Volei

BC Rm. Vâlcea şi-a amânat reunirea

• antrenorul bosniac Seleskovic şi cei opt jucători din spaţiul ex-iugoslav au avut probleme cu viza * echipa vâlceană îşi începe pregătirile pe 1 august

Vineri, 20 iulie, era programată mult aşteptata reunire a lotului echipei de baschet masculin BC Rm. Vâlcea. Din motive independente de voinţa oficialilor clubului vâlcean, această reunire nu s-a mai petrecut. Motivul principal: greutăţile întâmpinate în obţinerea vizei de noul antrenor al echipei, bosniacul Ozren Seleskovic. Tot astfel, şi cei opt jucători ce provin din spaţiul ex-iugoslav, pe care tehnicianul a vrut să-i aducă în probe la Vâlcea au avut aceleaşi probleme, inclusiv cu obţinerea permisului de muncă în ţara noastră.

Mai multe explicaţii în acest sens ne-a oferit preşedintele Mircea Biţă: „Toţi jucătorii din spaţiul ex-iugoslav pe care-i avem în vedere pentru a fi transferaţi la Vâlcea au fost informaţi de antrenor când va avea loc reunirea. Pentru toţi am făcut adrese de chemare, dar din păcate demersurile de obţinere a vizelor şi a permiselor de muncă s-au prelungit prea mult”.
În aceste condiţii, s-a convenit ca reunirea să se amâne cu două săptămâni. BC Rm. Vâlcea îşi va începe cu adevărat pregătirile în vederea viitorului sezon competiţional abia de marţi, 1 august.

Seleskovic are mână liberă

La proxima întrunire a lotului vor fi prezenţi în probe nu mai puţin decât opt jucători noi, cu toţii reprezentanţi ai şcolii de baschet din fosta Iugoslavie. Aceştia au fost recomandaţi direct de antrenorul Ozren Seleskovic, cel care s-a şi ocupat de contactarea lor. Aşa cum se cunoaşte, directorul general al Protectchim SA, Nicu Enache, l-a investit pe tehnicianul bosniac cu puteri depline în privinţa transferurilor pe care vrea să le realizeze. Totodată însă i-a şi trasat un obiectiv cât se poate de clar: calificarea în play-off.

Se caută jucători de valoare

Datele biografice ale viitorilor jucători ai echipei vâlcene sunt dintre cele mai bune. De departe, conform spuselor preşedintelui clubului, Mircea Biţă, cel mai consacrat pare a fi bosniacul Muris Andeljca, care-a jucat în sezonul trecut în prima ligă din Cehia, la USK Praga. „Este pivot, are 2,08 metri înălţime şi 102 kilograme”, l-a caracterizat succint oficialul vâlcean. Zoran Cica (extremă) pare a fi de asemenea un alt baschetbalist preferat de antrenorul Seleskovic, acesta evoluând în 2006-2007 în a doua ligă din Grecia, la AEP Olympias. Al treilea ca valoare între jucătorii pe care BC Rm. Vâlcea vrea să-i transfere în această vară este sârbul Marko Janusevic (22 ani, pivot, 2,14 metri înălţime). Janusevic a evoluat anul trecut la echipa Jedinstvo (Serbia), iar în sezoanele precedente a mai jucat la Evreux (Franţa) şi Lavovi (Cehia). Alături de cei trei, vor mai veni în probe la Vâlcea sârbii Mirko Virijevic (26 ani, extremă), Vojislav Ilic (30 ani), croatul Davor Kurilic (25 ani, extremă) şi bosniacul Miodrag Tanasilovic (23 ani).
Din lotul pentru sezonul viitor nu va mai face parte nici unul dintre „stranierii” pe care BC Rm. Vâlcea a contat anul trecut. Este vorba de sârbii Vladimir Milosevic, Nikola Radmanovac şi de americanul Jamaal Miller.

Vine şi Mladenovic de la Elba

La pregătirile echipei vâlcene este aşteptată şi sosirea baschetbalistului sârb Dejan Mladenovic (Elba Timişoara), un conducător de joc cât se poate de versat, trecut însă de 30 de ani. „Cu toţii sunt jucători de primă mână. Nu vrem să ne mai grăbim ca anul trecut. Va trebui să fim foarte atenţi pe cine oprim în lot. Chiar dacă ne va costa mai mult, jucătorii vor rămâne în probe la Vâlcea până la finele lunii august. Vrem să-i vedem pe toţi şi-n meciuri amicale, să alegem ce e mai bun, în funcţie şi de ce achiziţii vom mai face din ţară”, a menţionat preşedintele Mircea Biţă.

