Volei

Maşina de baschet, imposibil de stopat

BC Rm. Vâlcea – Asesoft Ploieşti 56-82

Vâlcenii s-au pregătit atent pentru meciul cu super-campioana ţării, din dorinţa de a oferi o replică pe măsura adversarilor. Din păcate, absenţa a două piese de bază din angrenaj (Mladenovic şi Miskovic), ca şi-n deplasarea de la Otopeni, a cântărit enorm pentru deznodământul partidei.
Elevii antrenorilor Ozren Seleskovic şi Cristian Achim s-au ţinut tare doar în primul sfert, atunci când au păstrat patru minute de joc un scor strâns pe tabela de marcaj (5-9), ba chiar, în minutul 8, handicapul era în continuare onorabil (7-12). Finalul sfertului a găsit însă echipa prahoveană cu piciorul pe acceleraţie, în timp ce-n tabăra vâlceană se instalase deja degringolada, iar asta s-a văzut imediat, astfel că Asesoft Ploieşti a terminat primele zece minute cu un avantaj clar (10-21).

Băieţii lui Mladen Jojic s-au detaşat încet, dar sigur, şi-n sfertul al doilea. Odată cu trecerea timpului, le-a fost tot mai greu vâlcenilor să ţină piept unei echipe agresive, căreia până şi arbitrii i-au tolerat orice, echipa lui Seleskovic beneficiind de primele aruncări libere abia în minutul 17: ambele fiind reuşite atunci de Silviu Lupusavei. În aceste condiţii, la pauză, tabela de marcaj a Sălii Traian indica un scor normal: 24-45.

Vâlcenii au câştigat al treilea sfert

Sfertul al treilea, cel mai strâns dintre toate, s-a încheiat cu un scor incredibil: 21-20 pentru echipa bosniacului Seleskovic, un lucru mai rar întâlnit atunci când ai în faţă Asesoft Ploieşti, iar aici trebuie precizat că pe teren, în tabăra adversă, nu s-au aflat deloc rezerve. Tactica aleasă de Seleskovic a dat roade: bosniacul a observat că apărarea prahoveană nu poate fi uşor depăşită atâta timp pe teren se află un gigant precum americanul Rashard Griffith şi le-a cerut elevilor săi să încerce să depăşească barajul prin aruncări de 3 puncte, capitol la care-au excelat sârbii Ilic şi Kijac, fiecare cu câte 4 reuşite, o altă încercare fiind izbutită şi de Lupusavei. În minutul 34, sârbul Cica a fost eliminat pentru 5 greşeli personale, o problemă în plus pentru antrenorii Seleskovic şi Achim, care-i aveau deja indisponibili pe Mladenovic şi Miskovic. Fluierul final a consemnat un succes previzibil al campioanei, cu scorul de 56-82.
Au marcat pentru BC Rm. Vâlcea: Voljslav Ilic – 18 puncte (4×3), Marko Kijac – 14 (4×3), Işleam Şenai – 13 (1/2), Zoran Cica – 5 (1/2), Silviu Lupusavei – 5 (1×3, 2/2) şi Eugeniu Melnic – 1 (1/2).

 Diferenţa de valoare şi-a spus cuvântul

După meci, antrenorul Ozren Seleskovic a recunoscut că Asesoft Ploieşti a fost echipa mai bună din toate punctele de vedere. „Probabil că altfel ar fi stat lucrurile dacă i-am fi avut la dispoziţie pe Mladenovic şi Miskovic. Dragoş Andrei e un jucător care nu are experienţa necesară pentru a lupta cu o echipă precum Asesoft şi totuşi s-a descurcat bine. A făcut-o la fel şi la Otopeni, e un jucător tânăr, de perspectivă, dar după un singur an în Divizia A nu putem cere mai multe de la el”, a declarat bosniacul.
De partea cealaltă, tehnicianul echipei campioane, Mladen Jojic, a fost cât se poate de încântat de ceea ce a întâlnit la Rm. Vâlcea: „E mai bine acum decât anul trecut, dar mai este nevoie de ceva timp pentru omogenizare. Cel puţin 2-3 luni. E un antrenor nou, sunt mulţi jucători transferaţi de curând, bineînţeles că e şi un alt sistem de joc, aşa că nu se poate face performanţă peste noapte. Cred însă că până la urmă BC Rm. Vâlcea va avea o clasare superioară, întocmai cu obiectivul trasat de conducerea clubului”.
Altfel, Jojic a admis că acest sezon este mai greu decât precedentele, că baschetul masculin românesc a crescut în continuu de la an la an, prin venirea jucătorilor din afara ţării, dar că naţionala nu are deloc de câştigat. „Este treaba federaţiei ce se va întâmpla când se vor lăsa Burlacu, Helcioiu şi alţi câţiva jucători ajunşi deja la o vârstă, care ţin reprezentativa în spate acum, pentru că în generaţia tânără sunt prea puţini jucători de valoare”, a mai spus Jojic, care l-a lăudat în acest sens pe vâlceanul Dragoş Andrei.

Deplasare la Piteşti

În etapa următoare, la finele acestei săptămâni, BC Rm. Vâlcea se va deplasa la Piteşti, pentru a disputa un alt meci greu, de data aceasta în compania vice-campioanei ţării din sezonul precedent al Diviziei A: BCM US Piteşti. „Din păcate, programul primelor etape nu prea ne-a fost favorabil, iar suporterii trebuie să aibă în continuare răbdare, pentru că vor veni şi zilele frumoase. Am jucat acasă cu Dinamo, cu Asesoft, urmează Mobitelco Cluj, adversari de calibru din Divizia A. Chiar şi aşa, echipa e pe drumul bun, nu ne-am făcut deloc de râs, ci dimpotrivă, am cules numai aprecieri din partea adversarilor. La Piteşti, chiar dacă jucăm împotriva unui adversar redutabil, vom da totul pentru un rezultat bun, pentru a ne întoarce acasă învingători”, a mărturisit antrenorul Ozren Seleskovic.

Revin Mladenovic şi Miskovic

Oficialii echipei vâlcene sunt de asemenea cât se poate de încrezători în privinţa şanselor elevilor lui Seleskovic de a produce surpriza la Piteşti, mai ales că este posibilă şi revenirea pe teren a jucătorilor Mladenovic şi Miskovic. Fără cei doi, BC Rm. Vâlcea a avut serios de suferit, iar la Otopeni, aşa cum a recunoscut şi vicepreşedintele Mihai Ilie, se putea da lovitura dacă sârbii ar fi fost apţi de joc.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button