Administratie

”În momentul în care Transgaz montează staţia de reglare-măsurare a presiunii, vom avea primele gospodării racordate la reţeaua de gaze din Guşoeni”

Guşoeni este prima localitate din judeţ în care au început efectiv lucrările de introducere a sistemului de gaze naturale. Concesionarul, Premier Energy, s-a mişat rapid şi în doar o lună a introdus conducta pe o lungime de aproape 5 kilometri. Lucrările vor continua. Primarul Nicolae Concioiu se aşteaptă ca, nu peste mult timp, în localitate să apară primele gospodării racordate la reţea.

”S-au lucrat foarte bine la sistemul de gaze. Avem conductă pe un prim tronson de aproape 5 kilometri. Au mai rămas 300 de metri. Trebuie să ajungem la peste 15 kilometri de conductă. Am făcut o parte din drumul naţional, Spîrleni Deal, tot şi strada Ursoaia. În perioada următoare finalizăm drumul naţional, până la Măgureni. Mai avem satul Măgureni şi puţin din Spîrleni. Suntem undeva în zona spre baza sportivă. Ar mai fi cam 2 kilometri pe drumul naţional şi intrăm pe satele Burdăleşti, Guşoianca. Nu e evitat niciun sat. Am înţeles că a mai venit o solicitare, modificări prin s-a creat prin lege obligativitatea concesionarilor de sisteme de distribuţie să racordeze toate locuinţele. Se vor racorda toate, dar depinde de eficienţă. Se vor lua în calcul şi costurile, să nu fie exagerate, în cazul unor locuinţe răzleţe. Eu sper ca până la vară să se realizeze ce ne dorim. Suntem îngrijoraţi de finanţare, pe care o tot aşteptăm să apară. Am avut-o asigurată prin FDI, care a fost desfiinţat. Iar pe PNI, Anghel Saligny, încă nu am depus o solicitare de finanţare pentru gaze întrucât încă nu au apărut normele de aplicare, deşi Ordonanţa a fost publicată prin septembrie. Probabil că se vor mişca lucrurile în acest sens. Noi avem de suportat aproximativ 1 milion de euro, fără să luăm în calcul creşterea preţurilor la materiale, salarii. Să vedem cum vor fi tratate aceste lucruri la nivel legislativ. Suma aceasta trebuie suportată în regim propriu şi cu sprijin guvernamental”, a explicat Nicolae Concioiu.
În momentul în care Transgaz va monta staţia de reglare-măsurare a presiunii, la Guşoeni vor putea fi racordate primele gospodării la reţea.
”Rămâne să vedem în ce măsură va putea să suporte şi constructorul cheltuielile. Eu consider un avantaj faptul că acest constructor e şi concesionarul sistemului de distribuţie şi poate într-o variantă în care vom fi gata cu un prim tronson racordat la reţea, să înceapă să se racordeze abonaţii. Totul depinde de cât de repede vin cei de la Transgaz şi montează această staţie de reglare-măsurare a presiunii. În funcţie de asta vom avea primele gospodării racordate la reţea. Am avut o întâlnire cu directorul Premier Energy zilele trecute. Dumnealor sunt dispuşi să treacă la conectări. În privinţa cheltuielilor care vor trebui suportate de abonaţi, ele diferă de la un caz la altul. Ce pot să spun este că a fost publicat un Ordin al Ministrului, iar costurile de la reţea şi până la proprietatea (gardul) fiecărui cetăţean sunt sportate de Stat, maxim 6400 euro pentru gospodărie. Racordarea de la conductă şi până la proprietate nu-l costă pe cetăţean niciun leu”, a mai adăugat primarul.
Nicolae Concioiu speră ca guvernanţii să găsească soluţii mai bune, astfel încât aceste necesităţi să nu devină un lux pentru cetăţeni:
”În contextul actual, situaţia gazelor e privită un pic în umbră din cauza preţurilor exorbitante. Sper să găsim soluţii. Nu se poate să meargă în halul acesta! E inuman! Cum să vină facturi la utilităţi mai mari decât pensia, salariile? Știu că piaţa trebuie liberalizată, dar nu aşa. E o aberaţie. Înseamnă că nu am evoluat cu nimic. Ce o să facem, nu o să mai avem energie, gaze, că nu ni le permitem? Ce folos mai au aceste investiţii, dacă nu putem avea acces la ele? Înţelegem că sunt şi repercusiunile acestei pandemii, dar e strigător la cer. Ce facem, ne întoarcem în Evul Mediu? Degeaba le avem, dacă nu ni le permitem”.

Articole Similare

Back to top button