Volei

„Nu ştiu dacă putem să emitem pretenţii mai sus de locul 6”

• Mihai Toma priveşte cu teamă spre viitorul sezon

Mihai Toma a traversat cu brio primul sezon ca antrenor principal al echipei de baschet feminin CET Govora. Locul 4 obţinut la finele sezonului regulat cu un lot pe care „nimeni nu ar fi dat doi bani” – vorba unui mucalit, spune multe despre priceperea de care-a dat dovadă tehnicianul vâlcean. Acum, la startul pregătirilor în vederea viitorului sezon competiţional, Mihai Toma priveşte totuşi cu teamă înainte şi spune că la echipa pe care-o pregăteşte este nevoie în primul rând de o altă atitudine în rândul jucătoarelor.

„Unele jucătoare au fost doar excursioniste”

* Echipa de baschet feminin CET Govora s-a reunit de câteva zile. Ce noutăţi aveţi şi ce ne puteţi spune acum, la începutul campaniei de pregătire?

– Într-adevăr, începând din 9 iulie am început un nou stagiu de pregătire în vederea viitorului campionat. Deocamdată, la capitolul noutăţi ne putem lăuda cu cele două achiziţii, Luiza Voinea şi Raluca Ungureanu, transferate de la echipa Rapid. Restul fetelor sunt aceleaşi cu care am terminat sezonul trecut. Sperăm în continuare să mai facem încă 2-3 transferuri, ca să putem cât de cât să ţinem ştacheta ridicată pentru campionatul următor. În funcţie de jucătoarele pe care le vom aduce vom stabili şi cine va mai pleca de la echipă.

* Ce posturi sunt deficitare?

– Putem spune cu siguranţă că doar la capitolul extreme suntem acoperiţi, având în lot în jur de 7-8 jucătoare pe acest post. Chiar dacă nu sunt de valori foarte ridicate, totuşi, sunt extreme. În schimb, la capitolul fundaşi, pivoţi, stăm destul de rău. La capitolul pivoţi ne bazăm în continuare doar pe Ana Maria Chirilă şi Ana Maria Mezaroş, două jucătoare care în sezonul trecut au avut destul de multe probleme şi s-ar putea să aibă în continuare. Pe acest post trebuie să ne mai acoperim cu cel puţin încă o jucătoare de valoare. Nici la fundaşi nu stăm deloc bine, chiar dacă le avem pe Laura Bocoş, Bianca Barbu, iar pe alocuri, ca să putem spune aşa, am mai putea s-o folosim şi pe Adina Pop, este clar că la acest capitol suntem totuşi descoperiţi. Pentru că, după cum se ştie, anul trecut, în afara Laurei Bocoş, cu celelalte două am avut probleme: Adina Pop a fost accidentată tot campionatul, iar Bianca Barbu nu a dat rezultatele scontate pe acest post.

* Apropo de Laura Bocoş. Ce semnale aveţi despre ea, rămâne sau nu rămâne la CET Govora, acum că prietenul ei – Petre Budean – nu mai joacă la echipa de fotbal CSM Rm. Vâlcea?

– Ştiu doar că Laura Bocoş a semnat un nou contract cu CET Govora. Problema prietenului ei nu o cunosc prea bine, unde a plecat, de ce a plecat, chiar nu cunosc amănuntele astea. Însă sigur e că această jucătoare va rămâne să joace la Vâlcea cel puţin încă un sezon.

* Cristina Duma şi Ana Maria Mezaroş rămân în continuare jucătoare de bază la CET Govora?

– Păi pe cine altcineva să contăm? Nu putem să renunţăm la ele deocamdată. Sunt jucătoare care sunt de ani de zile în baschet. Altele sunt cele la care trebuie să renunţăm, care n-au convins cu nimic. De exemplu, cum a fost cazul Flaviei Marchiş. Au fost doar excursioniste, au mers şi ele cu celelalte, n-au avut nici o treabă. Dar dacă nu avem altele măcar cu 10 la sută mai bune decât ele, nu putem să spunem celor de acum să plece. Nu e concurenţă, asta e marea problemă la CET Govora! Nici măcar la nivelul acesta slab, ca să zic aşa, nu a existat concurenţă. Adică n-a fost niciuna care să zică: „Da, îmi doresc mai mult să joc, mă pregătesc mai bine!”.

