mai multe partide, ciugulind ce-i pica. A intrat sub aripa naşului său, Sorin Zamfirescu, pe care după ce a fost expulzat de PRM, l-a însoţit la PUR. După câteva luni, văzând că nu e mare lucru de ros, au plecat amândoi la PNL. Aici, Nicolae a început să dea primele tunuri mari. Desigur, nu urmând căile Domnului. În 2004, inexplicabil, averea lui Nicolae a început să dospească peste măsură. Pe lângă apartamentul din Râmnic şi terenul de la Livezi, i-au mai crescut două terenuri foarte scumpe: unul la Păuşeşti Măglaşi (1.600 mp) şi altul la Vlădeşti (3.000 mp). Încă nu am aflat de unde a avut bani pentru a cumpăra aceste proprietăţi, dar ne îndoim că dintr-un salariu de la stat, oricât de umflat, avea cum să facă economii care să-i permită aceste investiţii. 

PNL l-a răsfăţat cu funcţii şi avantaje, dar nu a primit în schimb nimic 

Prin 2005, pseudo-liberalul Ion Nicolae primea de la PNL funcţia de şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii şi declara un venit anual de 255 milioane lei vechi, care provenea din salariu, o pensie de urmaş, indemnizaţiile de consilier şi membru AGA într-o societate a Primăriei. Asta înseamnă că, lunar, îi intrau în casă în jur de 21 de milioane de lei vechi, bani din care trebuia să-şi întreţină întreaga familie, care includea şi doi copii. În acel moment, Ion Nicolae mai deţinea două autoturisme vechi, care nu valorau mai mult de 10 mii de euro împreună. Nu avea conturi, depozite, bijuterii, blănuri, tablouri, dar nici datorii. Doi ani mai târziu, declaraţia de avere a lui Nicolae a suportat nişte mutaţii şocante şi ilogice – de competenţa Agenţiei Naţionale de Integritate şi DNA. Ion Nicolae apare în două fundaţii şi scoate la iveală noi bunuri, cu valori ce depăşesc cu mult veniturile acestuia. Este vorba despre un teren pe strada Ferdinand din Râmnicu Vâlcea, una dintre cele mai scumpe zone din municipiu, dar şi despre o proprietate situată pe strada Carol I. Pe lângă acestea, în doar trei ani, cu un venit lunar de aproximativ 20 de milioane de lei şi având în întreţinere o familie destul de numeroasă, în declaraţia dalmaţianului penelist mai apar încă un apartament şi o casă în Râmnic. Tot în 2008, Ion Nicolae şi-a cumpărat cu banii „cash” şi un autoturism de lux, un Audi Q7, care la orice dealer din România are un preţ fără TVA cuprins între 45.000 şi 110.000 de euro. De parcă n-ar fi fost de ajuns, în acelaşi an, Nicolae îşi face un fond de investiţii în valoare de 27.000 RON. 

Pentru că are o avere foarte mare, pe care nu o poate justifica, riscă să intre în vizorul ANI şi DNA 

De vreo câţiva ani, Ion Nicolae are mari emoţii atunci când trebuie să completeze declaraţii de avere. Subit, nu mai ştie să scrie sau i se termină pasta din pix. De aceea, multe dintre aceste documente sunt aproape indescifrabile. Am făcut, totuşi, efortul de a le desluşi cât de cât pentru a evidenţia adevăratul motiv pentru care Ion Nicolae, ca orice dalmaţian din politica vâlceană, are în general o presă ostilă şi nici râmnicenii nu-l votează. Un om care se îmbogăţeşte rapid, nejustificat, dar are tupeul de a poza în Fecioara Maria a PNL-ului nu ne poate provoca decât reacţii adverse. Acelaşi om se plânge că ar fi persecutat de presă, dar nu are curajul să spună că puţinii ziarişti care îi cântă osanale, întâmplător sau nu, cu sau fără TVA, îi denigrează de fiecare dată când este câte o competiţie internă pe toţi adversarii săi. De tărăşenie s-au prins şi liderii partidului, care au anunţat deja că, în cazul în care Nicolae nu se potoleşte şi continuă să facă o imagine proastă PNL-ului, vorbind sau făcând prostii, acesta este pasibil de sancţiuni dintre cele mai dure. Fostul preşedinte al PNL Râmnicu Vâlcea riscă să aibă probleme nu numai cu propriul partid, ci şi cu instituţii precum ANI sau DNA. Umblă vorba prin târg că jurnalistul Bogdan Popescu ar fi cerut deja Agenţiei Naţionale de Integritate să-l umfle pe Ion Nicolae.

Eduard Dulăcioiu

Articole Similare

One Comment

  1. Ion Nicolae este deja cercetat de ANI si va fi dat pe mana procurorilor DNA

Lasă un răspuns

Back to top button