Volei

Olimpia – primul obstacol pentru CET Govora

• Divizia A continuă cu 12 echipe

Marţi, 16 iulie, în Capitală, a avut loc tragerea la sorţi a meciurilor din turul Diviziei A de baschet feminin. Viitoarea ediţie de campionat va începe pe 20 octombrie, prima parte a sezonului urmând a se încheia miercuri, 19 decembrie. Nu va fi singura etapă care se va disputa la jumătatea săptămânii, în program fiind trecută o rundă intermediară, care va avea loc miercuri, 31 octombrie. La stabilirea ţintarului au fost reprezentante doar şapte dintre formaţiile care activează în primul eşalon al ţării.

Tot în deplasare

Ca şi-n sezonul precedent, echipa vâlceană CET Govora îşi va face debutul în campionat într-un meci în deplasare: la Bucureşti, cu Olimpia. Dacă în 2006, elevele soţilor Toma au avut parte de un rival aparent mai accesibil (Naţional Iaşi), în faţa căruia însă s-au înclinat surprinzător, de data aceasta, partida se anunţă a fi mult mai dificilă. Şi acum ar fi – nu-i aşa? – un bun prilej pentru o nouă surpriză, dar una pozitivă, o victorie cu Olimpia stând la îndemâna echipei noastre. „Cred că programul meciurilor din tur ne avantajează. Avem în deplasare cu echipele puternice, iar cu celelalte mai slabe jucăm acasă. Dacă vom câştiga meciurile cu acestea putem să pătrundem până pe locul 5. Va conta foarte mult rezultatul meciului din prima etapă, de la Olimpia. O victorie ne-ar aduce un plus din punct de vedere moral, iar evoluţia noastră din tur ar putea fi mai bună”, a spus antrenorul echipei CET Govora, Mihai Toma, după tragerea la sorţi.
Deşi nimeni din cadrul clubului nu a anunţat oficial care este obiectivul pe care fetele de la CET Govora îl vor avea de îndeplinit în viitorul sezon, este clar că se doreşte o îmbunătăţire a performanţei de anul trecut. Tocmai pentru acest scop au şi fost achiziţionate cele două baschetbaliste de la Rapid, Luiza Voinea şi Raluca Ungureanu, iar în aceste zile se poartă negocieri pentru aducerea a încă două jucătoare de valoare, ambele de la Olimpia. Lupta va fi însă aprigă, pentru că nici principalele rivale ale vâlcencelor nu au stat degeaba, ci s-au întărit de asemenea.
Analizând adversarele din campionat, tehnicianul vâlcean a apreciat că sezonul se anunţă a fi unul deosebit de echilibrat, în special în ceea ce priveşte lupta pentru locurile 3-6. „Nu va fi deloc un campionat mai uşor decât cel de anul trecut. Este clar că ICIM Aradul va avea cea mai bună echipă din campionat, dar în rest nici una dintre celelalte grupări nu este favorită. Duelul va fi mult mai echilibrat la mijlocul ierarhiei, acolo unde ne poziţionăm şi noi. Chiar şi echipa din Sf. Gheorghe, care deşi abia s-a înscris în Divizia A, am auzit că a adus câteva jucătoare de valoare. Au venit 3-4 fete din Ungaria, sunt de primă ligă şi chiar de echipă naţională, chiar dacă sunt trecute de prima tinereţe. Una peste alta însă, la Sf. Gheorghe îmi e frică doar de arbitraj, am jucat în dese rânduri acolo cu echipele de junioare. Altfel, am înţeles că şi Oradea şi-a luat de asemenea jucătoare de valoare: două unguroaice, două israelience. Vom avea mult de furcă”, a precizat Toma.

Cantonament de 12 zile în Bulgaria

După ce s-au antrenat câteva zile la Rm. Vâlcea, fetele de la CET Govora vor pleca la finele acestei săptămâni, mai precis vineri, 27 iulie, într-un stagiu de pregătire centralizată la Albena (în Bulgaria). Acolo unde elevele antrenorilor Mihai şi Antoaneta Toma vor rămâne până pe 7 august, dată când este programată întoarcerea în ţară. Va fi prima ieşire peste hotare a echipei vâlcene, oficialii clubului preferând să se despartă astfel de litoralul românesc din cauza preţurilor reduse din ţara vecină (cantonamentul de la Albena costă cu 40 de milioane mai puţin), dar şi pentru că serviciile oferite sunt net superioare celor din ţară.
Cei doi tehnicieni au alcătuit deja lotul cu care se va merge în Bulgaria. Acesta cuprinde 12 jucătoare, între care se vor număra şi proaspetele achiziţii Luiza Voinea şi Raluca Ungureanu. Pe listă se mai află următoarele jucătoare: Cristina Duma, Ana Maria Mezaroş, Ana Maria Chirilă, Janina Simionca, Adina Pop, Alina Funieru, Irina Borş, Bianca Barbu, Andra Haas şi Georgeta Ştefan.
În Bulgaria, antrenorul Mihai Toma vrea să dispute şi câteva meciuri de pregătire. În acest sens, se studiază foarte atent varianta ca echipa vâlceană să participe la un turneu amical desfăşurat în zonă. Acesta va avea loc la Varna şi va aduna la start echipe de club din Ungaria, Croaţia, Lituania şi bineînţeles Bulgaria.