* Urmează un campionat mai greu decât cel trecut sau unul mai uşor?

– Va fi destul de greu. Recent, la Timişoara, la turneul naţionalei Under 18, am putut să mă întâlnesc cu antrenorii altor echipe echipe din Divizia A, iar după spusele lor – şi nu cred că făceau bâză – cam toate echipele s-au întărit destul de bine în această pauză competiţională, cu câteva jucătoare de valoare.

* Ce obiectiv credeţi că veţi avea de îndeplinit în viitorul campionat sau ce speraţi să realizaţi?

– Până nu se va definitiva lotul nu putem vorbi de nici un fel de obiectiv. Cu jucătoarele pe care le-am adus până acum, cu jucătoarele vechi pe care le aveam în lot, nu pot să promit multe. V-am spus şi de ce: cunosc nişte transferuri făcute de alte echipe din ţară. Clujul de exemplu, care-a făcut nişte achiziţii spectaculoase, le-au venit câteva jucătoare bune. Sau Alexandria, care are acum cinci americance de culoare, plus că au mai adus şi alte jucătoare din campionat, probabil şi din acest lot naţional de junioare Under 18, unde Piperea a fost antrenor şi probabil că nu a stat cu mâinile în sân. Tot la Alexandria au rămas şi cele două americance despre care toată lumea a spus că au fost cele mai bune „straniere” din campionat. Ca să nu mai vorbesc de echipele care au fost deasupra noastră, Aradul, Sportul, Olimpia.

„Din jucătoarele dorite de mine, nu s-a finalizat nici un transfer”

* Câte dintre transferurile pe care aţi dorit să le faceţi s-au îndeplinit până acum?

– La finele sezonului trecut, am făcut o listă cu jucătoarele despre care am zis că ni le-am dori la echipă, listă pe care am dat-o conducerii. Însă din păcate, din cele vreo opt jucătoare pe care ni le-am fi dorit noi, nu s-a putut finaliza nici un transfer. Printre cele pe care le-am cerut s-a numărat şi Lidia Panasyuc de la Rapid, o jucătoare utilă, nu de bani mulţi. Dar ea nu vine la Vâlcea decât însoţită de o colegă, tot moldoveancă, tot jucătoare la Rapid. Aşa că nu s-a putut concretiza nimic. Asta e, ne mulţumim şi cu atât de la Rapid! De fapt, ce jucătoare o să avem cu acelea ne mulţumim sau mai bine zis în funcţie de ce lot avem la dispoziţie vom stabili şi obiectivele…

* Sunt suficiente transferurile făcute până acum pentru a spera la o poziţie superioară celei de anul trecut?

– În momentul acesta, cu transferurile de acum şi cu ce mai avem în lot, nu ştiu dacă putem să emitem pretenţii mai sus de locul 6. Şi ar fi bine să fie şi acesta. Mă refer la cazul în care echipa din Târgovişte ar activa în continuare. Va fi destul de greu oricum.

* Care-ar fi cele cinci din faţa noastră?

– Aradul, Târgovişte, Olimpia, Sportul, Alexandria. În plus, încă avem semne de întrebare în privinţa acestei echipe din Oradea, pentru că este susţinută totuşi de Consiliul Local, dar o ajută şi Vama. N-a făcut prea multe sezonul trecut, însă a fost doar primul lor an, vom vedea ce vor face acum.

* Despre Olimpia, precum despre echipa din Târgovişte, au existat de asemenea semnale că s-ar destrăma, după plecarea investitorului principal…

– Nu, asta sigur nu se va întâmpla. Olimpia va rămâne, de desfiinţat nici nu poate fi vorba.

* S-a zvonit că fostul investitor de la Olimpia s-ar fi orientat spre echipa din Sibiu, pe care-ar fi dorit s-o cumpere?

