Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Diverse

Oltchim a nimerit într-o grupă accesibilă

* sorţii s-au dovedit nici prea răi, dar nici prea buni, cu campioana en-titre a României, care va înfrunta Larvik HK (Norvegia), Toulon St. Cyr (Franţa) şi, probabil, Randers HK (Danemarca) sau Bayer Leverkusen (Germania), în prima fază a grupelor

Marţi, 13 iulie – zi cu ghinion, cum ar zice unii! – a avut loc la sediul Federaţiei Europene de Handbal (EHF) de la Viena tragerea la sorţi a programului Ligii Campionilor la handbal feminin, sezonul 2010-2011. S-au stabilit atât componenţa grupelor din turneele preliminare, cât şi a grupelor din prima fază a competiţiei. De asemenea, a fost anunţat şi „ţintarul” de desfăşurare al tuturor meciurilor care se vor disputa în această toamnă, începând cu primele tururi preliminare. La evenimentul din capitala Austriei au fost prezenţi, din partea campioanei României, delegaţii Olah Werner (membru în Consiliul de Administraţie al CS Oltchim) şi Bogdan Diculoiu (director sportiv în cadrul clubului vâlcean).

Statutul de cap de serie a avantajat echipa vâlceană

Rezultatele obţinute de Oltchim Rm. Vâlcea în ultimele trei sezoane ale Ligii Campionilor (echipa română bifând prezenţa în semifinale în 2009, iar apoi ajungând până în finală în 2010), au conferit campioanei României posibilitatea de a se afla, în premieră, în prima urnă valorică la tragerea la sorţi.
Până la urmă, poate tocmai acesta a fost norocul echipei vâlcene, care a nimerit într-o grupă accesibilă, din care mai fac parte Larvik HK (deţinătoarea titlului naţional în Norvegia) şi Toulon Saint Cyr (Franţa), cea de-a patra componentă urmând a proveni din preliminarii. Conform tragerii la sorţi, în grupa Oltchim-ului va fi repartizată echipa ce va câştiga turneul preliminar în care se vor înfrunta Randers HK (Danemarca), Bayer Leverkusen (Germania), HC Smart (Ucraina) şi Milli Piyango (Turcia).

Se putea şi mai bine, dar se putea şi mai rău!

Aruncând o privire peste componenţa celorlalte trei grupe ale Ligii Campionilor, se poate spune că sorţii s-au dovedit a fi nici prea răi, dar nici prea buni cu campioana României! De altfel, aceasta a fost şi părerea preşedintelui CS Oltchim, Ioan Gavrilescu: „Mai bine ne-ar fi fost în Grupa B, mai rău în Grupa D sau A!”.
Se putea aşadar mai bine dacă Oltchim nimerea, de exemplu, în Grupa B, în locul echipei Hypo Viena, celelalte adversare fiind HC Leipzig (Germania), Itxako Estella (Spania) şi câştigătoarea Grupei 4 din preliminarii, unde se vor înfrunta DVSC Debrecen (Ungaria), KIF Vejen (Danemarca), SPR Lublin (Polonia) şi RK Zajecar (Serbia).
Se putea însă şi mai rău dacă vâlcencele picau în Grupa D, în locul echipei Audi ETO Gyor, dar alături de Krim Ljubljana (Slovenia), Podravka Koprivnica (Croaţia) şi câştigătoarea Grupei 2 din preliminarii, unde se vor duela Zvezda Zvenigorod (Rusia), Elda Prestigio (Spania) şi Ormi-Loux Patras (Grecia). Tot astfel, nu tocmai bine i-ar fi fost Oltchim-ului în Grupa A, în locul echipei Viborg HK, dar alături de Dinamo Volgograd (Rusia), Buducnost Podgorica (Muntenegru) şi câştigătoarea Grupei 3 din preliminarii.