Românii se feresc de Vâlcea

La acest capitol însă, lucrurile nu sunt deloc roze. Asta pentru că toţi jucătorii români vizaţi de conducerea clubului nu sunt dispuşi să dea curs ofertelor extrem de favorabile din punct de vedere financiar venite de la Vâlcea. În ultimele săptămâni, oficialii de la BC Rm. Vâlcea au negociat cu Ionuţ Mocanu (pivot, 32 ani, 2,08 metri înălţime, de la Atlassib Sibiu), Uce Iheadindu (fundaş, 28 ani, 1,94 metri înălţime, de la Dinamo), Lucian Vergu (pivot, 28 ani, 2,02 metri înălţime, de la Dinamo) şi George Trif (fundaş, 29 ani, 1,94 metri înălţime, de la BC Tg. Mureş), însă fără nici un rezultat. Un alt jucător vizat de echipa vâlceană – cu care sponsorul Nicu Enache a purtat deja discuţii de principiu – este chiar internaţional român (al cărui nume rămâne încă secret), însă în cazul acestuia lucrurile rămân deocamdată doar la stadiul de iniţiativă, cel puţin până ce baschetbalistul va încheia campania de pregătire cu echipa naţională.
„Jucătorii români fug de echipele fără tradiţie. E foarte greu să-i convingem pe aceştia să vină la Vâlcea. Am făcut un pas înainte, am rămas în Divizia A, ne-am anunţat un obiectiv mai îndrăzneţ, dar totuşi unii au încă reţineri foarte mari. L-am curtat de exemplu pe Ionuţ Mocanu, dar acesta, chiar şi pentru un salariu mai mic cu 500 de euro a preferat să se ducă la Cluj-Napoca. Şi pe dinamovistul Uce Iheadindu l-am vrut, dar la fel, a ales acelaşi drum cu Mocanu. Am vrut să-l mai aducem la Vâlcea şi pe Vergu de la Dinamo, dar acesta are o funcţie în cadrul clubului din Capitală şi nu a putut să vină”, a continuat Biţă.

S-a micşorat grila de transferuri

Din dorinţa de a face un campionat intern mai puternic, oficialii federaţiei au decis să micşoreze grila de transfer a jucătorilor din străinătate. Astfel, pentru transferul a cinci jucători de peste hotare nu se mai plătesc 18.000 de Euro ca până acum, ci doar 7500. O altă modificare la regulamentul de transferuri este legată de achiziţiile din timpul sezonului: anul trecut erau permise două, în noul campionat este acceptată una singură, cel târziu până pe 28 februarie, pentru care se va plăti 3000 de Euro.

În formă maximă, la startul sezonului

Până la startul campionatului, care se va produce pe 6 octombrie, echipa vâlceană şi-a stabilit deja programul de pregătire din această vară. după reunirea din 1 august şi după câteva antrenamente în Sala „Traian”, când se va face şi o uşoară adaptare efort, elevii lui Ozren Seleskovic şi Cristian Achim vor merge în cantonament la Băile Olăneşti. Acolo îşi vor încărca bateriile în vedere viitorului sezon competiţional, care se anunţă a fi unul de răscruce. Pentru ca legăturile de joc să fie consolidate, până la ora jocului cu Cuadripol Braşov din runda inaugurală, vâlcenii vor susţine numeroase partide amicale, atât în ţară, cât şi peste hotare, în plan fiind şi un turneu la Krusevac (în Serbia). Data exactă a deplasării în Serbia va fi cunoscută exact în următoarele 2-3 săptămâni.
Dar iată cum se prezintă programul de pregătire al echipei vâlcene:
1-12 august – primele antrenamente la Rm. Vâlcea
13-24 august – cantonament la Băile Olăneşti
23-24 august – două jocuri amicale în ţară
31 august – 1 septembrie – alte jocuri amicale în ţară
7-8 septembrie – turneu amical în Sala „Traian”, cu participarea a 4 echipe din ţară
15-19 septembrie – jocuri amicale (în această perioadă este posibil a avea loc deplasarea în Serbia, pentru participarea la turneul de la Krusevac)
20-22 septembrie – turneu la Timişoara, cu 4 echipe dintre care 1-2 din Serbia
28-29 septembrie – două jocuri amicale în ţară
6 octombrie – meciul din prima etapă, cu Braşovul, în deplasare