– Nu cred că mai e posibil acest lucru. Din câte am înţeles, a şi renunţat la această idee, iar acest investitor s-a dus la băieţi, la Rapid. La băieţi, nu la fete. A zis că termină cu fetele pentru că nu poate obţine rezultate. Însă nu ştiu ce va reuşi la băieţi unde e mult mai greu să obţii rezultate, pentru că acolo e altă situaţie.

* Înseamnă că Sibiul nu ar putea să ne creeze mari probleme?

– Au destule jucătoare talentate. La Sibiu s-a întors acum şi Elisabeth Pavel, care iniţial plecase în Noua Zeelandă, la capătul lumii. Au reuşit cei de la federaţie s-o aducă pentru Campionatul European Under 20 şi va rămâne aici. Am înţeles că fata le-a şi mulţumit în acest sens, nu s-a prea adaptat acolo din câte am înţeles, i-a fost foarte greu, iar ea nu a fost obişnuită să joace la nişte standarde şi cerinţe foarte ridicate. Magic Sibiu va participa în continuare în campionat, ce-i drept cu un lot mai slăbuţ. Dar cam aşa e tot campionatul românesc, diluat din punct de vedere valoric. Nu mai sunt valori deosebite în ţară, e-un campionat în care mai sunt doar câteva jucătoare pe care să te poţi baza cu adevărat. Şi ele se duc tot acolo unde sunt bani.

Voinea şi Ungureanu – două jucătoare utile

* Anul trecut, după ce s-a accidentat Adina Pop, iar alte jucătoare au avut probleme medicale diverse (de exemplu: Ana Maria Mezaroş), CET Govora a cam rămas cu lotul puţin cam incomplet. Credeţi că este nevoie măcar de un lot numeric, nu neapărat valoric, mai stufos?

– Aţi văzut şi anul trecut, au fost meciuri şi jucătoare care au fost cam degeaba trecute pe foile de arbitraj, de pe teren au cam absentat. Valoarea va prima. Pentru că va fi un campionat în care sunt convins că nu vom avea viaţă uşoară. Zic că lotul de acum nu e deloc suficient pentru că, sincer, mă tem să nu ne numărăm printre acele echipe care se vor posta pe acolo, pe jos, prin clasament.

* Ce impresie v-au lăsat noile achiziţii, Luiza Voinea şi Raluca Ungureanu, după primele antrenamente?

– Luiza Voinea este încă nerefăcută, încă mai suferă după acea accidentare pe care-a avut-o la Arad, în turul campionatului trecut, pe când evolua pentru Rapid. Încă se află în perioada de refacere…

* Se va reface până în octombrie, la startul campionatului?

– Da, pentru că noi sperăm ca cel puţin până plecăm în cantonament la mare să înceapă măcar să alerge, pentru a acumula cât de cât din punct de vedere fizic. Restul, o să lucrăm după aceea cu ea. E o jucătoare pe care eu o cunosc de foarte mulţi ani, o jucătoare pe care ne putem baza, adică utilă şi care poate ajuta echipa. Şi Raluca Ungureanu e la fel. Am mare încredere şi-n aceasta, este o jucătoare disciplinată, dar mai are încă de lucru, din câte am văzut după primele antrenamente. Mai trebuie lucrat cu ea în primul rând la tehnica individuală, la marcaje, la cererea de mingi, nişte probleme pe care le vom aborda mai târziu, după ce ne vom întoarce din cantonamentul din Bulgaria.

* Cum va decurge în continuare programul de pregătire al echipei?

– După ce vom veni de la mare ne vom pregăti 2-3 săptămâni în Sala „Traian”. După aceea, vom merge şi-ntr-un cantonament la munte, care nu e încă bătut în cuie. Va fi în funcţie de perioada când vom găsi locuri libere. A fost stabilit, în principiu, înainte de a se intra în vacanţă.

12 fete în cantonamentul din Bulgaria

* Ce speraţi de la cantonamentul acesta din Bulgaria?

