Volei

„Masina” de baschet, imposibil de stopat

CET Govora – Municipal Târgovişte 55-77

„Maşina” de baschet, imposibil de stopat

În ultima rundă a turului Diviziei A de baschet feminin, echipa CET Govora a primit pe teren propriu, în Sala „Traian” din Rm. Vâlcea, vizita liderei incontestabile a ierarhiei, Municipal Târgovişte. Jucătoarele pregătite de Mihai Toma au trebuit să se recunoască învinse la final, 55-77, un scor cu care, totuşi, vâlcencele nu sa-u făcut de râs. Până acum,  trupa lui Cătălin Tănase a spulberat până acum tot ce i-a ieşit în cale, la diferenţe de scor astronomice.

Un început catastrofal de meci

Frica de adversare şi-a făcut simţită prezenţa în tabăra vâlceană la puţin timp după debutul partidei. Profitând de acest lucru, târgoviştencele au jucat ce au ştiut mai bine şi s-au detaşat categoric pe tabela de marcaj încă din primul sfert, cel care-a stabilit până la urmă şi echipa învingătoare. La capătul a zece minute de joc a fost 28-8 pentru oaspete, un handicap pe care fetele lui Mihai Toma nu au mai reuşit să-l remonteze până la final. Demn de semnalat este faptul că CET Govora a câştigat al doilea sfert cu 21-14, iar până la finalul partidei, deşi multe jucătoare nu au fost nici de această dată în formă maximă (ne referim aici în principal la Cristina Duma), a reuşit să creeze destule probleme echipei care domină în acest moment prima ligă a ţării. Din păcate, diferenţa de 20 de puncte pe care jucătoarele de la Municipal Târgovişte au reuşit s-o ia din primele zece minute de joc a fost imposibil de remontat. Vâlcencele au avut totuşi meritul că în celelalte 30 de minute de joc nu au fost depăşite decât cu două puncte, iar asta spune multe despre determinarea cu care au jucat în multe momente. Concluzia după un asemenea meci şi-n general după această primă parte a campionatului este evidentă: cu o singură floare (Laura Bocoş, singura jucătoare de la CET Govora care s-a bătut de la egal la egal cu adversarele, chiar fostele sale colege până în acest sezon) nu se poate face primăvară.

Suişuri şi coborâşuri

Nu a fost un tur de campionat atât de bun pe cât şi-a dorit antrenorul Mihai Toma, care-a sperat că va avea un start în trombă: cu şapte victorii în primele şapte etape, atunci când şi adversarele erau accesibile. Fetele pe care le pregăteşte au debutat însă cum nu se putea mai rău, cu un eşec la Naţional Iaşi, o grupare fără mari pretenţii, care în sezonul precedent nu era decât la număr pe prima scenă a ţării. A urmat apoi o reabilitare rapidă, o victorie pe teren propriu cu Sportul Studenţesc şi se părea astfel că totul revine la normal. Din păcate, n-a fost deloc aşa, declinul făcându-şi iarăşi loc în tabăra vâlceană. La Cluj-Napoca şi la Oradea s-au pierdut alte două partide de care a depins în mare măsură o clasare superioară a echipei CET Govora. Dacă ar fi avut în cont cele trei succese de care am amintit, echipa antrenată de Mihai Toma ar fi fost cu adevărat revelaţia acestui sezon. Altfel însă, nu suntem decât o echipă care va trebui să se întrebuinţeze serios în retur pentru a-şi păstra locul 5 în clasament, pe care conducerea clubului l-a propus ca obiectiv de îndeplinit în sezonul regulat.

„Unele jucătoare sunt fricoase”

După eşecul cu Municipal Târgovişte, antrenorul CET-ului, Mihai Toma a fost mulţumit de evoluţia Laurei Bocoş. „E bine că am reuşit un scor mai strâns decât multe grupări din Divizia A. E suficient să mă gândesc că Aradul a pierdut la 25 de puncte în faţa acestei echipe din Târgovişte” a spus acesta.. Altfel, tehnicianul formaţiei vâlcene a făcut o scurtă referire şi la jucătoarele care-au reuşit să se ridice cu adevărat la nivelul unui asemenea meci: „Practic, nu am pe cine să evidenţiez în afară de Laura Bocoş. Şi la antrenamente a fost în formă bună, iar în teren a dovedit că e singura pe care ne putem baza cu adevărat. Nu putem să aliniem nişte jucătoare fricoase. Acesta era un meci de luptă, în care trebuia să pună serios osul la bătaie, să alerge, să se zbată. Începi să te enervezi când vezi că adversarele fac totul pe teren, se strecoară cu o lejeritate dezarmantă prin defensiva noastră, pătrund şi dau coş după coş chiar de sub ochii unor jucătoare care parcă se dau la o parte din calea lor. Dintre celelalte fete introduse pe teren o mai remarc pe Magda Niţu, mai mult pentru luptă. Marea noastră durere e aceea că nu avem pivoţi. Dacă am fi avut un pivot de meserie, care să ştie să joace sub panou, altfel am fi abordat această partidă”. Până la jumătatea lunii ianuarie, atunci când se va relua Divizia A de baschet feminin este suficient timp de gândire şi de pus la punct un angrenaj care-a scârţâit în dese rânduri în prima parte a sezonului.