 Târgovişte – da, Sibiu – nu

Anunţată ca aproape iminentă, retragerea din Divizia A a campioanei en-titre a ţării, Municipal Târgovişte, nu s-a mai produs. Deşi câteva dintre jucătoarele de valoare de anul trecut nu mai sunt în lot, gruparea dâmboviţeană a găsit în ultima clipă resurse financiare şi va continua să existe. În schimb, din elită s-a retras Magic Sibiu, formaţia ardeleană fiind înlocuită de o echipă care provine din eşalonul secund: CSM LMK Sf. Gheorghe. Din păcate, formaţia vâlceană CSŞ BC Niţulescu, ocupanta primei poziţii în ierarhia Diviziei B, nu a găsit resurse materiale pentru a face saltul pe prima scenă a ţării.

Un nou sistem în Cupa României

Marţea trecută, odată cu stabilirea turului Diviziei A de baschet feminin, s-a purces şi la efectuarea calendarului de desfăşurare a Cupei României. Ca şi anul trecut, în prima fază, această competiţie se va desfăşura sub formă de turnee, care vor avea loc în perioada 11-13 ianuarie. Iniţial, vor fi alcătuite patru grupe de câte trei echipe. Primele două clasate din fiecare grupă vor merge mai departe, în sferturi. „Chiar eu am fost cel care-a propus să nu se mai califice doar prima clasată, ca anul trecut, pentru că astfel se pot face aranjamente, de genul celor din ediţia precedentă, când Clujul a venit cu echipa a doua, iar fetele din Oradea au mers mai departe în Final Four, în dauna noastră, la coşaveraj, pentru că le-au bătut măr pe clujence”, a explicat antrenorul Mihai Toma.
Tragerea la sorţi pentru grupele preliminare ale Cupei României va avea loc pe 3 decembrie, la Bucureşti. Primele patru clasate din Divizia A la sfârşitul turului vor beneficia de statutul de capi de serie, celelalte echipe fiind repartizate de asemenea în alte două grupe valorice (5-8 şi respectiv 9-12). Din fiecare urnă va fi extrasă câte o echipă. „Ne-am depus şi noi candidatura pentru a organiza meciurile uneia dintre grupele preliminare, alături de Olimpia, Târgovişte şi Alexandria”, a menţionat în continuare tehnicianul vâlcean.
În a doua fază a competiţiei, formaţiile calificate se vor împărţi în două grupe de câte patru, meciurile urmând a avea loc după sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur, în total fiind de jucat şase etape. Primele două clasate din fiecare grupă vor obţine apoi dreptul de a evolua în Final Four.

Mai multe meciuri în campionat

În viitoarea ediţie de campionat echipele din Divizia A vor susţine câteva meciuri în plus faţă de anii precedenţi. Astfel, nu doar prezenţa mai îndelungată în Cupa României va face ca numărul partidelor dintr-un sezon să crească, ci şi faptul că în play-off, echipele de pe locurile 5-8 vor juca de asemenea meciuri de clasament. În aceste condiţii, o formaţie care va ajunge în play-off-ul Diviziei A şi se va califica de asemenea în Final Four-ul Cupei României are de disputat aproape 40 de meciuri: 22 în sezonul regulat, minim 7 în play-off şi alte 10 în Cupa României.   (Nicolae CIUCESCU)

Divizia A de baschet feminin

Etapa 1 – sâmbătă, 20 octombrie

„U” Cluj-Napoca – CST Alexandria
MCM Târgovişte – ICIM Arad
Sportul – Rapid
CSM Sf. Gheorghe – CSM Oradea
Naţional Iaşi – Someşul Dej
Olimpia Bucureşti – CET Govora

Etapa a 2-a – sâmbătă, 27 octombrie

CST Alexandria – MCM Târgovişte
ICIM Arad- „U” Cluj-Napoca
Rapid Bucureşti – CSM Sf. Gheorghe
CSM Oradea – Sportul Stud.
Someşul Dej – Olimpia Bucureşti
CET Govora – Naţional Iaşi

Etapa a 3-a – miercuri, 31 octombrie

Sportul Stud. – CST Alexandria
CSM Sf. Gheorghe – ICIM Arad
Naţional Iaşi – Rapid Bucureşti
Olimpia Bucureşti – CSM Oradea
„U” Cluj-Napoca – Someşul Dej
MCM Târgovişte – CET Govora

Meciurile echipei vâlcene în tur:

Etapa 1 – sâmbătă, 20 octombrie
Olimpia Bucureşti – CET Govora

Etapa a 2-a – sâmbătă, 27 octombrie
CET Govora – Naţional Iaşi

Etapa a 3-a – miercuri, 31 octombrie
MCM Târgovişte – CET Govora

Etapa a 4-a – sâmbătă, 3 noiembrie
CET Govora – „U” Cluj-Napoca

Etapa a 5-a – sâmbătă, 10 noiembrie
CET Govora – Rapid Bucureşti

Etapa a 6-a – sâmbătă, 17 noiembrie
CSM Oradea – CET Govora

Etapa a 7-a – sâmbătă, 24 noiembrie
CET Govora – CST Alexandria

Etapa a 8-a – sâmbătă, 1 decembrie
ICIM Arad – CET Govora

Etapa a 9-a – sâmbătă, 8 decembrie
CET Govora – Sportul Stud.

Etapa a 10-a – sâmbătă, 15 decembrie
CSM Sf. Gheorghe – CET Govora

Etapa a 11-a – miercuri, 19 decembrie
CET Govora – Someşul Dej

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button