Volei

Au pierdut, dar continua în… Divizia A!

Rapid Bucureşti – SCB CSŞ Rm. Vâlcea 83-71

Au pierdut, dar continuă în… Divizia A!

Baschetbaliştii pregătiţi de Cristian Achim au plecat cu mari speranţe la drum pentru al doilea meci din cadrul barajului de promovare în Divizia A de baschet masculin. Eşecul consemnat pe teren propriu în prima partidă (75-78) nu le picase prea bine vâlcenilor, mai ales că Rapidul nu era chiar o echipă imbatabilă. Tocmai de aceea, la meciul din Capitală vâlcenii voiau să-şi spele toate păcatele pentru evoluţia mai puţin bună din primele două sferturi jucate în Sala „Traian” şi să întoarcă acasă cu un succes de răsunet. În cazul unei izbânzi sub podul Grant, ar fi egalat situaţia în acest play-off (1-1 la victorii obţinute) şi ar fi urmat o a treia dispută la Rm. Vâlcea, atunci când s-ar fi declanşat cu adevărat fiesta pentru o promovare unică în istoria sportului din judeţul nostru.

Visul a prins contur în al doilea sfert

Giuleştenii au început mai bine meciul şi au preluat conducerea, iar în minutul 5 conduceau deja cu 12-4. După câteva atacuri ratate, elevii lui Cristian Achim şi-au intrat încet-încet în mână, au egalat (13-13), însă primul sfert s-a încheiat cu un avantaj minim de partea gazdelor (18-16). Rapidul s-a detaşat apoi în debutul sfertului secund până la 25-16, însă de acolo echipa vâlceană a jucat perfect, cu faze de efect, ca-n Divizia A, iar visul unui succes începuse să prindă contur. De la 27-22 pentru ei s-a făcut 33-27 pentru noi, dar lipsa de experienţă şi-a spus încă o dată cuvântul. Gruparea pregătită de Victor Bulancea, având în lot câţiva „dinozauri”, masivi precum nişte stânci, a întors rezultatul şi conducea la pauză cu 43-40. Faţă de meciul de acasă (când au fost conduşi cu 18 puncte), scorul era excelent pentru jucătorii de la SCB CSŞ Rm. Vâlcea, aşa că era de aşteptat ca prospeţimea baschetbaliştilor noştri să iasă în evidenţă în detrimentul jocului greoi al rapidiştilor.

Au cedat psihic

N-a fost însă deloc aşa, pentru că de la vestiare, echipa vâlceană a revenit total deconectată de la miza meciului şi n-a mai avut aceeaşi prestanţă ca-n prima jumătate a partidei. În plus, Lucian Călin, care-n tur a fost principalul marcator al echipei vâlcene, nu s-a aflat într-o zi tocmai bună şi a irosit cu nonşalanţă câteva ocazii monumentale. Iar de aici au pornit o grămadă de probleme pentru antrenorul Cristian Achim, pus în situaţia să improvizeze cu unii jucători de rezervă. Scorul a început să ia din nou proporţii în favoarea Rapidului, care s-a dus până la 51-42 (în minutul 25). Răbufnirea de orgoliu nu a întârziat să apară, cei de la SCB CSŞ au apăsat iarăşi pe acceleraţie, au recuperat punct după punct, iar atunci când totul mergea strună, s-a defectat tabela. Prilej numai bun pentru gazde de a-şi mai trage sufletul şi a avea un final de sfert mai bun. Deşi ne-am apropiat la un moment dat până la trei puncte, înaintea ultimelor 10 minute de joc, giuleştenii conduceau totuşi cu 63-57. Sfertul final nu a avut istoric, Rapidul a condus permanent pe tabela de marcaj şi a încheiat meciul victorioasă (83-71).

Cristian Achim: „Am vrut să obţinem calificarea în Divizia A pe teren”

Chiar dacă aflase că în proporţie de 99 la sută, tot 14 grupări vor fi prezente şi-n ediţia viitoare a Diviziei A, iar toate cele patru formaţii care au evoluat în aceste meciuri de baraj se vor regăsi la anul în prima ligă, deci inclusiv echipa vâlceană, antrenorul Cristian Achim era dezamăgit la finalul partidei: „Am vrut să obţinem calificarea în Divizia A pe teren şi nu datorită unei decizii a federaţiei. Din păcate acest lucru nu s-a putut, am pierdut şi acest al doilea meci, dar eu cred că prin ceea ce am arătat de-a lungul acestui sezon merităm să jucăm în prima ligă. S-a văzut încă o dată că tinereţea ne dă mereu dureri de cap, aşa că dacă vom reuşi să luăm startul în Divizia A lotul va fi suplimentat cu câţiva jucători mai experimentaţi”.

Tabela a avut un rol determinant

Spre finalul celui de-al treilea sfert al partidei, când echipa noastră se afla într-o perioadă fastă, izbutind o revenire miraculoasă pe tabela de marcaj, s-a produs un eveniment care avea să-i coste pe vâlceni un rezultat pozitiv. Gazdele au făcut ce-au putut şi au stins, la propriu şi la figurat, tabela de marcaj, moment care în opinia tehnicianul Cristian Achim a avut rolul de a-i readuce în meci pe bucureşteni. „Defectarea tabelei a fost gândită extrem de bine, pentru că numai astfel puteau gazdele să ne mai oprească din iureşul nostru, când jucătorii lor erau extrem de obosiţi, iar ai mei se aflau pe val. ne aflam atunci în plină revenire, însă băieţii şi-au pierdut apoi luciditatea şi nu au mai izbutit să joace la fel de exact”, a spus antrenorul vâlcean.   

„Nu vă mai faceţi griji, rămân 14 echipe în Divizia A!”

Una dintre modalităţile prin care bucureştenii au încercat să mai domolească din elanul echipei pregătite de Cristian Achim a fost şi aceea de a-i convinge, încă din timpul meciului, că indiferent de deznodământul partidelor vor intra şi vâlcenii la rândul lor în Divizia A. „Nu vă mai faceţi griji, rămân 14 echipe în Divizia A!”, spuneau gazdele din Capitală. Interesanta tactică de „adormire” a forţelor grupării vâlcene l-a înfuriat pe antrenorul Cristian Achim, care-a încercat să le redea elevilor săi încredere în forţele proprii, însă evoluţia jucătorilor de la SCB CSŞ Rm. Vâlcea, în special după pauză, a cam lăsat de dorit.

Galeria a fost la înălţime

Pentru a da lovitura în Bucureşti, oficialii clubului SCB CSŞ Rm. Vâlcea au pregătit deplasarea cu mare grijă. S-a mers în Capitală cu autocarul echipei de handbal feminin Oltchim, baschetbaliştii fiind însoţiţi şi de o inimoasă galerie formată din eleve, condusă de directoarea Clubului Sportiv Şcolar, Mihaela Truşcă. Pe toată durata celor 40 de minute de joc, fetele i-au încurajat cât au putut de tare pe jucătorii lui Cristian Achim, spre disperarea unor spectatori bucureşteni care n-au înţeles prea bine că mai mult decât tradiţia şi prestaţia mai mult sau mai puţin dubioasă a unor arbitri, sportul se trăieşte în primul rând cu sufletul.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button