Junioarele de la CET Govora vor să rămână invincibile

Junioarele-republicane de la CET Govora sunt prezente în aceste zile la Bucureşti, la cel de-al doilea turneu din cadrul Grupei B a Campionatului Naţional. Aşa cum se cunoaşte, la primul turneu, vâlcencele pregătite de soţii Mihai şi Antoaneta Toma au înregistrat victorii pe linie, trei la număr, în faţa formaţiilor Rapid-Progresul, Olimpia şi MCM Târgovişte, aceleaşi pe care le întâlnesc de altfel şi acum. „Ne dorim să câştigăm măcar două dintre cele trei meciuri pe care le vom disputa, pentru a rămâne pe primul loc în clasament. Deşi am învins în toate cele trei partide jucate la primul turneu de la Târgovişte, atunci se poate spune că am avut şi puţină şansă. Rapidul, chiar dacă a pierdut la 18 puncte diferenţă, a arătat că e o echipă bună, o altă rivală importantă fiind şi formaţia din Târgovişte. Cu cele două echipe probabil că ne vom şi bate pentru calificare. Dacă învingem iarăşi de trei ori, în proporţie de 80 la sută suntem calificaţi deja la turneul final”, afirmă antrenorul Mihai Toma.

Două foste junioare din vechea gardă a lui Mihai Toma revin pe teren

Surpriza pe care tehnicianul echipei vâlcene le-a pregătit adversarelor pentru turneul din Capitală este legată de revenirea în lot a două foste junioare din vechea gardă. Este vorba de Corina Ştefănescu şi Ştefana Constantin, care-au părăsit brusc echipa acum câţiva ani, pentru a avea mai mult timp de a învăţa. Între timp, cele două baschetbaliste au ajuns la facultate în Bucureşti, iar acum şi-au exprimat dorinţa de a reveni temporar în baschet. Mihai Toma ne-a oferit mai multe amănunte în acest sens: „Cele două baschetbaliste care vor juca pentru noi la acest turneu sunt din aceeaşi generaţie cu Loredana Cătănoiu, Alexandra Irimia, etc, şi au arătat cândva că sunt talentate, pe vremea când evoluau la junioare. Ele sunt încă legitimate la noi, doar le-am plătit viza anuală şi pot să joace acum. S-au mai pregătit în Capitală, unde sunt la facultate, dar nu se prezintă în formă maximă. Totuşi, nu au kilograme în plus pentru că n-au renunţat întru totul la activitatea sportivă şi au mai făcut uneori antrenamente. Pentru noi, revenirea lor înseamnă foarte mult, în special pentru că aveam un lot şi aşa destul de subţire din punct de vedere numeric, cu doar 7 jucătoare valide. Altfel, pot să vă dezvălui că le putem folosi inclusiv la echipa mare, în Divizia A, dar probabil acest lucru se va întâmpla din retur”.

Baschetbaliste de la CET Govora, în loturile naţionale

Două jucătoare de la CET Govora, Bianca Barbu şi Irina Borş, au fost chemate în această perioadă la pregătirile unor loturi naţionale. Astfel, Bianca Barbu, considerată deja o „veterană” a selecţiilor în reprezentativele de junioare ale ţării noastre, va fi prezentă la Giurgiu, cu lotul Under 18, iar Irina Borş va merge la Sibiu, acolo unde se va antrena împreună cu echipa Under 20.

Bianca Voica de la CSŞ, în echipa Under 15

Tânăra baschetbalistă Bianca Voica, legitimată la Clubul Sportiv Şcolar, acolo unde este pregătită de profesoara Manuela Cornea, a fost selecţionată la lotul naţional Under 15 (jucătoare născute în 1991 şi mai mici). Din 18 şi până pe 28 decembrie, cea mai talentată jucătoare de la CSŞ se va pregăti alături de vârfurile acestei vârste din toată ţara într-un cantonament centralizat care se va desfăşura la Băile Felix, în judeţul Bihor.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button