– Să avem vreme bună, iar antrenamentele să se desfăşoare în condiţii prielnice. Este pentru prima oară când ieşim să facem un cantonament în afara ţării. Sperăm să ne descurcăm şi să acumulăm cât mai mult, să fie fetele sănătoase, să reuşim să ne desfăşurăm programul pe care ni-l dorim.

* V-aţi făcut un program gradat, cu cât la sută speraţi să acumulaţi în fiecare stagiu de pregătire, în cantonamentul de pe litoral, în cel de la munte şi după aceea, pentru a ajunge în formă maximă la începutul campionatului?

– Avem schiţată doar perioada de pregătire. Despre parametri nu putem însă face prea multe referiri. Pentru că de exemplu n-am ştiut că Luiza Voinea nu este refăcută, că nu poate să facă faţă antrenamentelor în această perioadă. Se află în lot, aleargă, a început pregătirea, dar încă nu este la potenţial de 100 la sută. Chiar ea ne-a zis că-i e frică să facă şi doi paşi ca să nu sufere mai rău. La fel e şi cu Adina Pop. În aceste condiţii e clar că nu ne putem face planuri pe o perioadă mai lungă.

* Câte jucătoare vor merge în cantonamentul din Bulgaria? Le veţi lua şi pe Luiza Voinea, şi Bianca Barbu, şi pe Andra Haas?

 – Sigur, trebuie să vină toate. Vor fi exact 12, pentru că aici avem un număr strict de locuri şi nu mai putem să facem excursii aşa doar de dragul de a face excursii. În timp însă, multe trebuie să înţeleagă că sunt jucătoare care nu pot să mai rămână în lot. Anul acesta nu vor fi decât 12, nu ca până acum 14 sau 15, multe dintre ele însă doar la număr.

* Când se va cunoaşte precis lotul cu care veţi pleca la Albena?

– Cred că până la finele acestei săptămâni vom şti sigur pe cine vom lua la mare. Aşteptăm şedinţa de la Bucureşti, de la federaţie, când se va şti sigur, şi ce este cu Olimpia – echipă de unde sperăm să aducem 1-2 jucătoare – şi ce s-a întâmplat cu Târgovişte. Deci vom cunoaşte exact cine mai semnează cu CET Govora, şi cine nu. Trebuie spus că e foarte posibil ca şi după cantonamentul de la mare să mai apară totuşi încă 1-2 jucătoare. Asta pentru că multe jucătoare îşi încheie contractul la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie. Aşa e la baschet, unde campionatul începe în octombrie. Multe dintre ele stau până atunci ca să-şi încaseze salariile, iar abia apoi pleacă. Şi la noi e o jucătoare căreia îi expiră contractul la 1 septembrie: Janina Simionca. Ea nu ar putea să plece până atunci de la Vâlcea, dar o poate face după aceea, dacă nu mai vrea să rămână. Sunt cazuri şi cazuri. O să vedem ce va fi! Săptămâna viitoare se va şti sigur. Şi lotul complet, şi cine pleacă, şi cine vine!

Atenţie la viitorul baschetului!

* Veţi mai participa şi anul acesta în campionatul de junioare-republicane?

– Din câte am aflat dintr-un regulament, am înţeles că ar putea să mai fie organizat ceva asemănător la categoria Under 20. Am mai putea să participăm, însă nu vom mai conta şi pe Andra Haas, care e născută în 1987.

* Şi câte jucătoare aţi strânge în total în acest lot de junioare-republicane?

– Vreo 6-7.

* Cele două care sunt studente la Bucureşti, Corina Ştefănescu şi Ştefania Constantin, mai au drept de joc la acest nivel?

– Nu vom mai putea conta pe ele pentru că sunt născute tot în 1987. Şi Ştefania, şi Corina, sunt tot din generaţia asta de 1987-1988. Am avut şi o generaţie 1989-1990, din care doar Bianca Barbu a mai rămas. Restul s-au lăsat, iar vreo 2-3 sunt pe la handbal.

