Volei

Românii au promovat en-fanfare în elita

Românii au promovat en-fanfare în elită

 

* Naţionala de juniori a ţării noastre a câştigat a doua divizie valorică a Europei

 

Baschetul masculin românesc a cunoscut cu adevărat gloria pe plan european în urmă cu o săptămână. Chiar dacă vorbim de nivel juvenil, rezultatele senzaţionale obţinute de echipa de juniori a ţării noastre la Campionatul European Under 18, Grupa B valorică, întrecere care s-a desfăşurat la Sibiu, este clar că avem în faţă „o performanţă istorică”, aşa cum a recunoscut şi tehnicianul vâlcean Cristian Achim, aflat în postura de antrenor secund la acest lot. Astăzi, nume precum cele ale lui Vlad Moldoveanu, Cătălin Baciu, Dragoş Pană sau Titus Nicoară nu spun mare lucru, dar pe jocul lor eficient şi spectaculos s-a încropit o naţională de vis.

Repartizată iniţial în grupa D, alături de selecţionatele Bosniei-Herţegovina, Scoţiei, Ungariei şi Estoniei, România şi-a depăşit net statutul de outsider şi a obţinut trei victorii importante, care-au propulsat-o în sferturile de finală ale competiţiei. După 85-46 cu Scoţia, elevii lui Ioan Constantin şi Cristian Achim au depăşit Ungaria (65-51) şi apoi Bosnia-Herţegovina (78-69), ultimul succes asigurându-le şi calificarea în faza următoare a întrecerii. Ultima partidă din grupă, cu Estonia, nu a mai putut fi câştigată, balticii asigurându-şi victoria la milită (63-59).

De pe poziţia secundă în grupă, tinerii baschetbalişti români au înfruntat în sferturi echipa Austriei, de care au dispus categoric (79-59), iar visul promovării în elita Europei a început să se înfiripe. Luni, 7 august, România a întâlnit în semifinale Portugalia, iar iubitorii baschetului din întreaga ţară au putut urmări în direct pe postul de televiziune TV Sport un succes de răsunet al băieţilor noştri (77-54), rezultat ce le-a adus şi promovarea în prima grupă valorică. Scăpaţi de stres, elevii lui Ioan Constantin şi Cristian Achim au dat tot ce-au putut pe teren şi-n marea finală cu Estonia, în faţa căreia şi-au luat o binemeritată revanşă după eşecul din grupă. A fost în final 67-54 pentru „tricolori”, iar trofeul pus în joc a intrat în posesia selecţionatei noastre.

 

După 15 ani…

 

„Am intrat în istorie! Deşi la început mulţi oameni, inclusiv din ţara noastră, spuneau că nici măcar nu o să ieşim din grupă, una destul de puternică de altfel, iată că am reuşit mult mai mult decât atât, chiar să promovăm în prima divizie a continentului! Nu am avut un lot atât de omogen, rezervele nu se ridicau deloc la nivelul titularilor, dar pe ansamblu, băieţii s-au autodepăşit, iar asta s-a văzut şi-n jocul foarte bun pe care l-au făcut. Ultima oară când o echipă naţională de băieţi a ţării noastre, indiferent la ce nivel, a mai ajuns atât de sus, s-a întâmplat imediat după Revoluţie, în 1991, când lotul de tineret s-a clasat pe locul 5 în lume! Era însă o generaţie de jucători născută şi crescută sub un alt regim, de aceea, performanţa de acum este unică, pentru că arată în primul rând progresul făcut de baschetul masculin românesc în ultimii ani!”, a declarat la final antrenorul vâlcean Cristian Achim, unul dintre cei care-au crezut de la început în elevii săi.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button