Debut cu Cuadripol Braşov

Deşi până la startul viitoarei ediţii de campionat mai sunt aproximativ două luni, săptămâna trecută, la sediul FR Baschet a avut loc tragerea la sorţi a programului turului Diviziei A de baschet masculin. Sorţii au oferit şansa echipei noastre să-şi poată lua încă din start revanşa împotriva grupării care ne-a depăşit anul trecut în play-out: Cuadripol Braşov. În tur, elevii lui Seleskovic şi Achim vor juca doar de şase ori acasă şi de şapte ori în deplasare, programul fiind de-a dreptul infernal. Astfel, în primele trei meciuri pe teren propriu, BC Rm. Vâlcea urmează să joace cu Dinamo, Asesoft şi Mobitelco, singurele confruntări mai lejere în Sala „Traian” urmând a fi cele cu Rapid Bucureşti (etapa a 7-a), CSM Oradea (etapa a 9-a) şi BC Tg. Mureş (etapa a 11-a).

Cupa deschide sezonul

Sezonul 2007-2008 va fi deschis însă de Cupa României, primele meciuri din această competiţie fiind programate pe 2-3 octombrie. Nimic nu s-a schimbat faţă de sezonul trecut în această întrecere, Cupa României având loc după acelaşi sistem. În prima fază vor intra în cursă 12 echipe: excepţie fac finalistele de anul trecut (Asesoft Ploieşti şi Elba Timişoara), care vor evolua abia din sferturi. Toate partidele din primul tur vor avea loc în dublă manşă, cele şase calificate urmând a evolua la rândul lor în sferturi. Trofeul va fi decernat abia după jocurile din Final Four.
Nicolae CIUCESCU

Divizia A de baschet masculin

Etapa 1 – sâmbătă, 6 octombrie

Mobitelco Cluj-Napoca – Elba Timişoara
CS Otopeni – Asesoft Ploieşti
CSM Oradea – BC Tg. Mureş
Dinamo Bucureşti – BCMUS Piteşti
Atlassib Sibiu – Gaz Metan Mediaş
Cuadripol Braşov – BC Rm. Vâlcea
Rapid Bucureşti – BC Târgovişte

Etapa a 2-a – miercuri, 10 octombrie

BCMUS Piteşti – CS Otopeni
Gaz Metan Mediaş – CSM Oradea
BC Rm. Vâlcea – Dinamo Bucureşti
BC Târgovişte – Atlassib Sibiu
Cuadripol Braşov – Rapid Bucureşti
Asesoft Ploieşti – Mobitelco Cluj-Napoca
BC Tg. Mureş – Elba Timişoara

Etapa a 3-a – sâmbătă, 13 octombrie

Mobitelco Cluj-Napoca – BC Tg. Mureş
Asesoft Ploieşti – BCMUS Piteşti
Elba Timişoara – Gaz Metan Mediaş
CS Otopeni – BC Rm. Vâlcea
CSM Oradea – BC Târgovişte
Dinamo Bucureşti – Rapid Bucureşti
Atlassib Sibiu – Cuadripol Braşov

Programul meciurilor din tur:

Etapa 1 – sâmbătă, 6 octombrie
Cuadripol Braşov – BC Rm. Vâlcea

Etapa a 2-a – miercuri, 10 octombrie
BC Rm. Vâlcea – Dinamo Bucureşti

Etapa a 3-a – sâmbătă, 13 octombrie
CS Otopeni – BC Rm. Vâlcea

Etapa a 4-a – sâmbătă, 20 octombrie
BC Rm. Vâlcea – Asesoft Ploieşti

Etapa a 5-a – sâmbătă, 27 octombrie
BCMUS Piteşti – BC Rm. Vâlcea

Etapa a 6-a – sâmbătă, 3 noiembrie
BC Rm. Vâlcea – Mobitelco Cluj-Napoca

Etapa a 7-a – sâmbătă, 10 noiembrie
BC Rm. Vâlcea – Rapid Bucureşti

Etapa a 8-a – sâmbătă, 17 noiembrie
Atlassib Sibiu – BC Rm. Vâlcea

Etapa a 9-a – sâmbătă, 24 noiembrie
BC Rm. Vâlcea – CSM Oradea

Etapa a 10-a – sâmbătă, 1 decembrie
Elba Timişoara – BC Rm. Vâlcea

Etapa a 11-a – sâmbătă, 8 decembrie
BC Rm. Vâlcea – BC Tg. Mureş

Etapa a 12-a – sâmbătă, 15 decembrie
Gaz Metan Mediaş – BC Rm. Vâlcea

Etapa a 13-a – miercuri, 19 decembrie
BC Târgovişte – BC Rm. Vâlcea

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button