* Nu le-a plăcut baschetul…

– Nu neapărat asta. S-a întâmplat astfel pentru că în perioada aceea nu am avut o sală disponibilă unde să ne pregătim. Ne mutam dintr-un loc în altul. Într-o zi eram la Şcoala Generală Nr. 2, în altă zi în Ostroveni, apoi la Mecanic 2, deci nu aveam niciodată două antrenamente la rând în aceeaşi sală. Şi-i înnebunisem pe copii cu aceste probleme. Aşa că unele s-au apucat de handbal.

* Cam despre cine e vorba?

– E vorba de portarul de la echipa Nicoletei Lazăr, Şerban, care-a a fost la noi, s-a lăsat de baschet şi s-a apucat de handbal. O altă jucătoare care joacă handbal e acum pe la Energetic. A mai fost şi Mihaela Răducu. Au fost toate jucătoarele noastre, dar care, neavând sală şi poziţii de antrenamente, au renunţat la baschet. Am avut o generaţie foarte frumoasă, cu jucătoare înalte, o generaţie care promitea multe.

* Aveţi de gând să mai aduceţi ceva junioare din ţară pentru a întări echipa sau se discută de transferuri doar la nivelul senioarelor? Mă refer la ceva nou, cum a fost atunci când au fost transferate în bloc la Vâlcea Irina Borş, Adina Pop, Andra Haas…

– În principiu, tocmai pentru asta m-am şi dus la Timişoara, la Campionatul European Under 18, pentru a urmări ceva talente. Dar talentele astea nu că sunt scumpe, însă sunt deja prinse, au contracte semnate pe foarte mulţi ani, sunt cluburi care lucrează astfel. Cum e în cazul Alexandrei Uiuiu, o jucătoare de certă valoare, a Anitei Mezaroş, a Andrei Ionescu şi a altora care s-au dus la Arad, echipă pentru care fiecare a semnat pe 6-7 ani. Şi Claudia Pop e o jucătoare tânără şi foarte bună, Eniko Tarţa, la fel. În rest, nu prea avem de unde alege. Pentru că sunt foarte puţine jucătoare de valoare la vârsta asta, dintre cele născute în anii 1987-1988.

* Aţi mai fost contactat de federaţie pentru a antrena pe viitor vreun lot naţional de junioare?

– Deocamdată nu, pentru că pe mine nu prea mă mai interesează acest lucru după discuţiile contradictorii pe care le-am avut cu cei de la federaţie acum doi ani. Dar de anul viitor Carmen Tocală vrea ca Antoaneta Toma să pregătească lotul naţional 1993-1994, lot la care a mai fost. O parte dintre jucătoarele pe care le va avea au jucat la turneul final de junioare III pe care l-a organizat CSŞ Rm. Vâlcea în Sala „Traian”, în luna mai. Sunt ceva jucătoare de valoare la acel nivel.

* Cum vi se pare viitorul baschetului din acest punct de vedere, vin generaţii bune din urmă?

– Viitorul mi se pare bun. În aceste generaţii 1991-1994 chiar sunt jucătoare care se pot lua, sunt de perspectivă, dar trebuie să stai să le aduni, să le ţii permanent într-un lot. Sunt oraşe unde se lucrează asiduu în acest sens. Cum ar fi la „U” Cluj, unde clubul PH are vreo 4-5 grupe de junioare, acolo e o şcoală particulare, e şi normal să producă ceva. Mai e Olimpia, care are vreo patru grupe de junioare. Pentru că de când Constantin Paraschivescu nu s-a mai ocupat de echipa de senioare şi a trecut la echipa de junioare, a investit foarte mult în sectorul juvenil. Ca drept urmare e faptul că Olimpia, în ultimii doi ani, a cam luat medalii la orice nivel de junioare. Mai peste tot, adică la aproape toate nivelurile, începând chiar de la mini-baschet. Deci vin jucătoare bune din urmă.

* În această privinţă, care sunt perspectivele la CET Govora?