Elevele lui Peter Kovacs debutează în deplasare

Odată cu tragerea la sorţi a grupelor din prima fază a Ligii Campionilor, s-a stabilit şi programul meciurilor. Astfel, în sezonul 2010-2011, Oltchim va debuta în deplasare, pe 9-10 octombrie, pe terenul echipei provenite din preliminarii (cel mai probabil aceasta fiind Randers HK). Anul trecut, vâlcencele au început de asemenea sezonul cu o partidă în deplasare, pe terenul echipei spaniole Itxako Estella, de unde s-au şi întors victorioase (27-24).
În Grupa C, Oltchim va mai juca apoi cu Toulon Saint Cyr (16-17 octombrie, acasă), Larvik HK (23-24 octombrie, deplasare), Toulon Saint Cyr (6-7 noiembrie, deplasare), Randers HK (13-14 noiembrie, acasă) şi, în fine, cu Larvik HK (20-21 noiembrie, acasă).

Toate meciurile din prima fază a grupelor se joacă în 2010

În sezonul 2010-2011, Federaţia Europeană de Handbal (EHF) a luat decizia de a modifica programul de desfăşurare al Ligii Campionilor. Astfel, toate meciurile din prima fază a grupelor vor avea loc în această toamnă, între 9 octombrie şi 21 noiembrie. Aşa cum se cunoaşte, în ediţiile precedente, se disputau iniţial doar 3-4 etape, restul având loc la începutul anului următor. Conform „ţintarului”, meciurile din cele şase etape ale primei faze a grupelor Ligii Campionilor, ediţia 2010-2011, vor avea loc săptămânal, pe 9-10 octombrie, 16-17 octombrie, 23-24 octombrie, 6-7 noiembrie, 13-14 noiembrie şi 20-21 noiembrie.
De această dată, doar meciurile din faza a doua a grupelor se vor juca anul viitor, în 2011, tragerea la sorţi urmând a avea loc însă tot în 2010, pe 23 noiembrie. Sistemul de desfăşurare nu s-a schimbat însă, în a doua fază a grupelor urmând a se forma tot două grupe de câte patru echipe, primele două clasate urmând a se califica apoi în semifinale. Cele 6 etape din această fază a competiţiei vor avea loc pe 5-6 februarie 2011, 12-13 februarie 2011, 19-20 februarie 2011, 5-6 martie 2011, 12-13 martie 2011 şi 19-20 martie 2011.
Tot astfel, EHF a stabilit ca semifinalele să se dispute pe 9-10 aprilie 2011 (turul) şi, respectiv, 16-17 aprilie 2011 (returul), în timp ce ultimul act al Ligii Campionilor se va juca pe 7-8 mai 2011 (turul) şi, respectiv, 14-15 mai 2011 (returul).

Clujencele au şanse reale de a pătrunde în grupe

Vicecampioana României, „U” Jolidon Cluj-Napoca, are şanse reale de a pătrunde la rândul său în grupele Ligii Campionilor. În faza secundă a preliminariilor, cea de-a doua reprezentantă a ţării noastre va înfrunta echipele Byasen Trondheim (Norvegia) şi Metalurg Skopje (Macedonia). De asemenea, clujencele se vor mai duela şi cu o grupare provenită din primul tur preliminar, prima clasată din turneul care va opune formaţiile IK Savehof (Suedia), Gil Eanes Lagos (Portugalia), Zug Handball (Elveţia) şi VOC Amsterdam (Olanda).
Ardelencele ar putea disputa meciurile din preliminarii la Cluj-Napoca, dar numai în cazul în care echipa macedoneană Metalurg Skopje, care are prima opţiune pentru organizarea turneului respectiv, va refuza să-l găzduiască. Indiferent de localitatea unde se va juca, elevele lui Gheorghe Covaciu vor întâlni, în ordine, pe Metalurg Skopje (17 septembrie), cel mai probabil pe IK Savehof din primul tur prelimninar (18 septembrie) şi pe Byasen Trondheim (19 septembrie). Dacă vor merge mai departe în Liga Campionilor, clujencele vor evolua în „Grupa Morţii”, alături de Viborg HK, Dinamo Volgograd şi Buducnost Podgorica.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button