– Avem o echipă de baby-baschet, cu care sperăm să participăm anul viitor, mai precis în iunie 2008, la Campionatul Naţional. Se ţine ca de obicei la tabăra aceea din judeţul Dâmboviţa, la Cerbu.

 ICIM Arad – cea mai bună echipă din Divizia A

* Continuă concurenţa cu băieţii de la BC Rm. Vâlcea şi-n sezonul viitor…

– Nu ne putem compara cu băieţii. Nu ştiu dacă avem noi posibilităţile băieţilor. Am înţeles că au şi un buget destul de solid. Vor aduce jucători foarte buni.

* Dar aşa, din punct de vedere al publicului, ce credeţi?

– Întotdeauna şi peste tot, baschetul masculin va fi mai spectaculos, asta o recunoaşte toată lumea, aşa a fost şi la Timişoara, şi la Sibiu, şi la Tg. Mureş, şi la Cluj-Napoca, peste tot. Meciurile de băieţi sunt altceva.

* Cam aveţi dreptate în această privinţă atâta timp cât şi la Târgovişte s-a preferat tot o echipă de băieţi, în dauna celei de fete. Din acest punct de vedere Râmnicul se numără printre puţinele oraşe care au rămas şi cu echipă de fete, şi cu echipă de băieţi în prima divizie de baschet. Mai e doar Clujul şi Sibiul, asta după ce Aradul a dispărut din campionatul masculin, iar Târgovişte din cel feminin…

– La Târgovişte s-a renunţat la echipa de fete în primul rând din cauza lui Cătălin Tănase şi a lui Marius Dobă. Aceştia sunt şi jucători la echipa de băieţi, dar aduceau bani destul de mulţi şi la echipa de fete. Însă vreau să vă spun că nici la Târgovişte interesul publicului pentru fete nu era atât de mare. Când am jucat noi acolo – şi era un meci între două echipe de pe locurile 1 şi 4 în Divizia A, adică două formaţii de nivel apropiat, ca să zic aşa – au fost doar vreo 100 de spectatori. Dintre care vreo 90 erau copii care concurau la o competiţie de judo. Dacă nu erau aceştia în sală rămâneau vreo 10 spectatori. S-a spus şi recent la Timişoara, la Campionatul European feminin, că dacă ar fi fost o competiţie de băieţi, sala era mult mai plină. La Campionatul European de anul trecut, care s-a ţinut la Sibiu, a fost mereu sala arhiplină. Pe când acum la Timişoara, lotul de aceeaşi vârstă, dar cel feminin, nu a strâns decât maxim 300 de spectatori în tribune.

* Cum va fi campionatul fără multi-campioana din Târgovişte?

– Încă nu suntem convinşi că va fi fără echipa din Târgovişte, chiar dacă la Timişoara am stat de vorbă cu preşedintele federaţiei, Carmen Tocală, care ne-a spus totuşi că în proporţie de 90 la sută e cam desfiinţată.

* Credeţi că este posibil ca la Târgovişte să apară o echipă de junioare care să continue să evolueze în campionat?

– Nu cred. Totul rămâne la stadiul de zvonuri, vom afla cu exactitate ce va fi în această săptămână, când se încheie perioada de înscriere în campionat. Vom vedea cine continuă, vom afla sigur câte echipe vor fi în campionat: 10 sau 12. Pentru că, din ce s-a vorbit la Timişoara, în cazul în care se va desfiinţa echipa din Târgovişte, iar niciuna dintre cele nou-promovate, deci CSŞ BC Niţulescu sau CSM Sf. Gheorghe, nu vor putea să intre în Divizia A, atunci automat se va renunţa şi la echipa din Dej, care-a fost cenuşăreasa campionatului, de ceva ediţii încoace.

* Va mai fi vreo echipă precum cea din Târgovişte, să n-aibă rival?

– ICIM Arad. Va călca totul în picioare. Jucătoarele de la Târgovişte, cele de valoare, rămase după retragerea echipei, s-au dus unde sunt bani. Aşa că au plecat toate la Arad. Mă refer la Mandache, la Toma, la Cutaş.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button